Temat: Modem LTE USB publiczny adres IP na ETH(tryb transparentny)

Witam,
mam pytanie czy taka konfiguracja jest możliwa do ogarnięcia na OpenWrt.
Mamy router z OpenWrt i portem USB, podpinany modem USB z kartą SIM mającą publiczny adres IP.
I ten publiczny adres IP "dostaje" komputer który podłączymy pod router za pośrednictwem kabla lub WiFi(taki tryb transparentny). Komputer dostaje Publiczny IP i bez konfigurowania DMZ przekierowań możemy mieć dostęp z zewnątrz.

Ktoś coś podobnego zrealizował na OpenWrt?

2

Odp: Modem LTE USB publiczny adres IP na ETH(tryb transparentny)

Po co ci router w takim razie? Podłącz modem bezpośrednio. DMZ daje to samo.

3

Generalnie nie, skrypty w openwrt nie przewidują czegoś takiego. Ale jakoś się powinno dać, bo np. routery dovado taki tryb mają.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

@a.stanczyk
być może taką funkcjonalność osiągniesz poprzez pakiet usbip, usbip-server na routerze i dalej na kliencie ustawiony w trybie "client".
Ale pod Windowsem (z tych nowszych) to były jakieś problemy, bo usbip.exe jest jakiś stary.
Ale nawet jak się uda, to nie jest to jakiś super pomysł "puszczać" modem LTE przez ten pakiet. Zobacz, spróbuj, co Ci szkodzi  smile

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

5 (edytowany przez Cezary 2018-06-11 10:11:31)

Zapomniałem: teltonika też tak robi. Spojrzałem do softu (jako że ich opiera się o openwrt), umożliwiają pracę modemu w trzech trybach: nat (to znamy, to ten "zwykły"), bridge (czyli łączą interfejs modemowy z lanem) oraz passthrough, gdzie podaje się mac adres urządzenie i ono dostaje adres ip publiczny taki sam jak normalnie dostaje modem na interfejsie. Pewnie dało by się to wyjąć i zaimplementować w sofcie, choć proste to nie będzie bo teltonika ma dość poważnie zmodyfikowane wszystko co możliwe.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.