Temat: siec domowa na lede + switch

Nie wiem czy pisze w odpowiednim dziale.

Moja siec domowa wygalda nastepujaco. Kazde urzadzenie jest podpiete pod zarzadzalny switch tp-linka TL-SG108E, a pod jeden port tego switcha jest moj router (wdr4300) z lede bedacy jednoczesnie dawca internetu na siec. Mam pytanie o techniczy aspekt sieci i ewentualne wyprowadzenie mnie z bledu jezeli zle mysle.

Obecnie serwerem DHCP jest router, bo switch nie ma technicznie mozliwosci pracy. Pytanie moje moze byc bardzo lamerskie, ale jak wyglada komunikacja miedzy dwoma urzadzeniami (A i B) wpietymi bezposrednio w switcha a otrzymujac adres IP od routera? Czy to jest:

1) A -> switch -> router -> switch -> B?
2) A -> switch -> B?

W 1) przypadku pakiety "biegają" mi po calym domu (router jest w 2 czesci domu), i teoretycznie niepotrzebnie lecą do routera, gdzie sprawa moglaby być załatwiana na plazczyznie lanowej z wylaczeniem routera. Jezeli przypadek 1) jest prawdziwy, to czy jest jakas mozliwosc tak skonfigurowania routera lub/i switcha aby komunikacja w lanie szla tylko po switchu, natomiast kazda proba "wyjscia na świat" leciala dalej do routera? Jeżeli tak to co powinienem zrobić? Ustawić w dhcp aby brama domyślna klientow byl adres switcha a nie routera? Czy to zda egzamin?

2

Odp: siec domowa na lede + switch

Nie nie ruszaj. Skoro serwer dhcp masz na routerze to normalne jest to że jak coś chce adres ip to odpowiedź leci z routera. Natomiast normalny ruch pomiędzy urządzeniami A/B w obrębie tej samej adresacji leci tylko przez switch, router nie bierze w tym udziału.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

ok, dzieki, mam zatem jeszcze jedno pytanie.

Jakie widzisz rozwiazanie tematu takiego, ze jakby mi siadl router, to siec domowa dzialala by w pelni? Statyczne IP na klientach "kablowych"? Czy moze przeniesc serwer dhcp na ktores z tych urzadzen? Urzadzenia te stale o ktorych pisze to raspberry pi na osmc (media center) + nsa310 zyxela na stocku+ffp. w teorii kazde z tych urzadzen mogloby przejac role, a zalezy mi na tym, bo gdyby wypadl router, to malinka korzysta z zasobow nasa, wiec szkoda aby tracily polaczenie przez takie rzeczy (potem potrzebe restarty, aby na nowo wszystko dzialalo. Tylko czy jak przeniose serwer dhcp na inne urzadzenie, to co z klientami wifi podlaczonym do routera? beda normalnie dostawac adresy i widziec moja siec (miec dostep do nasa) ? Czy do tego dochodzilaby dodatkowa podsiec i zabawa w routing pakietow? Jest w ogole sens bawic sie w przeniesienie dhcp, czy po prostu poki co na tych 2 urzadzenia zmienic IP na pasywny?

4

Myślę że panikujesz niepotrzebnie. Dlaczego router miał by paść? Kup drugi na natychmiastową podmianę.

5

nie dokladnie w takim sensie ze ma pasc czy cos. w nowym mieszkaniu co chwila go przenosze w inne miesjce bo ciagle cos przy nim robie cyz siecia, i za kazdym razem jak go odlacze (czy te moje ostatnie problemy z nim) potem niepotrzebnie musze wszystko restartowac smile o to mnie baardziej chodzi smile

6

Więc zrób sobie jakiś stały element sieci którego nie ruszasz, np. tego nasa. Ale nadaj wszystkim urządzeniom stałe adresy ip i tyle.