1 (edytowany przez slg 2018-07-20 21:11:29)

Temat: LTE bridge

Nie znalazłem takiego rozwiązania na rynku, poza drogimi routerami teltoniki. Mianowicie chciałbym sobie zbudować router LTE na bazie płytki RouterBoard M11G i jakiegoś najlepiej wspieranego modemu LTE na mini pci-e.  Sprzętowo sobie poradzę, jednak nie mam pomysłu jak na OpenWrt skonfigurować taki router LTE w trybie bridge. Chodzi o to żeby to pudełko na płytce mikrotika przekazywało internet po kablu ethernet do portu wan głównego routera, bez zbędnych natów. Reasumując na porcie WAN routera głównego chciałbym mieć adres operatora LTE. Czy jest możliwa taka konfiguracja ? Domyślam się że tak, teltonika działa przecież na OpenWrt. Cezary, jak uznasz że temat bardziej do działu oprogramowanie, to przenieś.

WRT1900ACS @ OpenWrt
WNDR4300 @ OwpenWrt

2

Odp: LTE bridge

Teltonika też to robi trochę pokrętnie. W sofcie robią normalne połączenie np. ncm, można określić mac adres na który chce się zrobić bridge. Później w skryptach (nazwali to pbridge - pseudo bridge) robią przy pomocy ebtables przekierowania ruchu na ten mac adres a konfigurację dnsmasq zmieniają dynamicznie tak żeby ten mac adres dostał z dhcp adres ip który jest na interfejsie modemu.
I co ciekawsze taka konstrukcja działa, sprawdzałem. Nie miałem czasu żeby całość mechanizmu wyłuskać ze źródeł, ale powinno się dać radę.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

PS. Zapomniałem - skoro masz m11g - w sofcie mikrotika dla niektórych modemów też takie coś możesz zrobić: https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:I … gh_Example ale to już OT.

4

Odgrzebię bo stoję przed identycznym wzywaniem. Modem e3372(nie hilink) + WT3020 z lede 17.01 całość ma działać jako modem w trybie bridge i portem LAN z Nexxa przekazać wykupione stałe IP (już jest) do właściwego routera. Wiem, że takie coś na 100% da się zrobić bo na którymś z forum kiedyś widziałem screena i potwierdzenie, że tak u kogoś działa, niestety nie odszukałem tego.
Cezary jakąś podpowiedź rzucisz jak to ustawić ?

5

To co wiem napisałem wyżej - normalnie nie masz jak tego ustawić bo openwrt nie przewiduje w ogóle takiego trybu połączenia.

6

Obecnie dość tanio można kupić routery Huawei B525 lub B528 (w przypadku B528 wymagane wlutowanie się w płytę) które bo wgraniu odpowiedniego softu mają możliwość ustawienia trybu bridge.

7

Racja. Kupiłem 715 ze względu na lepszą agregację w interesujących mnie pasmach. WT3020 dostał inne zadanie.
Swoją drogą aż dziwne że openwrt nie ma takiej funkcjonalności, a np dovado tiny ma...

8

c0m4r napisał/a:

Racja. Kupiłem 715 ze względu na lepszą agregację w interesujących mnie pasmach. WT3020 dostał inne zadanie.
Swoją drogą aż dziwne że openwrt nie ma takiej funkcjonalności, a np dovado tiny ma...

Zaimplementuj i wyślij patcha.

9

Czy ktoś testował może tryb passthrough w qmi: https://git.kernel.org/pub/scm/linux/ke … 57db086d8e ?

10

Driver od quectela miał (ma?) taką możliwość i kiedyś dawno próbowałem - nie przepuszczał ruchu. Teraz dawno już sprawdzałem.