Cezary napisał/a:Błędów nie będzie bo on czyta to co zna - scr nie zna. Wywal sekcję wlan, nie powinno być w ogóle routingu bo wszystko jest na reject. Sprawdź.
Popraw mnie proszę, jeśli się myślę. Domyślnie przychodzące i wychodzące pakiety są przepuszczane, a forwarding (czyli przyjście z jednej sieci do innej zablokowane). Mówi o tym regułe 'config defaults'. Jak chcę to zminić to mam od tego zone.
Każda strefa (zone) odnosi się do interfejsu sieciowe. Każda zona musi mieć nazwę i nazwę sieci do której się odnosi (chyba, że nazwa sieci jest identyczna z nazwą interfejsu wtedy nie trzeba pisać option network nazwa_sieci).
Poniżej mam ustawione 3 strefy, dla 'lan', 'wan' oraz 'wlan'. W domyśle forwarodwanie (przekazywanie pakietów) między sieciami jest wyłączone (reject).
I teraz najważniejsze - komentarze w postaci # na początku linii sprawia., że konfigurator ignoruje dany wiersz. Dlatego też w moim przypadku nie ma przekazywania pakietów między sieciami (zahaszowane config forwarding). I tak jest (zresztą to co mi odpisałeś to jest prawdą, nie ma przekazywane pakietów).
Reguły nie wnoszą w moim przypadku nic (choć dziwne jest, że moja reguła odnośnie blokowania 192.168.0.1 ze strony interfejsu wlan nie dział....)
config defaults
option syn_flood 1
option input ACCEPT
option output ACCEPT
option forward REJECT
# Uncomment this line to disable ipv6 rules
# option disable_ipv6 1
config zone
option name lan
option input ACCEPT
option output ACCEPT
option forward REJECT
config zone
option name wan
option input REJECT
option output ACCEPT
option forward REJECT
option masq 1
option mtu_fix 1
config zone
option name wlan
option input ACCEPT
option output ACCEPT
option forward REJECT
#config forwarding
# option src lan
# option dest wan
#config forwarding
# option src wlan
# option dest wan
# We need to accept udp packets on port 68,
# see https://dev.openwrt.org/ticket/4108
config rule
option src wlan
option dest lan
option dest_ip 192.168.0.1
option target REJECT
config rule
option src wan
option proto udp
option dest_port 68
option target ACCEPT
option family ipv4
Niestety wszystko się wali przez adresy 192.168.10.1 oraz 192.168.1.1 (w ogóle dziwne, że firewall nie działa dla tych adresów).
Dodam, że są uruchomione dwie usługi DHCP dla obu sieci (i jest to w porządku), ale może być to, że są na te adresy ustawione domyśle bramki. Nie wiem czy to ma coś do rzeczy.
Poniżej polecenie #route
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
192.168.0.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 br-lan
192.168.10.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 wlan1
Dałem więc gdzie się wydawało w firewallu br-lan oraz wlan1. Oczywiście nic to nie dało 
Także te dwa adresy wydają się być wyjątkowe, bo cała reszta chodzi tak jak w zegarku. Wiem, że te adresy są także ustawione w /etc/config/network, ale nie wiem czy ma to coś do rzeczy.
Firewall działa, oddzielne sieci też z takimi parametrami jak chciałem, tylko bruździ ciągle widoczność domyślnych bramek między sobą (a powinni wiedzieć tylko swoje).
PS. Jak jest różnica między DROP a REJECT?