1

Temat: Powrót do oryginalnego firmware dwr-118

Witam od razu przejde do sedna , niedawno zakupiłem router d-link dwr-118 i w celu wyeliminowania problemów z niekompatybilnoscią modemów zainstalowałem luci 18.06 (nie wiem jak to dokładnie sie nazywa) jednak gui i opcje przerosły mnie i chcąc wrócić do oryginalnego programowania producenta szedłem za wskazówkami z tego poradnika http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=17438 jednak przy próbie załadowania obrazu wyskakuje error i wyrzuca mnie do strony startowej uploadu firmware , prosze o jak najszybszą pomoc

2

Odp: Powrót do oryginalnego firmware dwr-118

Skąd masz oryginalne firmware? Bo jeżeli ze strony dlinka to nie. Weź to: http://chomikuj.pl/ZuzannaCK/ROUTERY/D- … (T-Mobile)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Zuzia 2018-09-03 15:29:15)

OpenWRT pracuje świetnie na tym routerze. Nie śpiesz się jeszcze, wkrótce (może nawet dziś) udostępnię obraz OpenWRT 18.06 "wszystkomający" dedykowany dla początkujących, gdzie modemy 3G i LTE będą dostępne z automatu, podobnie jak nośniki danych. Plus przydatne aplikacje.

4

okej , bedzie jakaś instrukcja szczegółówa cczy bedzie trzeba szukać gdzieś po stronie ?

5

Wszystkie informacje i soft są w jednym miejscu: http://chomikuj.pl/ZuzannaCK/ROUTERY/D- … c0+(zuzia)

Wgrywanie potrwa kilka minut, bo plik duży, ale jest wszystko co potrzeba, a w razie potrzeby resztę można sobie wyklinać.

6 (edytowany przez Celiek 2018-09-13 16:38:53)

Albo ja jestem jakiś nienormalny albo cos sie stało z moim routerem , ten sam błąd wyskakuje mi podczas próby wgrania tego pliku tj : Przesłany plik obrazu nie zawiera obsługiwanego formatu. Upewnij się, że wybrałeś odpowiedni format obrazu dla danej platformy.

7

Co w końcu robisz? Aktualizujesz  OpenWRT, czy wgrywasz fabryczny soft? Gdzie ten komunikat?

8

dobra nie wazne , to ze mna jest cos nie tak XD. pobrałem nie ten plik bo nie przeczytałem instrukcji do końca , tak na marginiesie długo to ile dokładnie ? Aktualizuje sie juz ~godzinke co mnie dosyc dziwi ale nie cchce ruszac zeby nie zepsuc

9

Nadal nie wiem co robisz.

Upgrade OpenWRT trwa maks. kilka minut, a wgranie softu D-Linka przez stronę Recovery nie więcej jak 10-15 min.

10

A więc tak poprzez opcje upgrade software-u wysłałem do routera plik z ddwrt z dopiskiem sysupdate na stronie wyświetla się :
System - Flashowanie...
System wykonuje flashowanie.
NIE WYŁĄCZAĆ URZĄDZENIA!
Poczekaj kilka minut, zanim spróbujesz połączyć się ponownie. W zależności od ustawień może być konieczne odnowienie adresu Twojego komputera, aby dostać się do urządzenia.
Ładowanie Trwa wprowadzenie zmian...

11

Najpierw powrót do oryginalnego softu później dd-wrt. dd-wrt ma inne formaty  i układy partycji.

12

PS. nie wiem czy moge juz odsiezyc stronę

13

Zrobiłem tak : zainstalowałem ddwrt, nie mogłem wgrać oryginalnego softu , pobrałem twoja aktualizacje i wgrałem , teraz czekam .
Pytanie czy robiąc to w tej kolejnosci mogłe cos zepsuc ?

14

Jak uwaliłeś to uwaliłeś, masz tryb recovery w jboocie.

15 (edytowany przez Zuzia 2018-09-13 18:40:17)

Jakie DD-WRT? Przecież na ten router nie ma takiego softu! Jest tylko OpenWRT.

PS. Chyba domyślam się co zrobiłeś - aktualizację OpenWRT na mój obraz, wgrało się, router zrestartował. strona sobie wisi nieodświeżona, a Ty czekasz na próżno. Jeśli o to chodzi to nic nie popsułeś, odtwórz sobie drugą stronę i zaloguj na router smile

16

chyba tak , sorry nie jestem specem w tym i wgle jestem laikiem :*

17 (edytowany przez Zuzia 2018-09-13 19:04:04)

DWR-118 z OpenWRT od Cezarego lub z oficjalnej strony działają naprawdę świetnie, ale jeżeli jedynym źródłem Internetu jest modem to trzeba wiedzieć, że w tych obrazach nie ma sterowników, ani konfiguracji jak na oryginalnym sofcie D-Linka tylko minimum pakietów (i tak właśnie powinno być). Trzeba sobie później doinstalować i ustawić połączenie. Dlatego początkujący mogą mieć problem na tym etapie. Dlatego właśnie zrobiłam obrazy ze sterownikami i softem, żeby inni nie musieli się męczyć jak ja wcześniej.

18

Przecież w moich obrazach luci masz pełny zestaw sterowników do modemów...

19 (edytowany przez Zuzia 2018-09-13 20:30:22)

Na szybko sprawdziłam i już wiem co mi się pomieszało, instalowałam Twoje "gołe" obrazy, a te z Luci są wzorcowe.

Przydałaby się jeszcze konfiguracja, żeby z automatu działały te najpopularniejsze modemy np. Huawei E3372 HiLink i laicy będą szczęśliwi, że działa jak na oryginalnym sofcie, czyli wkładają modem i jest Internet smile