1 (edytowany przez MrVanosh 2018-06-19 13:18:16)

Temat: Router na OpenWRT jako 'główny'

Witajcie, mam w sieci dwa routery jeden Huawei od dostawcy (ONT) i drugi swój Xiaomi R3G. Chcę by cala sieć opierała się na routerze Xiaomi i mam prawie kompletne rozwiązanie. W Huaweiu ustawiam Bridge WAN i VLAN 200(wymagania ISP) i na Xiaomi ustawiam statyczne IP na WANie. I w tym momencie chcę zrobić bym do tego Huaweia mógł normalnie łączyć się kablem lub przez Wi-Fi i mieć nadawany adres IP z DHCP Xiaomi i inne. Udało mi się to zrobić ale rozwiązanie wymaga połączenia dwóch RJ-45 do obu routerów w schemacie Huawei (Bridgowany LAN3) -> Xiaomi WAN. Xiaomi LAN -> Huawei LAN. Niestety to rozwiązanie mi nie pasuje bo brakuje mi przez to portu w Xiaomi na inne urządzenie. Da się to jakoś pogodzić by wszystko szło jednym kablem? Dodatkowo screeny z ustawień huaweia:
https://i.imgur.com/rfd81df.png
https://preview.ibb.co/i4b6Ud/35780775_2096304203732396_8979205065927557120_n.png
Jak myślicie da się wykombinować tak jak chcę? Albo czy istnieje jakieś inne podobnie działające rozwiązanie?
Edit: oczywiście na Xiaomi mam OpenWRT

2

Odp: Router na OpenWRT jako 'główny'

Nie wiem czy na huaweiu da się ustawić vlan aby ten zbridge'owany WAN szedł po vlanie wtedy by się dało od strony OpenWrt ustawić WAN i LAN na jednym kablu.

3 (edytowany przez MrVanosh 2018-06-19 21:00:37)

@grzesiu na tym pierwszym screenie widać coś takiego jak Multicast VLAN ID i można to ustawić więc o to chyba chodzi. Dzięki za tipa, teraz popróbuję sam coś z tym zdziałać i pokonfigurować.
Edit: Chyba ta opcja jednak nie działa jak powinna. Niby powinien być VLAN 6 tagowany ( bo wg. info 0 oznacza nie tagowany) ale w OpenWRT po przestawieniu WAN'u w tagowany nie ma internetu hmm
Znalazłem jeszcze coś takiego jednak w ustawieniach big_smile
https://i.imgur.com/VYa6B94.jpg
Wiecie jak to ustawić? Sam oczywiście pokombinuję ale dobrze wiedzieć jak ma być właściwie tongue
w rozwijanej zakładce Outgoing multicast VLAN processing jest Unconcern, Stripping, Transparent transmission, Specified.
edit2: ok przecież to będzie specified wtedy można ustawić id vlanu big_smile
Edit3: dobra poddaje się po ustawieniu VLAN Binding dla LAN3 na Huaweiu odznacza się LAN3 w Binding Options z pierwszego screena przez co nie przekazuje internetu hmm

4 (edytowany przez miguelos 2018-06-20 15:01:45)

prawdopodobnie nie do zrobienia, bo robiac bridga z calego zestawu robisz huaweia transparentnym i wyrzucasz jego sygnal na lan3
rozumiem, ze vlan 200 jest tylko na wan huawei ?

- jakie opcje sa pod port mode na lan3 ?
- multicast vlan tu nie ma nic do rzeczy
- bridge robi nietagowany vlan na porcie 3, musialbys lan3 zrobic trunkiem (2 vlany z openwrt) + kombinowac na xiaomi, by jeden vlan byl WANem, a drugi vlan LANem
- na xiaomi zrobic lustrzana konfiguracje - vlan 0/1 (nietagowany) = wan, tagowany = lan

teraz kwestia rozkminy czy da sie ustawic/uzywac trunka na obu routerach

5

@miguelos
- do Huaweia jest podłączony światłowód, który jest wanem i działa na vlan 200(próbowałem odznaczyć Enable VLAN i w OpenWRT ustawić ten VLAN 200 ale internetu nie było)
- Port Binding i VLAN Binding, gdzie w Port Binding nic nie ma do wyboru i jest domyślne
Popróbuję coś zrobić ale już jednak wątpię, że z tym Huaweiem da radę coś wykombinować na jednym przewodzie.