1

Temat: Xiaomi Mi Router 3G MT7621 - wersje Lede i problem z Wifi

Witam,
na początku wiem, że to wersja rozwojowa i pewnie błędy powinno zgłaszać się na forum Lede.
Chciałem jednak dopytać czy nie jest to jakiś problem konfiguracyjny.
Mianowice na routerze znajduje się skonfigurowana sieć bezprzewodowa z filtracją mac oraz ukrytym ssid (dot. to zarówno 2,4GHz jak i 5GHz), reszta ustawień radia domyślna.
Używam obrazów Cezarego z Luci. Do wersji r6549 telefon Xiomi RedmiNote 4 oraz drugi Xiaomi Mi A1 łączy się bezproblemowo z siecią ukrytą. Od wersji r6588 do ostatniej tj. r6702
połączyć się z siecią ukrytą nie można. To co zauważyłem to:
1) Jeżeli wyłączę opcjer Ukryj ESSID problemu nie ma
2) Jeżeli opcja  Ukryj ESSID jest aktywna, ale wyłączona jest filtracja mac to również problemu nie ma
3) Dla aktywnej opcji Ukryj ESSID i filtracji mac nie łączy się Redminote4, Mi A1, ale np. Lg K10 się łączy smile

Pozdrawiam

2

Odp: Xiaomi Mi Router 3G MT7621 - wersje Lede i problem z Wifi

4) przy filtracji MAC i widocznym ESSID działa? Jeśli tak to problem nie leży w konfiguracji, tylko w firmware routera, bądz ROMie telefonów.
Na forach piszą że Xiaomi miewają problemy z łączeniem się do ukrytych sieci.

3 (edytowany przez sty 2018-04-20 08:04:56)

herbu napisał/a:

(...)
3) Dla aktywnej opcji Ukryj ESSID i filtracji mac nie łączy się Redminote4, Mi A1, ale np. Lg K10 się łączy smile

Pozdrawiam

Czyli masz prostą odpowiedź - to Readminote4 i Mi A1 nie potrafią pracować we wszystkich możliwych trybach jakie potrafi ustawić Twój router - i tego nie przeskoczysz, dopóki w tzw. oprogramowaniu układowym tych telefonów nie pojawią się możliwości obsługi takich trybów.
Możesz też próbować powyższych manipulacji zmieniając kanał na 149 lub wyższe z ustawionym regdomain w routerze na Chiny/World oraz zapewne podbić (w źródłach przed kompilacją: package/firmware/wireless-regdb/<gdzieś tam> dodając swoją łatę lub modyfikując istniejącą) jeden z parametrów (nie pamiętam już przy jakich kanałach i który parametr) na 30.
Wszystkie skośniackie telefony (lecz nie wietnamskie lub koreańskie - szczególnie te robione na rynek EU) idealnie pracują na powyższych kanałach.
Zapewne tricków jest więcej, więc warto poczekać aż ktoś coś tutaj zaproponuje.

EDIT: jeszcze mi się przypomniało, że taki problem z różnym skutkiem rozwiązuje dopiero android 7.1.2+ - oczywiście podstawa to fakt czy scalak radia w telefonie potrafi pracować na danych kanałach 149+ - z tym bywa różnie...
Oczywiście wszystkie te sztuczki dotyczą tylko 5 GHz, nawet jak na 2.4 GHz to nie chce działać.

4

Myślę że najlepszym rozwiązaniem tego problemu jest sieć z widocznym ESSID i zabezpieczeniem WPA/WPA2 PSK i szyfrowaniem TKIP+AES.

5

Dzięki wszystkim za odpowiedź. To, że winę ponoszą słuchawki od Xiaomi to się zgadza, ale z drugiej strony
do r6549 wersji było OK. O ile Redmi pochodzi z chińskiej dystrybucji to Mi A1 jest z polskiej dystrybucji (pewnie niewiele to zmienia) ma Andka 8.0.0 . Na nim też wykonałem eksperyment ze zmiana pasma na routerze na 149 region China, ale to samo.
W sumie kopać się z koniem nie będę i odchaczę sieć za Waszą radą.