Temat: Czy potrzebna kompilacja MySQL przy użyciu Linaro
Posiadam platformę MMnet1002. Ostatnio wgrałem sobie obrazy z eko.one.pl żeby chodził na niej Backfire. Zainstalowałem sobie od razu mysql-server oraz libmysqlclient. Wszystko działa - można obsługiwać bazy. Chciałbym jednak na kompie z Ubuntu móc kompilować programy w C (korzystając z MySQL API C) i wrzucać je na MMnet1002. Skompilowałem sobie toolchain linaro: arm-openwrt-linux-uclibcgnueabi, normalnie programy się kompilują i działają , ale chcąc skompilować programy z MySQL (który korzysta z biblioteki lmysqlclient) niestety dostaje komunikat, że nie można zlinkować funkcji mysql'a, gdyż nie można ich znaleźć (dodam, że kompilacja przy pomocy GCC działa). Domyślam się, że biblioteka lmysqlclient musi być skompilowana pod Linaro - i tutaj moje pytanie, czy muszę kompilować całego mysql'a ? Po instalacji mysql na MMnecie znalazłem tam w katalogu /usr/lib dwa pliki libmysqlclient.so.16 oraz libmysqlclient.so.16.0.0 czy mogę z nich skorzystać wrzucając na hosta i próbując skompilować ?