1

Temat: Double hash - obliczanie za pomocą skryptu

Jak zautomatyzować obliczanie podwójnego hash'u SHA256(MD5('password')) w bashu?

Ręcznie to jest tak:

echo -n "admin" | md5sum
echo -n "21232f297a57a5a743894a0e4a801fc3" | sha256sum

Chciałbym aby skrypt zapytał o hasło a po wciśnięciu Enter wyświetlił hash sha256 obliczonego hash'u md5 hasła

2

Odp: Double hash - obliczanie za pomocą skryptu

echo -n "admin" | md5sum | cut -f1 -d" " | tr -d '\n' | sha256sum

Tylko to tak na około

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki, działa. Może być i tak.

4

Jak to obliczyć na OpenWrt. MD5 działa ale gdy próbuję sha256 to błąd:

-ash: sha256sum: not found

Po instalacji pakietu kmod-crypto-sha256_3.18.23-1_brcm63xx.ipk nadal ten sam problem ?

5

W nowszych openwrt to jest, jak używasz 15.05 to pewnie musisz sobie skompilować.

6

Mam kompilować cały system? W takim razie do czego jest ten kmod sha256 który zainstalowałem?

7

Moduł kernela (nie binarka dla użytkownka) który jest dla innych modułów które potrzebują danej kryptografii.

I tak, 15.05 to stare i nie wspierane wydanie, więc chociaż by dla spokoju ducha powinieneś używać czegoś współczesnego jak nie chcesz zostać sam ze swoimi problemami.

8

Nie - to wcale nie jest mi potrzebne na OpenWrt tylko potrzebowałem szybko obliczyć sha256 i przypomniałem sobie iż OpenWrt potrafi obliczyć md5 więc zalogowałem się do routera przez Putty i spróbowałem obliczyć sha256. Skoro się nie dało to pobrałem prosty programik na Windows - HashCalc i mam co chcę.

P.S. Nie rozumiem tego namawiania za wszelką cenę do najnowszej wersji. Do najnowszych wersji trzeba mieć aktualny sprzęt. Zrozum iż mam sporo starego sprzętu na którym wszystko do tej pory mi działa już kilka lat.

Jak sprzęt padnie fizycznie to kupię coś aktualnego ze wsparciem OpenWrt i wtedy wypróbuję najnowszą wersję.

9

Bezpieczeństwo i wsparcie. Jeżeli bezpieczeństwo Cię nie interesuje to zostaje wsparcie - po prostu nikomu nie chce się już utrzymywać i pamiętać co było inaczej ze starszymi wersji tylko dlatego że ktoś tego jeszcze używa. Więc jak chcesz lecieć na starej wersji to proszę bardzo, twoja sprawa, tylko że nie uzyskasz już prawie żadnej pomocy bo ludzi tego już nie pamiętają oraz nie maja potrzeby instalacji starej wersji żeby tylko coś sprawdzić jak i czy działało.

10 (edytowany przez jzef 2022-08-27 11:39:52)

Za bardzo uogólniasz. Mogę się założyć iż istnieje ogrom użytkowników, którym w zupełności wystarczy stary OpenWrt na jakimś starym sprzęcie - kwestia - do czego to jest wykorzystywane. Pierwszy lepszy przykład - udostępnianie drukarki w sieci lokalnej czy radio internetowe gdzie router (zakurzony) stoi np. w warsztacie samochodowym - do tego nie potrzeba super mocnego routera z najnowszym OpenWrt. Ja np. używam motion z kamerą USB a także drukarki laserowej czarno-białej HP LaserJet 1200 (rok produkcji 2001) podłączonej do routera i jestem very happy smile

Ale Ciebie rozumiem - musisz iść z duchem czasu i znać się na aktualnych wersjach bo nie tylko tacy jak ja szukają tutaj pomocy smile

11

No świetnie. Ja też używam jeszcze kilka słabszych routerów z AA - ale łatanych.

A tak później słyszy się że komuś włamali się do sieci bo miał inteligentne akwarium pracujące na starym dziurawym sofcie...