Temat: MP00202 i czujnik ds18b20

W jaki sposob mozna podlaczyc poprawnie czujnik ds18b20 (TOC92)
Na tym interfejsie sa 2 masy - zasilania i czujnika a z czujnika wychodza, gnd, ds, vcc
Mase zasilania i z czujnika nalezy zmostkowac czy podpiac tylko mase z czujnika do masy sygnalu ?
A zasilanie 5v doprowadzic do czujnika ?

Jak wczoraj tak podpialem to niestety pod windowsem w programie ibutton-viewer interfejs mi wykrywal poprawnie ale czujnika juz nie

2

Odp: MP00202 i czujnik ds18b20

Masz dwa tryby - pasożytniczy i normalny.

W tym pierwszym vcc i gnd łączysz razem do gnd, dane do danych - dwie linie. W tym drugim musisz zasilanie pod vcc podłączyć + ew pullup dla danych. W karcie katalogowej to masz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A dla trybu pasożytniczego muszę też do danych dawać rezystor podciągający ?
Który sposób podłączenia gwarantuje mi dłuższe odległości ?

4

Nie, nie musisz. Ale sama linia danych musi operować w większym zakresie napięć, na 3v3 tak nie chce działać.

5

Dotarlem do normy katalogowej  i niby w obydwu przypadkach terzba dawac rezystor podciagajacy

W module MP00202 z mera projektu sa 2 masy. Jakbym chcial podlaczyc czujnik zasilony z zewnetrznego zasilania to pomiedzy vdd jak to podlaczyc ? Nie wiem co z tymi 2 masami zrobic.

Rezystor podciagajacy trzeba podlaczyc pomiedzy vdd i dq ?
Masy zmostkowac ? Nie wiem po co sa 2

6

Też nie wiem co po są dwie. Zobacz u mnie na eko.one.pl schemat, tam masz i pasożytniczo i normalnie (przy omawianiu gpio)

7 (edytowany przez viper_lasser 2011-04-27 19:01:25)

W trybie pasożytniczym jak połączyłem gnd i vdd to gornego zacisku tak jak tutaj to mi wkoncu czujnik wykrywa ale cos czesto pomiar jest przeklamany bo zamiast +25 stopni jest +85 i jakos czesto urzadzenie jest nie widzialne.
Uzywam windowsa 7 home premium, moze jakis problem ze sterownikami ?
http://pinkaccordions.homelinux.org/wblog?-tags=linux

Edit:
Czujnik mam połączony kablem ethernetowym bez ekranu - długość niecałe 5m

Pomiędzy masą sygnałową a linią sygnałową nie mam wpiętego żadnego rezystora

Jak podepnę zasilanie z +5V z portu usb do vdd, masę do masy  sygnałowej (1wire gnd) i ds do 1wire (linia sygnałowa) to czujnika nie widać, nawet jak tam rezystor 5,1kOhm (tylko taki teraz mam) pomiedzy linie sygnałowa a +5V

Edit2: Pod windowsem xp jednak dziala to poprawnie. Wydaje mi sie ze to wina sterownikow sad