1

Temat: TL-WR1043ND <->Teensy<->1-Wire

Od kiedy jestem posiadaczem kolejnego klona Arduino,  http://www.pjrc.com/store/teensy.html  , tworzenie nowych prostych projektów jest dziecinnie proste i szybkie. Jak w temacie, podłączyłem czujnik na 1-wire, napisałem prosty program do odczytu temperatury, podłączyłem do WR1043ND po USB. Ponieważ jest tam USB serial, który jak pisze Atmel obsługiwany jest przez CDC drivers, użyłem kmod-usb-acm i działa. Mam /dev/ttyACM0. Wszystko działa super jeśli używam np. minicoma. Ale chciałbym użyć standardowego wejścia i wyjścia do komunikacji z tym terminialem, żeby napisać np skrypt i odczytywać temperaturę. Ustawiłem stty, parametry transmisji. Mogę wykonać polecenie np. echo "mierz" > /dev/ttyACM0 . O ile w tle działa np. cat /dev/ttyACM0, to widzę wartość zwróconą. Nie jest do jednak dobre rozwiązanie bo cat non-stop czyta z pliku urządzenia. Jest jakiś prosty sposób, aby odczytać np. określoną ilość znaków lub całą linię ?

2

Odp: TL-WR1043ND <->Teensy<->1-Wire

comgt. działa super z portami szeregowymi, ma mini język skryptowy możesz sobie odczytać co chcesz jak chcesz, policzyć, dodać, poczekać na coś, wołać subprocedurę. Pełny wypas po prostu smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Odp: TL-WR1043ND <->Teensy<->1-Wire

np. czyta jeden wiersz z portu rs. Oczywiście czyta gdy napotka wiersz w którym są cyfry
status=`grep -m 1 '[0-9]' /dev/ttyUSB0`

masz jeszcze head

root@OpenWrt:~# head --help
BusyBox v1.15.3 (2011-01-10 21:44:34 CET) multi-call binary

Usage: head [OPTIONS] [FILE]...

Print first 10 lines of each FILE to standard output.
With more than one FILE, precede each with a header giving the
file name. With no FILE, or when FILE is -, read standard input.

Options:
        -n NUM  Print first NUM lines instead of first 10
        -c NUM  Output the first NUM bytes
        -q      Never output headers giving file names
        -v      Always output headers giving file names

root@OpenWrt:~# head -n 2 /dev/ttyUSB0