Temat: Router do neostrady fiber 80mb z u usb na modem 4g (jako beckup)
Witam
Proszę o radę, jaki kupić sensowny router po Neostrada 80mb.
Router musi spełniać warunki:
1. musi mieć usb z możliwością podpięcia modemu LTE z możliwością skonfigurowania jako wan beckupowy. W razie awarii podstawowego łącza chciałbym żeby się automatycznie wan przełączał i włączał modem LTE. Modem będzie miał kartę z abonamentem w którym płacę za każde kolejne 10GB (w rozliczeniu miesięcznym) wiec nie chciałbym żeby modem był aktywny (i pobierał nawet minimalne kb, bo za każde rozpoczete 10gb płace) gdy neo będzie sprawne.
2. Router musi mieć przynajmniej 4 złącza swicha (to chyba standard)
3. Chciałbym żeby był możliwie stabilny (będzie pracował w małym sklepie gdzie jest w 3komputery, 2komórki, tablet, rejestrator kamer, nie ma jakiś większej wymiany danych, tylko zmówienia, ale liczy się stabilność)
4. Jeśli to możliwe to chciałbym żeby był gargoyle (w domu mam już drugiego 1043 i jestem od lat zadowolony)
5. Fajnie jakby miał wifi (ale nie jest to konieczne, najwyżej podepnę AP)
6.Fajnie było by gdyby był łatwo konfigurowalny z przeglądarki ( z konsolą sobie nie poradzę)
Budżet mnie jakoś specjalnie nie ogranicza, ale nie chce wydawać niepotrzebnie pieniędzy.
Zastanawiałem się nad draytek 2760n spełnia pierwsze 3 warunki.
Jeśli jest inne rozwiązanie tzn osobno modem + router to proszę o sugestie, ale z tego co się zorientowałem to nie ma modemów pod Neostradę (chyba że się mylę)
Z pytania można wywnioskować ze nie jestem ekspertem, wiec bardzo przepraszam za zaśmiecanie forum dla zaawansowanych.
Pozdrawiam serdecznie Jan