Temat: VoIP - Neofon.pl na porcie LAN w 1043NDv2 z OpenWrt.

Mam szybkie pytanie, muszę koledze uruchomić działanie telefonu VoIP na porcie routera,
na razie za nic nie chce to zadziałać, wpiętę przed routerem działa, po ruterze już nie.
co robiłem:

1. ustawiłem otwarcie i kierowanie portem UDP 5060 dla usług SIP - niestety to nie działa

2. poszperałem po sieci i chyba chodzi jednak o ustawienie na jednym z portów LAN właściwego tagowanego VLAN-a.

Może ktoś z kolegów już to ćwiczył i zna rozwiązanie problemu. który VLAN i czy port UDP także musi być otwarty?

Cezary, pytanie techniczne o VLAN-y- najszybciej zrobię to z LUCI, bo najprościej, ale no właśnie:

tam są widoczne dwa CPU: etho i eth1 - trochę nie rozumiem dlaczego? możesz mi to wyjaśnić.

planuję usawić tagowany VLAN nr 51 rozumiem, że wpisany nr w ID oznacza nr VLAN oraz odzanczyć tagowany wybrany port LAN i WAN, ale które CPU wybrać?

2

Odp: VoIP - Neofon.pl na porcie LAN w 1043NDv2 z OpenWrt.

Ponieważ router który masz tak ma - jeden jest od lanu, jeden od wanu. Zobacz: https://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl … _for_vlans

https://wiki.openwrt.org/_media/media/tplink/tl-wr1043/tl-wr1043nd-v2_schematics.png?w=600&tok=4b5caf

0 w tym przypadku jest od lanu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A czy znany jest może Tobie problem prawidłowej konfiguracji OpenWRT dla Usługi Neofon.pl, walczę już z tym 3 dzień sad.

4

Nie, nigdy nie używałem tej usługi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Nigdy nie maiłem neofona lecz u mnie voip na bramce cisco spa122 śmiga bez problemu nic nie ustawiałem poprostu połączyłem kablem internetowym router z cisco spa i działa. Żadnego vlanu żadnego odblokowywania udp tcp itd nie robiłem

6

No niestety Neofon.pl ma jakieś dziwne wymagania konfiguracjne, przed routerem na samym modemie ADSL działa, a za routerem z OpenWRT nie działa. W zasadzie się poddałem, bo temat nie jest w żaden sposób udokumentowany przez Orange. Mają w nosie Klientów, większość wiedzy można czerpać z forów, ale ta wiedza jest mało kompletna.
Co ciekawe telefon się rejestruje w sieci VoIP operatora, ale nie ma komunikacji, gdzieś przeczytałem, że to problem błędów NAT-a, właczyłem maskaradę na sieci LAN ale nadal nic. dołożyłem VLAN 35 lub 51 i też nic.

Może ktoś zgłosi się z kolegów co już opanował ten problem właściwej konfiguracji to wrócę do prób.

na razie pozostawię liveboxa z telefonem IP - jako modem ADSL a dopiero za nim router OpenWRT i cała sieć.

Jeśli ktoś coś podpowie będę zobowiązany za każdą pomoc.

7

Może rozrysuj jak to wygląda jaie urządzenia, jakie ip itd bo z tego co widać to z liveboxa net idzie kablem do 1043 a stamtąd jak telefon jest podłączony

8

Układ jest prosty, kable na pewno włożone poprawnie.

działające ale nieeleganckie technicznie:

sieć Orange --> livebox 2.0 --> 1043NDv2 z OpenWRT--> moja sieć
                   l__> telefon SIP Gigaset.

adresy:

??? ---> 192.168.2.1 --> 192.168.10.10
                                 L__ z DHCP: 192.168.2.*                       

A tak chciałbym to zrobić, mam wtedy pełną kontrolę na siecią:

sieć Orange--> własny modem ADSL+ --> 1043ND v2 z OpenWRT ----> Moja sieć
                                                                                          l___> telefon SIP Gigaset

adresy:

??? ---> 192.168.1.1 --> 192.168.10.10
                                                             L__ z DHCP: 192.168.10.115

Ale niestety nie działa.

9

Może tu coś znajdziesz.
https://trzepak.pl/viewtopic.php?f=20&a … 143b5e3ec8

10

Pytanie pierwsze liveboxa chcesz zastąpić swoim adslem
Pytanie drugie dlaczego nie chcesz adresacji zostawić na 192.168.1...
Pytanie trzecie czy próbowałeś IP gigaseta dodać do dmz ewentualnie dać statycznie spoza puli dhcp

11

Możemy temat zamknąć,
z wygody oraz bezpieczeństwa, pozostawię telefon wpięty do Liveboxa a za nim router z OpenWRT.
Livebox pełni rolę modemu ADSL a za działanie konfiguracji VoIP odpowiada Orange.
Skutecznie i wygodnie.