1 (edytowany przez knx90 2018-03-12 08:38:48)

Temat: OpenVPN (nazwa serwera) i nazwy hostów w GUI

Cześć. VPN działa pięknie na buildzie 1.10.0.1 (r49577). Pytanie mam - jak łączę się do firmy to chciałbym żeby było widać nazwę serwera w okienku w którym jest zestawiane połączenie:

Mon Mar 12 08:17:36 2018 VERIFY OK: depth=1, /C=PL/ST=Pomorskie/L=Gdansk/O=ZS25/CN=Certification_Authority_Certificate
Mon Mar 12 08:17:36 2018 VERIFY X509NAME OK: /C=PL/ST=Pomorskie/L=Gdansk/O=ZS25/CN=vpn-zs25
Mon Mar 12 08:17:36 2018 VERIFY OK: depth=0, /C=PL/ST=Pomorskie/L=Gdansk/O=ZS25CN=vpn-zs25

To wyzej tylko taki przyklad o co mi chodzi, bo do tej pory mam puste pola przy łączeniu. Będzie z tego połączenia korzystała pewna firma, więc nie chciałbym żeby te pola były puste.

A drugie pytanie mam takie - czy istnieje mozliwosc zeby w wykazie "Podlaczone urzadzenia" bylo widac np. nazwy komputerow zamiast "(nieznane)" ?

Oczywiscie - router tp-link 1043ND

2

Odp: OpenVPN (nazwa serwera) i nazwy hostów w GUI

To pierwsze - nie wiem o jakim "okienku" piszesz, pokaż screenshota o co ci chodzi.
To drugie - jeżeli host przestawi się po dhcp to masz jego nazwę, jak nie to nie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez knx90 2018-03-12 09:04:20)

https://thumb.ibb.co/fXDH3S/OpenVPN.jpg

Dzięki za odp z drugim, mam wszystko ustawione statycznie. Ale juz nie mam watpliwosci jak to rozwiazac ;p

4

To logi z połączenia, to co zaznaczyłeś wychodzi z certyfikatów. Jak sobie inaczej zrobisz certyfikaty (w sensie wpiszesz w pola to co chcesz żeby się wyświetlało) to będziesz to miał.

5

Zgadza się, tylko czy ja mam po ssh połączyć się z routerem i tam edytować te certyfikaty, bo aktualnie nie ma możliwości zrobienia tego z GUI przy tworzeniu certow.

6

Nie. Podczas tworzenia certyfikatów podaje się dane do nich. Gargoyle wpisuje domyślnie lipne dane (i nie są to informacje typu Pomorskie/L=Gdansk), więc certyfikaty które używasz zostały wygenerowane i podpisane przez kogoś. Jak chcesz mieć tam inne informacje to musisz je wygenerować z nowymi danymi i podmienić od nowa na routrze.

7

Tylko gdzie mam je wygenerować skoro Gargoyle robi jakieś deafulty z automatu?

8

Na dowolnym windowsie czy linuksie. Skąd masz tamte certyfikaty, bo ktoś je generował?

9 (edytowany przez knx90 2018-03-12 10:26:18)

To jest tylko przykład z zupełnie innego środowiska i oprogramowania bo chciałeś żebym ci zobrazował screnshotem o jakie okno chodzi. Ja jestem autorem wygenerowania oby dwóch tych certow.

10

Ok, więc musisz sobie wygenerować samodzielnie.

Jak to zrobić na openwrt masz tutaj: https://eko.one.pl/?p=openwrt-openvpntu … ertyfikatw podobnie będzie na zwykłym linuksie (ale o wiele szybciej). Mając certyfikaty podmieniasz je na serwerze (/etc/openpvn), na klientach oraz zmieniasz konfigi serwera i klienta żeby wskazywały na nowe pliki certyfikatów.