Temat: NLS w vi
Co zmienić, abym podczas edycji plików w programie vi mógł używać polskich znaków z ogonkami?
W konsoli mogę pisać z ogonkami i wyświetlają się poprawnie a w vi w tych miejscach są dwie kropki (np. rozkład to rozk..ad).
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → NLS w vi
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Co zmienić, abym podczas edycji plików w programie vi mógł używać polskich znaków z ogonkami?
W konsoli mogę pisać z ogonkami i wyświetlają się poprawnie a w vi w tych miejscach są dwie kropki (np. rozkład to rozk..ad).
busyboxowy vi nie jest kompilowany z unicode.
A możliwe jest, aby w twoim obrazie był z unicode czy tylko instalacja zewnętrznego vim ratuje sytuację?
Zależy ile to będzie zajmować. Jeżeli nadal się wszystko zmieści w 4MB flash to czemu nie.
Czy mógłbyś przetestować taką możliwość i zrobić taki obraz przy najbliższym wydaniu, jeśli okaże się, że nie ma przeciwwskazań?
Cezary zbliża się sobota. Wprawdzie włącza się ona do "długiego weekendu" ale może będziesz robił nowe kompilacje obrazów. Przetestujesz możliwość włączenia unicode w vi?
Sprawdzałem, nie działa to za ciekawie. Edytować można i pokazują się pl litery w utf8, ale edycja powoduje przeskakiwanie co kilka znaków. Zapis jest za to normalny.
Przetestowałem. Rzeczywiście rewelacji nie ma, ale jest lepiej niż było jak dla mnie.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → NLS w vi
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc