Temat: Kompilacja paczki dla MR3420 v2 - ktoś chętny?

Hej;

Wygrzebałem MR3420 v2. Chciałbym go zaprząc do pracy, ale brakuje mi w OpenWRT 20KB na paczki :-(
Szukam zatem:
a) mini, mini, macro sofciku
b) Jeśli jest ktoś w stanie wywalić np. IP6, zbędne firewalle itp to będzie super

Potrzebuję:
kmod-usb-core
kmod-usb2
kmod-video-core
oraz driver: kmod-video-uvc
a na koniec: opkg install --> motion

router ma siedzieć w lokalnym lanie czyli albo WDS, albo przezroczysty AP klient. Jak wspominałem - wywalić można wszelkie zabepieczenia, NAT :-) real graph, statystyki, sterownik modemów 3G, IPv6 no i wszystko co tylko będzie mi wadzić - pełno tam tego - jest w czym wybierać - na pewno coś się przy kompilacji rzuci w oczy.
Można by też pozbyć się gui, ale to ułatwia życie i jednak jest przydatne ;-)

Będę mega wdzięczny za "spreparowanie" takiej paczuszki - szkoda by router się kurzył, a kamera nad drzwiami - fajna sprawa.

Na openlinksys.info poradzili mi bym skontaktował się na tym forum z Cezarym.

Panie Cazary, bardzo proszę o pomoc jeśli posiada Pan wiedzę, czas i sprzęt potrzebny do przeprowadzenia tej operacji.
Bawiłem się kiedyś w kompilacje na WRT54, ale nie mam juz źródeł, co nieco zapomniałem i nie mam jtag'a a najprawdopodobniej uwalę router przy pierwszej próbie ;-D
Pan najprawdopodobniej przeprowadzi ta operacje bezboleśnie.

Dzięki.

2

Odp: Kompilacja paczki dla MR3420 v2 - ktoś chętny?

Jestem na urlopie, więc nic z tego w najbliższym czasie, nawet odpłatnie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Wrzuć tam sobie 16 MB flash i nie będziesz miał problemów smile

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

4

Gruberek napisał/a:

Wrzuć tam sobie 16 MB flash i nie będziesz miał problemów smile

Hmm, o tym nie pomyślałem - jeśli masz czas podasz mi nr katalogowy lub jakiś link do datasheet, która to kość na 100% działa? Będzie super.

Problemu z przelutowaniem nie będę miał żadnego - zabiorę się za szukanie jakiegoś poradnika może dziś w nocy :-D ,ale będę mega wdzięczy jeśli ktoś z obeznanych "odwali" za mnie robotę googlowania, ponieważ w chili obecnej zawalony jestem robotą po uszy, po południe spędzę w Sądzie na zeznaniach, a wieczór na zaległem pracy, or rana na negocjacjach i tak co najmniej do soboty. big_smile

Chłopaki z góry dzięki za linki.

5 (edytowany przez gegu 2018-07-12 13:31:52)

flash to np.: w25q128fvsg. Możesz też przy okazji wlutować 64MB ram. Jak to będziesz robił sam, to koszt żaden.

rt-ac56u tomato, 2x wdr3600@16MB/u-boot pepe2k/lede, 2x wt3020f@16MB/e3372s/gargoyle/lede, 3x wr841n@16MB/64MB/u-boot pepe2k/lede, rt-n18u tomato, 2x rb750gr2 ROS, 3x rb750gr3 ROS, Unifi ap ac lr

6

Tak jak napisał gegu - W25Q128 będzie idealna. Do tego będziesz potrzebował programator ( wystarczy najtańszy ch341a z allegro/aliexpress/ebay ).

7 (edytowany przez kiko80 2018-07-12 13:48:04)

Do tego uboot pepka http://projects.dymacz.pl/?dir=u-boot_mod wklej

8

kiko80 napisał/a:

Do tego uboot pepka http://projects.dymacz.pl/?dir=u-boot_mod wklej

s/pepka/pepe2k

9

Witam,
jeśli chcesz mogę Ci skompilować, udało mi się na mr3020, x86 i x86-64, więc może i teraz się uda.

10

A extroot nie możesz zrobić?

11

Skompilowanie, lecz LUCI nie wchodzi. motion, sterowniki kamery są i nano zintegrowane

https://drive.google.com/open?id=1J00F_ … SdHVMCHrja

12

krypton_pl napisał/a:

Skompilowanie, lecz LUCI nie wchodzi. motion, sterowniki kamery są i nano zintegrowane

https://drive.google.com/open?id=1J00F_ … SdHVMCHrja

Super, dzięki! Wieczorem wrzucę na router.

9tysiecy napisał/a:

A extroot nie możesz zrobić?

Myślałem, ale jako że ma to być "przenośna kamera" martwię się o różnice temperatur lato/zima, wilgoć itd.
Nie wiem jak długo pendrive/karta pożyje - do tego odłączenia od proądu - boję sie, że gdy kamera będzie potrzebna to akurat zawiedzie: Prawo Merphie'go.

13

Panowie, jak widzicie zaglądam na forum raz na tydzień - cholera nie mam czasu nawet jak tematu ugryźć.
Rozmawiałem tutaj z forumowiczem, który oferuje różne kości do MR3420, ale z jego wypowiedzi zrozumiałem, iż nie chce brać odpowiedzialności za wgranie OS'a.

Więc do rzeczy, czy ktoś, da mi konkretne linki co wrzucić na ROM (boot, OS) by to działało - rozumię kolegę, że nie chce brać odpowiedzialności i nie winię - woli bym ja mu wskazał odpowiednie pliki - gdzie ja nie mam nawet czasu się w głowę podrapać, a co dopiero studiować wiki i szukać najnowszej/stabilnej wersji OS.

Zatem raz jeszcze:
Szukam linków do pliczków które kolega forumowicz mi wrzuci w (CZYSTY) ROM, ja go przelutuje w wolnej chwili i będę happy. Odpalę router i zapomnę, że musiałem coś zmieniać. (Znając swój grafik pewnie i lutowaniem zajmie się ktoś inny tongue ,ale to inna bajka)

14

Pisałeś do mnie w tej sprawie i odpisałem Ci, że wgram wszystko jak należy.
Nie ma czegoś takiego jak linki do pliczków. Jeżeli nie zgrasz u-boota i art ze swojego routera to nie będziesz miał wifi, mac adresu, pinu itd.

15

OK @Gruberek, zatem możesz jakoś łapatologicznie wyjaśnić jak mam to cudo zgrać. Jutro będę w domu i będzie dostęp do routera, więc zabiorę się za to i przygotuje dla Ciebie te pliki (o ile bez programatora dam radę - liczę, że nie jest potrzebny?)
Może jakiś JTAG?

Napisz nawet na priv. Wyślij jakieś linki do tematu - wyjaśniania itd... Mam problem tego typy, iż naprawdę obok routera jestem 10h w ciągu tygodnia, i stąd problem by cokolwiek z nim zrobić (są ważniejsze rzeczy niż router w domu). Teoretycznie mógłbym go zabrać ze sobą, ale to z kolei wiąże się z koniecznością zabrania dodatkowo jakiś przewodów, gniazd, lutownicy, komputera z COM'em, a tylko pudło i laptop prywatny ma u mnie (laptop z którym jeżdżę niestety nie - bo taki dostałem od firmy) - czyli przejściówka USB-COM, no i tysiąca rzeczy o których aktualnie nie pomyślałem. Więc suma sumarum w "trasie" i tak nic z nim nie zrobię. Stąd ta moja prośba o pomoc i wyjaśnienie, pomimo, iż temat za pewne był już poruszany.