Temat: siec domowa na lede + switch
Nie wiem czy pisze w odpowiednim dziale.
Moja siec domowa wygalda nastepujaco. Kazde urzadzenie jest podpiete pod zarzadzalny switch tp-linka TL-SG108E, a pod jeden port tego switcha jest moj router (wdr4300) z lede bedacy jednoczesnie dawca internetu na siec. Mam pytanie o techniczy aspekt sieci i ewentualne wyprowadzenie mnie z bledu jezeli zle mysle.
Obecnie serwerem DHCP jest router, bo switch nie ma technicznie mozliwosci pracy. Pytanie moje moze byc bardzo lamerskie, ale jak wyglada komunikacja miedzy dwoma urzadzeniami (A i B) wpietymi bezposrednio w switcha a otrzymujac adres IP od routera? Czy to jest:
1) A -> switch -> router -> switch -> B?
2) A -> switch -> B?
W 1) przypadku pakiety "biegają" mi po calym domu (router jest w 2 czesci domu), i teoretycznie niepotrzebnie lecą do routera, gdzie sprawa moglaby być załatwiana na plazczyznie lanowej z wylaczeniem routera. Jezeli przypadek 1) jest prawdziwy, to czy jest jakas mozliwosc tak skonfigurowania routera lub/i switcha aby komunikacja w lanie szla tylko po switchu, natomiast kazda proba "wyjscia na świat" leciala dalej do routera? Jeżeli tak to co powinienem zrobić? Ustawić w dhcp aby brama domyślna klientow byl adres switcha a nie routera? Czy to zda egzamin?