1

Temat: Przekierowanie portów

Witam
1 router wdr4300 na lede(192.168.10.4) przekierowanie portu z WAN 4090 na 4020 na 192.168.10.1 serwer dhcp,
2 router wdr3600 (AP) na lede(192.168.10.1)  - usługa na routerze na porcie 4020, dhcp wyłączone(adresy dostaje z 192.168.10.4), port 4020 na wanie otwarty

Jeżeli podłączę kabel do LAN urządzenia podłączone do portów LAN działają, nie działa przekierowanie.
Jeżeli podłączę kabel do WAN przekierowanie działa i jest dostęp do usługi, urządzenia wpięte w LAN nie dostają adresów IP.
Co przestawić aby na 192.168.10.4

2

Odp: Przekierowanie portów

Usługa na 4200 słucha na wszystkich interfejsach? Jeżeli tak to po wpięciu do lan musi działać bo żadnego ograniczenia nie ma.
Jak podłączysz do wan to drugi router robi nata, więc żaden klient nie dostanie ip jeżeli wyłączyłeś dhcp.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez m-s-x 2018-04-03 14:32:05)

Naprawione. Już przekierowanie działa.

Dzisiaj 12:17:11

...
    Nieaktywny

Odp: Problem z aktualizacją softu w lede opkg update WDR4300

Bo masz kabel z internetem dołączony do portu lan a nie do wanu. Sam potwierdziłeś że nie masz internetu na nim, nie skonfigurowałeś go.

https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … doportulan

Można usunąć smile

4

Nie chcę zakładać nowego tematu, nie mogę uruchomić przekierowania portów . Oprogramowanie LuCi OpenWrt choć próbowałem na innych alternatywnych a nawet na oryginalnym firmware na TL-WDR4300. Ładowałem czyste firmware i wszystko z palca wpisywałem internet działa ale nie działą przekierowanie portów. Natomiast dodam że mam kopie konfiguracji która jak załaduję z pliku to przekierowanie działa super ale nie mam internetu , wywala mi brak dostępu do serwera DNS. Przecież to nie ma wielkiej filozofii , ładuje nowego oprogramowanie wchodzę w pozycję zapora/przekierowanie , czy jeszcze coś trzeba w tych nowych softach robić? zresztą robiłem to wiele razy a teraz za diabła nie startuje mi.
Pozdrawiam

5

Może byś napisał co właściwie wpisałeś w konfig. Na razie się tylko żalisz, ale konkretów nie podałeś.

6

OK. Załadowałem czyste Gargoyle i wpisałem tylko swoje przekierowania portów na konkretne IP LAN. Internet działa ale porty przekierowane nie. IP mam zewnętrzne stałem od kilku lat i te porty mi działały na których są kamerki monitoringu .
Pozdrawiam

7

Nadal nie pokazałeś jak zrobiłeś to przekierowanie.

8

Temat nie aktualny , znalazłem stronkę gdzie można sobie sprawdzić swoje porty i okazało się że mój usługodawca który się wczoraj  upierał że nic nie robił a jednak po jego interwencji wszystko działa. Ach to kochane lenistwo! Dzięki za pomoc. Mało znam Gargoyle , gdzie w nim uruchamia się skrypty?
Pozdrawiam

9

Normalnie w konsoli, jak w każdym linuksie.
Jeżeli pytasz o start systemu to np. w /etc/init.d/ jak napiszesz to w odpowiedniej formie lub /etc/rc.local - jako zwykłe polecenia. Do tego masz jeszcze cron do odpalania cyklicznego. Jak w normalnym linuksie.