1 (edytowany przez mipr 2018-03-27 20:18:09)

Temat: Najnowszy Gargoyle - dwa bugi?

Witam,

Właśnie zacząłem konfigurować najnowsze Gargoyle (to z 17-go marca) i znalazłem dwa problemy. Dokładnie mówiąc, używam Gargulca z modemem NCM - być może ma to znaczenie dla pierwego z problemów.

Problem 1 - konfiguracja DNSa

Chciałem nieco poprawić bezpieczeństwo sieci i postanowiłem ustawić DNS-y na OpenDNS Family Shiled. Nie zadziałało. Okazało się, że Gargulec oprócz serwerów Open DNS dorzucił DNS-y operatora komórkowego, co rozłożyło całą ideę na łopatki. Jak na razie podedytowałem /tmp/resolv.conf.auto i usunąłem serwery operatora, po czym zrestartowałem dnsmasq. Pomogło, przynajmniej do czasu gdy będę coś zmieniał na ekranie Podstawowa Konfiguracja. W sumie to jeszcze nie sprawdzałem czy te zmiany przetrwają po restarcie, bo co jeśli resolv.conf.auto zostanie odbudowany? Zawsze mogę przekonfigurować dnsmasq aby czytało serwery DNS z mojego pliku, ale chyba nie o to chodzi.

Pytanie: co, gdzie i kiedy tworzy plik resolv.conf.auto, tj. gdzie można grzebnąć aby to poprawić.

Problem 2 - dostęp zdalny do Web GUI

Zdalny dostęp do Web GUI jest domyślnie zablokowany. Tak z ciekawości odblokowałem go. Efektem było powstanie nowej reguły w /etc/config/firewall:

config remote_accept 'ra_443_444'               
        option local_port '443'
        option remote_port '444'
        option proto 'tcp'    
        option zone 'wan'

Po chwili, używając GUI wyłączyłem zdalny dostęp, ale ww sekcja w /etc/config/firewall pozostała na miejscu :-/ Czy to oznacza, że nadal mam odblokowany dostęp?
Podedytowałem /etc/config/firewall - wywaliłem powyższy wpis i zrestartowałem firewall.

Sprawdziłem też jak to działa w przypadku zdalnego dostępu przez ssh - w pliku firewall pojawia się wpis:

config remote_accept 'ra_22_2222'               
        option local_port '22' 
        option remote_port '2222'
        option proto 'tcp'    
        option zone 'wan'

który też pozostał na miejscu po odwołaniu dostępu z poziomu GUI. Dziwne to.

AQDDENDUM:
Po restarcie DNSy wróciły do "normy", tj. serwery operatora ponownie znalazły się na liście.

2

Odp: Najnowszy Gargoyle - dwa bugi?

1. tak, właśnie dlatego że używasz ncm. Skrypty od ncm w CC były takie sobie i mimo że masz ustawione peerdns 0 w sekcji /etc/config/network to i tak to ignorowały. Musisz żyć z tym.
2. Nie stwierdziłem tego. Zaznaczam zdalny dostęp, robię save, odpowiednie reguły zapisują się w frewallu. Przeklikuję się po zakładkach, wchodzę w system, dostęp, odznaczam zdalny dostęp zapisuję. Reguły znikają z firewalla.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki za szybką odpowiedź.

A tych skryptów nie da się poprawić? Wiesz może, gdzie je znaleźć? Chodzi mi o jakiś punkt zaczepienia a potem będę sobie (chyba) jakoś radził.

Co do firewalla - dziwne, ze u Ciebie się to nie powtarza. Jeszcze dziwniejsze jest to, że gdy to testowałem dziś po południu, to wydawało mi się, że w przypadku ssh wszystko zachowało się poprawnie. Może jakiś błąd po drodze leci i przerywa operację? Da się włączyć jakieś logi?

4

Tych skryptów nikt nie poprawia - Gargoyle oparte jest o CC które umarło dawno temu i co jakiś czas próbują go renomować. Zamiast poprawiać skrypty systemowe to przejdź na lede lub poczekaj aż gargoyle skończy przepisywać się na lede.

Nie ma żadnych logów z działania gui.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.