1

Temat: Czy potrzebna kompilacja MySQL przy użyciu Linaro

Posiadam platformę MMnet1002. Ostatnio wgrałem sobie obrazy z eko.one.pl żeby chodził na niej Backfire. Zainstalowałem sobie od razu mysql-server oraz libmysqlclient. Wszystko działa - można obsługiwać bazy. Chciałbym jednak na kompie z Ubuntu móc kompilować programy w C (korzystając z MySQL API C) i wrzucać je na MMnet1002. Skompilowałem sobie toolchain linaro: arm-openwrt-linux-uclibcgnueabi, normalnie programy się kompilują i działają , ale chcąc skompilować programy z MySQL (który korzysta z biblioteki lmysqlclient) niestety dostaje komunikat, że nie można zlinkować funkcji mysql'a, gdyż nie można ich znaleźć (dodam, że kompilacja przy pomocy GCC działa). Domyślam się, że biblioteka lmysqlclient musi być skompilowana pod Linaro - i tutaj moje pytanie, czy muszę kompilować całego mysql'a  ? Po instalacji mysql na MMnecie znalazłem tam w katalogu /usr/lib dwa pliki libmysqlclient.so.16 oraz libmysqlclient.so.16.0.0 czy mogę z nich skorzystać wrzucając na hosta i próbując skompilować ?

2

Odp: Czy potrzebna kompilacja MySQL przy użyciu Linaro

To są biblioteki ładowane dynamicznie, wiec o ile tak skompilujesz swój program to tak.

Ale coś mi się zdaje że robisz lekko na około - przecież masz źródła openwrt, skompilowałeś już toolchain więc linkuj swoje programy podając odpowiednie ścieżki do bibliotek a nie zostawiając domyślne (dlatego szuka ich w /usr/lib).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jak na razie zrobiłem dołączanie dynamiczne i wszystko działa. Ogólnie wielkie podziękowania za obrazy Backfire dla AT91 i przygotowane pliki dla MMnet1000 !

4

Mała poprawka - moje pakiety dla AT91 to był trunk, backfire w ogóle tego nie targecie nie ma.

Przydało by się to zaktualizować to do nowszej wersji, ale nie mam tej platformy więc zostawiam Wam jako pracę domową wink

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.