1 (edytowany przez adalbert.dudziak 2017-12-25 15:24:00)

Temat: Mostek WDS - Wireless is disabled or not associated

Witam,
utworzyłem most WDS między:
Netgear DGN3500 (Główny)
LEDE Reboot 17.01.4 r3560-79f57e422d / LuCI lede-17.01 branch (git-17.290.79498-d3f0685)
SSID: WDS, MODE: Access Point(WDS)
,a
Asus RT-N14U (Klient)
LEDE Reboot 17.01-SNAPSHOT r3566-98c003e / LuCI lede-17.01 branch (git-17.291.49911-7fc88b4)
ESSID: WDS, Mode: Klient (WDS).

Wszystko działa poprawnie, jednak w chwili restartu routera Głównego status sieci WDS widnieje jako "Wireless network is enabled", a w "Wireless Overview" jest informacja "Wireless is disabled or not associated" i połączenie nie działa.

Muszę wejść w ustawienia tej sieci i zmienić opcję "Transmit Power" na jakąkolwiek inną, a następnie zapisać aby most się zestawił i wszystko zaczęło działać.

Będę wdzięczny za nakierowanie na rozwiązanie tego problemu, mianowicie braku automatycznego zestawienia mostu WDS po restarcie routera głównego.

Pozdrawiam,
Wojtek

2

Odp: Mostek WDS - Wireless is disabled or not associated

Przyczyny nie znam - obejście - zrób wifi up w /etc/rc.local z opóźnieniem np. 20s.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez adalbert.dudziak 2017-12-25 16:47:54)

Dodanie do /etc/rc.local:

sleep 20
/sbin/wifi up

rozwiązało problem.

Samo "/sbin/wifi up" bez opóźnienia również rozwiązuje problem i ja właśnie z tego rozwiązania korzystam.

Dziękuję za pomoc w tej kwestii.

Mam jeszcze pytanie odnośnie klienta WDS, przeczytałem że można i powinno się wyłączyć po stronie klienta proces firewall. Czy to dobra praktyka?(Przy założeniu, że firewall ma taką samą konfigurację jak na routerze głównym)

4

Oczywiście nie i nie wiem gdzie taką poradę przeczytałeś.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

Przeczytałem to w jednym z tutoriali w pdf, który znalazłem na forum openwrt.
Może autor miał na myśli dodanie do "unspecified" i użył skrótu myślowego, co doprowadziło do tych wątpliwości.
Brzmiało "podejrzanie", sam nie miałem wiedzy aby to zweryfikować, dlatego zapytałem.

Dziękuję za odpowiedź.
Do zamknięcia,
Wojtek