1

Temat: Dodatkowy AP do routera na OpenWRT

Witajcie,
Posiadam Netgear3700v2 z wgranym lede. Ustawiona sieć wifi która swoim zasięgiem nie pokrywa całego obszaru.
Mam dodatkowo repeater netgear ex3700.
Czy jest możliwość spięcia tego sprzętu w taki sposób aby ex3700 robił za dodatkowy AP ale rozgłaszający sieć macierzystą.
Coś takiego jak ma np. Cisco na Meraki że jest kontroler i do niego są wpinane AP które rozgłaszają ten sam SSID.

2

Odp: Dodatkowy AP do routera na OpenWRT

No tak. Jak chcesz bezprzewodowo: https://eko.one.pl/?p=openwrt-sta#mostbezprzewodowy
Jak chcesz przewodowo - wyłącz na nim dhcp, ustaw: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … doportulan ustaw taki sam ssid i masz głupi ap.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tylko pytanie do ten ex3700 co go mam to jest zwykły repeater z funkcją AP i on jest bez openwrt.
I nie bardzo wiem czy te dwa linki powyżej będą przydatne. Moja koncepcja jest taka że wszystko robi router podstawowy z openwrt a ex3700 robi za dodatkowy AP (zmiana madium z elektrycznego na radiowe)

4

On ma być na kablu AP czy repeater?

5

Może być na kablu, może być repeater. Cel jest taki że jest tez sam SSID i ta sama adresacja co w routerze i ewentualnie klienci przelączają się z routera do AP w zależności od siły sygnału.

6

Jeżeli nie masz na nim openwrt to złe miejsce na pytanie wybrałeś. Ustaw go jako repeter i po sprawie. Możesz wgrać openwrt i ustawić tak  jak napisałem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

Tak chyba zrobię. Myślałem że da radę to jakoś pożenić z routerem jako kontrolerem AP.
Dziękuję.

8 (edytowany przez 9tysiecy 2018-03-22 20:51:04)

Jak możesz go po kablu wpiąć to tak zrób a nie repeater. Ustawiasz jako AP. Rozwiązanie na kablu znacznie stabilniejsze i lepsze.