1 (edytowany przez oranos7 2018-05-12 02:53:04)

Temat: TP-Link C1200 v2 Słaby zasięg dla Pasma 5GHZ

Niedawno zakupiłem router Tp-Link C1200 v2 ze względu na dużo sieci na paśmie 2,4 GHZ oraz lepszą prędkość dla pasma 5GHZ. Zaktualizowałem oprogramowanie na najnowsze ze strony tp-linka i ustawiłem oczywiscie moc na max. Niestety jestem bardzo rozczarowany zasięgiem radia 5GHZ. Aktualnie pod 5GHZ mam tylko TV samsung UE55mu7002 ale wygląda to tak że 1 piętro pode mną jest router i pod TV na paśmie 2,4ghz mam 3-4/5 kresek a na 5GHZ mam 1-2/5 kresek zasięgu. W dodatku na 5GHZ TV potrafi zgubić połączenie z wifi. Czy mogłem trafić na wadliwy egzemplarz, czy ten router ma tak beznadziejny zasięg na paśmie 5GHZ ?? Czy polecicie coś z lepszym zasięgiem dla 5GHZ w podobnej cenie ?

2

Odp: TP-Link C1200 v2 Słaby zasięg dla Pasma 5GHZ

Złe forum, temat nie dotyczy openwrt z żaden sposób. Na openrouter.info zapraszam.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Odp: TP-Link C1200 v2 Słaby zasięg dla Pasma 5GHZ

oranos7 napisał/a:

ustawiłem oczywiscie moc na max.

Transmisja w paśmie 5GHz to temat na całkiem spory referat. Są dwa zasadnicze powody niskiego poziomu sygnału:
1. Router samodzielnie dobiera parametry nadajnika tak by nie zakłócić innych urządzeń pracujących w tym paśmie. Limit mocy nadajnika zależy od częstotliwości (kanału) na której odbywa się transmisja. Pewnie "lepszy kanał" został zajęty przez sąsiada. A ty musisz zadowolić się mniejszą mocą. Bo tyle przewidziano dla twojego kanału.
2. Tłumienie w paśmie 5GHz jest większe niż w 2,4GHz. Dlatego wydaje ci się, że sąsiedzi nie używają 5GHz. To właśnie tłumienie powoduje, że do ciebie nie dociera sygnał z ich routerów. Ale też sygnał z twojego routera kończy się zapewne za drugą ścianą.

GUI jest przereklamowane

ASUS WL-500gP v2, TP-Link TL-MR3420 v2, TP-Link TL-WR1043ND v3, TP-Link TL-WDR4300 v1, D-Link DWR-921 C3,
Netgear R6220