Temat: Router do modemu LTE

Witajcie

Lata temu posiadałem router tplink mr3420v1.2 bylem zasadniczo z niego zadowolony. Potem postawiłem swoją dystrubucję Gentoo na Cubieboard2 a dziś rzeczywistość zmusiła mnie do poszukania rozwiązania bardziej stabilnego.

Z chęcią bym uderzył ponownie w tplink mr3420 jednak juz jest tyle wersji ze nie ogarniam. Oficjalnie m3420v2.4 jest wspierana przez Openwrt a czy przez Ciebie @Cezary? Co z v2.5 która na alle jest najpopularniejsza, interesuje mnie nowy sprzęt bo z używek znajdzie się kilka 2.1 2.4.

Czy warto się ładować w ten router? Mieszkam obecnie w warunkach gdzie mam tylko łącza LTE dostępne z max co widziałem transferem 15-20mbps download 7-10mbps upload.

Dziękuję za odpowiedzi

2

Odp: Router do modemu LTE

Nie, mr3420 ma za mało flash. Tzn możesz użyć mojego mifi: https://eko.one.pl/?p=mifi ale to jest niezbędne minimum dla modemów i tyle, więcej na nim nie zrobisz. Ja bym poszukał czegoś mocniejszego i o większej ilości flash/ram.

U mnie wspierane są modele v1, v2 i v3.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

ok to jaki bys polecał tak aby nie zabił cenowo?

4

pdrobek napisał/a:

ok to jaki bys polecał tak aby nie zabił cenowo?

Złe pytanie. Najpierw znajdź model który jest w w sklepie i jest w wspierany. Jak to nie to używki z allegro.

5

Ok poszukam, a powiedz mi czy twoj soft wspiera modem huawei e3372 przerobiony z hilinka do normalnego trybu?

6

Przecież dostałeś linka, chyba nie przeczytałeś co w nim jest. Tak, wspiera protokół ncm

7

hej, tak dostalem do mifi :-) a to jest ostatecznosc. byc moze nieprecyzyjnie sie wyrazilem bo chodzilo bo mi o to czy mr3420v1.2 z twoim gargoylem "zobaczy" modem 3372 bo w zasadzie ten router mi gdzie tam jeszcze w szafie lezy. Moze jakos by sie go udalo uzdatnic i uzywac.

Kiedys uzywalem bo z modemem huawei e169 ale to nie byl LTE

8

Zobaczy, ale tylko na protokole ppp. NCM w gargoyle w w tamtych czasach jak powstawało oprogramowanie nie zawierał sterownika umożliwiającego obsługę NCM dla E3372.

9

Ok czyli w zasadzie to mi wystarczy. Czas odkurzyc stare pudło. PPP idealnie wystarcza.

10 (edytowany przez mipr 2018-04-17 13:54:17)

MR3420 (wersja v1.cośtam - nie sprawdzę teraz bo poszedł do kolegi do testów) bez problemu działa z modemem E3372 w trybie NCM. Dokładnie mówiąc to mowa o modemie Huawei E3372h (i chyba potem jeszcze -153) - kupiony od Play-a.

ADDENDUM: Mowa tu o LEDE/MiFi od Ceazrego a nie o fabrycznym sofcie. W sumie ostatnio to używałem WR842N (czy może ND?) - bliźniak MR3420, ale z 8MB flash i ... nie przeznaczony przez TP-Linka do współpracy z modemami. Na tym ostatnim używałem albo Gargoyle (od momentu gdy Cezary dorobił wsparcie dla NCM) albo LEDE z LuCI.

11

Mifi jest na lede, ono ma obsługę ncm dla huawei. Gargoyle nie miało.
Będzie miało w przyszłości jak wyjdzie na lede, ale wątpliwe żeby były obrazy dla 4 megowców z usb.