Temat: EasyBox 802 - włączanie WPS, problem, brak miejsca

Witam
Jako że otrzymałem drukarkę laserową (na święta) z modułem Wi-Fi - oczekiwałem tańszego modelu, bez Wi-Fi - to chciałem sobie skonfigurować ją do pracy przez Wi-Fi, niestety w zestawie nie ma żadnego kabla USB, więc podłączenie kablem do routera nie jest możliwe (jak i do komputera). I pozostaje mi tylko konfiguracja przy użyciu WPS, lecz niestety dowiedziałem się że w OpenWRT domyślnie ta funkcja jest wyłączona. Próbowałem skonfigurować tą funkcje z poziomu Web API, lecz niestety nie mam wystarczająco miejsca by zainstalować odpowiednie paczki, pomimo że odinstalowałem adblock'a oraz transmission (bittorrent), to nadal miejsca jest tyle samo.
Istnieje jakaś możliwość żeby aktywować tą funkcję bez instalowania zewnętrznego nośnika?
W System > punkty montowania - istnieje jakaś możliwość zwiększenia pamięci /overlay kosztem /tmp (29,45MB ogólnie / 28MB dostępne)

2

Odp: EasyBox 802 - włączanie WPS, problem, brak miejsca

Generalnie tak, możesz pakiety zainstalować w /tmp po prostu. Przeczytaj: http://eko.one.pl/?p=openwrt-pakiety

Choć oczywiście zginie to po restarcie, na dodatek nie wiem czym znajdziesz cały potrzebny soft na ten router.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki za odpowiedź, ale niestety bez zewnętrznej pamięci chyba tego nie zrobię. Nierozumiem tego odinstalowywania pakietów, usuwam pakiet (adblock np) i zamiast miejsca przybyć, to ubywa.
Jeszcze pytanie, jeżeli mam dostęp tylko przez www oraz WinSCP to jak mam zrobić zewnętrzną pamięć? Oraz jezeli bym podłączył zewnętrzną pamięć do USB który obsługuje modem, to ta pamięć nie będzie działała i tym samym nie będę w stanie zrobić z niej dodatkowej pamięci do urządzenia?
OpenWRT jaki mam to CC

4 (edytowany przez steel_rat 2017-12-25 16:28:50)

Jeśli chodzi o extroot to niby da się zrobić na pamięci w modemie ale po restarcie całego urządzenia są problemy. Na nexx próbowałem tak zrobić, po resecie router nie chciał wstać. Ja tak widze dwa wyjścia.
1) zastosować pena i HUB usb
2) samemu skompilować sobie openWRT z potrzebnymi pakietami.

Co do miejsca wolnego. Niestety jak próbujesz odinstalować aplikacje wbudowaną w obraz to miejsca nie przybywa ale ubywa.

5

coś już bliżej, myślę że opcja ze skompilowaniem własnego OpenWRT byłaby najlepsza. Istnieje możliwość, żeby z tego obecnego systemu (?) zrobić backup na pamięć komputera (w razie co jakby coś poszło nie tak i przywrócić do tego stanu) oraz żeby z tego pousuwać niepotrzebne paczki i dodać te od WPS, czy jedynie czysta wersja OpenWRT i dodawanie tych paczek?
W takiej kompilacji można już od samego początku ustawić ustawienia Wi-Fi, żeby po resecie/wgraniu była już ustawiona nazwa punktu, hasło?

6

Możesz zrobić co chcesz z obrazem. Tyle że easybox 802 jest bardzo beznajdziejnym routerem i przygotowanie softu żeby wszystko działało  jest dość upierdliwe.

7

Co do wyboru routera to wtedy nie wiedziałem o tym, że ten jest beznadziejny, po prostu potrzebowałem, czegoś co dałoby mi lepszą jakość internetu w pokoju, bo Wi-Fi od UPC dawało marne prędkości, a wieczorem lubiło się zrywać, ale myślę że to w tym momencie jest mało ważne.
Zapewne najlepszym pomysłem byłoby kupienie jakiegoś innego routera z oryginalnym softem producenta, gdzie wszystko miałbym gotowe (w tym ten WPS), ale jak już posiadam ten, to niech zostanie.

W - system > firmware - znalazłem coś takiego
http://static.pokazywarka.pl/1/k/z/6da423ccf57945120c933ad6846175ac_big.jpg

http://static.pokazywarka.pl/c/4/i/0c04360158a8cacc1add2f7e36bf3710_big.jpg

Rozumiem, że z poziomu strony www (przez przeglądarkę, np. Firefox) mogę wykonać backup jak i wgrać firmware (tak samo jak z konsoli, której nie potrafię połączyć z routerem). Jeżeli już wykonam ten backup, to czy w nim mogę wprowadzić zmiany (usunięcie kilku paczek - adblock, VPN, Bittorrent - oraz wgranie paczek niezbędnych do działania WPS) i po wgraniu takiego backup'u będę miał możliwość konfiguracji już WPS (uruchomienia), czy niestety nie działa to tak? Co jeżeli po takim zabiegu wykonam reset (ustawienia fabryczne), wtedy przywróci te usunięte paczki?

Czy jedynie czysty OpenWRT CC i wgranie paczek.
Chodzi mi o to żeby z tego firmware co jest wgrany zrobić obraz i ewentualnie z poziomu komputera dograć/usunąć paczki.

Oraz co do tworzenie kompilacji, w Windowsie tego nie zrobię i będę potrzebował Linuksa? Czy Ubunt odpalony z płyty, bez instalacji na dysku może być do tego wykorzystany?

8 (edytowany przez steel_rat 2017-12-25 21:34:21)

NIE.... Niestety tworzenie nowego obrazu nie tak przebiega. Najlepiej mieć komputer z linuksem (może być i linuks zainstalowany na virtualu np. na Oracle VM VirtualBox. Ja używam podsystemu Ubuntu działającego na Windows10. Tam potem postępujesz wg. tego tutoriala
http://eko.one.pl/?p=openwrt-kompilacja
Potem to już instalacja przez np. Luci. A możesz sobie zapisać gdzieś jakie masz teraz pakiety zainstalowane, by móc je zaznaczyć w programie konfiguracyjnym.

9

zobacz w instrukcji tej drukarki czy ma obcję   Wi-Fi Direct  -  wtedy mozesz podłaczyc sie  bez  routera  bezposrednio  , np.  laptop > drukarka    a  skoro  się  juz  połaczysz   to  potem  przez  web interface  resztę  sobie  ustawisz    -  niektóre  drukarki  mają  tez  NFC   mozna ze smartfona  drukować

10

Niestety, drukarka to Brother HL-1222WE i nie posiada Wi-Fi Direct. Jutro i tak zapewne kupię już kabel USB do podłączenia.
Wracając do tematu routera i firmware, na OpenWRT wiki znalazłem https://wiki.openwrt.org/toh/arcadyan/arv752dpw , czyli dokładnie to co mam, więc mam specyfikację tego routera.
I teraz pytanie, czy mogę pobrać dowolny firmware z http://dl.eko.one.pl/luci/chaos_calmer/lantiq/ czy z tej wiki (Chaos Calmer dla tego urządzenia) i do tego obrazu dograć paczki, czy usunąć te, których nie będę używał. Czy nie warto i od razu zrobić pod ten router od zera?

Oraz jeszcze jedno, czy z firmware, który jest obecnie wgrany, można wykonać kopię zapasową, żeby później móc wrócić do tego, jeżeli wgram inny firmware?

steel_rat napisał/a:

Jeśli chodzi o extroot to niby da się zrobić na pamięci w modemie ale po restarcie całego urządzenia są problemy. Na nexx próbowałem tak zrobić, po resecie router nie chciał wstać. Ja tak widze dwa wyjścia.

Tutaj chodziło mi o to, że:
mam 3 gniazda USB, jedno typowo do wpięcia modemu (na górze) oraz dwa do podłączenia pamięci USB lub drukarki i czy jak podłączę pamięć USB, która ma być wykorzystana jako Extroot do tego gniazda na górze to będzie normalnie ją czytać i nie będzie problemów z działaniem nawet po restarcie (co 24h router się restartuje, dla lepszej stabilności).

Chyba jednak spróbuję zainstalowania zewnętrznej pamięci, ale pomimo tego również spróbuję stworzyć własną kompilację OpenWRT bez wgrywania jej do routera na razie.. Jak na razie dziękuję za odpowiedzi, które trochę mi pomogły smile

11

Nie możesz pobrać "dowolnego" firmware, każdy jest przeznaczony dla określonego routera. Te u mnie są dla innych modeli  i nie ma dla easyboxa, te z openwrt czy lede mają luci, choć w dość podstawowym zakresie.

12 (edytowany przez Wally 2017-12-26 19:04:44)

BasherX napisał/a:

Niestety, drukarka to Brother HL-1222WE i nie posiada Wi-Fi Direct.

Jest takie stare powiedzenie: jak wszystko zawiedzie przecztaj instrukcję. smile
Każda drukarka z Wi-Fi rozgłasza własną sieć (osobiście konfigurowałem tak Canona i HP ale po sklepach siały wszystkie). Wystarczy się do niej podłączyć (np telefonem, laptokiem) i skonfigurować zgodnie z instrukcją albo jako niezależne urządzenie albo podłączyć ją do istniejącej sieci. Nie potrzeba do tego kabli, Wi-Fi Direct, WPS czy czegokolwiek innego. Potem tylko sterowniki na PC i apka producenta na Androidy. Działa wszystko: drukarka, skaner a na HP działał nawet fax z aplikacji na Windowsie (drukarka jako AP-Client).

Wally

13

można sie do niej  podłaczyć  w trybie Ad-hoc masz to w instrukcji wink

14

Właściwie to już rozwiązałem problem - wykonałem extroot według poradników tutaj i dzieki temu mam niecałe 1GB na pakiety i udało się zainstalować wymagane pakiety do WPS. Z jednym małym problemem, po wykonaniu restartu (przez www) miałem tylko 300KB pamięci na pakiety, czyli się to usunęło, wszystko robiłem według poradników. Zrobiłem drugi raz, tak samo i po wykonaniu extroot'a zainstalowałem pakiety z konsoli oraz aktywowałem WPS i bez restartu tym razem i działa. Drukarka jest już połączona do routera, czyli mam do niej dostęp z komputera oraz ze smartfona pewnie też (nie sprawdzałem). Więc pytanie, czy jeżeli wykonam restart, to to się zresetuje i nie będę miał tego extroota (czyli ponowna konfiguracja)? Czy tak nie powinno się dziać?
Dodam tylko ze mam zaplanowany restart routera każdego dnia o 3:30, wiec nie chciałbym ustawiać tego ponownie.

Co do drukarki, jest już połączona i kilka próbnych wydruków zrobiłem, ale po zainstalowaniu wykrywa mi jako HL-1210W, a papierki jakie są zawarte dotyczą właśnie HL-1210W. Na pudełku jest napisane HL-1222WE, również na urządzeniu oraz sklep podaje takie informacje. Natomiast na jednym papierku jest napisane, ze są to podobne modele, chociaż strona producenta podaje że oba te modele obsługują różne kartridże z tonerem (1000 stron dla HL-1210W i 1500 stron dla HL-1222WE), to nieźle namieszane big_smile
Ale ważne że działa i niech tak będzie jeszcze przez długi okres. Dzięki Wam za pomoc, jakbym mógł prosić jeszcze o wyjaśnienie tego restartu i extroota tylko smile

15

Z góry przepraszam że post pod postem.
Dzisiaj był mały zanik prądu, odkurzacz się spalił, ale mniejsza o to, więc router się wyłączył i ponownie włączył po przełączeniu bezpieczników. Z tym że jak teraz wieczorem sprawdzam stan przez www (LuCI) to pokazuje się informacja o dostępnej pamieci ok. 250KB , a przypominam że robiłem extroota i miałem niecały 1GB. Oprócz tego usunęły się pakiety, które robiłem do WPS'a.
Prosiłbym o pomoc, jak temu zapobiec, tak żeby po restarcie (czy takim zaniku prądu) dysk był zamontowany, a pakiety się nie usuwały. Chciałbym również przywrócić codzienny restart routera, żeby nie okazało się ze po kilku dniach nie mam internetu na WiFi.

16

Raczej po prostu nie zamontował się extroot. Albo padł  całkowicie system plików na extroocie i dlatego. Sprawdź  przez ręcznie zmontowanie nośnika.

17 (edytowany przez Zuzia 2018-04-01 08:12:03)

Moim zdaniem nie jest to beznadziejny router, wręcz przeciwnie, całkiem dobry, zwłaszcza biorąc pod uwagę jego cenę. Na oryginalnym sofcie wszystko pracuje idealnie. Przystosowany fabrycznie do pracy z modemem, drukarką i pendrive bez żadnych hubów USB.  Tylko wymaga dobrego skonfigurowania pod OpenWRT, a niestety w sieci mało informacji więc dorzucę parę groszy od siebie.

Extroot działa dobrze, zarówno na karcie SD w porcie modemu jak i na dowolnym porcie USB, naprawdę nie trzeba hubów. Problemy z USB pod OpenWRT wynikają głownie z braku kilku modułów, doinstalowałam sobie ręcznie kmod-crypto-crc32c, kmod-lib-crc32c, kmod-usb-storage-extras i kilka innych więc wykrywa mi każdy mój pendrive. Również zaliczyłam nietrzymanie extroota, ale problem był w fstab. Dodałam tam nie tylko /dev/sda1, ale też identyfikator uuid. W gui Luci zaznaczyłam też automontowanie dysku z extroot choć nie wiem do końca, czy to ma związek. Ale teraz extroot za każdym razem jest po restarcie routera. Jeszcze uwaga, dyski trzeba formatować pod routerem, bo sformatowane na innych urządzeniach czasami nie chcą montować się. Moja konfiguracja:

cat fstab

config global
    option anon_swap '0'
    option anon_mount '0'
    option auto_swap '1'
    option auto_mount '1'
    option delay_root '5'
    option check_fs '0'

config mount
    option target '/mnt/sda1'
    option uuid 'a54120dd-1f8c-4c15-000e-313ab874ef1a'
    option enabled '1'
    option fstype 'ext4'
    option enabled_fsck '1'

config swap
    option uuid '41c3b369-e077-4ed5-81ff-55e5b19e8691'
    option enabled '0'

Niestabilne WiFi z kolei wynika z wadliwego sterownika i podobno tak samo jest pod LEDE. Pomaga usuniecie modułu i zainstalowanie go ponownie jak jest problem z siecią bezprzewodową albo restart routera. Prosto można załatwić to skryptem, jak logach pojawia się "Dropping frame due to full tx queue" lub podobny komunikat należy załadować moduł WiFi ponownie.

18

Zuzia napisał/a:

Prosto można załatwić to skryptem, jak logach pojawia się "Dropping frame due to full tx queue" lub podobny komunikat należy załadować moduł WiFi ponownie.

mozesz podrzucic taki skrypt? dzieki

19 (edytowany przez Zuzia 2018-04-01 00:52:54)

Taki skrypt jest do pobrania z sieci, wymaga lekkiej modyfikacji: https://github.com/Python1320/rtrebooter

Prostsze zamienniki znalezione na dev.openwrt.org, skrypty z logowaniem zdarzenia do pliku na pendrive.

Restart WiFi:

logger "Starting the monitor script"
logread -f | while read LOGLINE
do
    if [ "$LOGLINE" != "${LOGLINE/Dropping frame due to full tx queue/}" ]; then logger "Found \"$LOGLINE\". Restarting Wifi"; wifi down; wifi up; else echo "No match for $LOGLINE" >>/mnt/sda1/monitor.log; fi
done

Wersja restartująca router:

logger "Starting the monitor script"
logread -f | while read LOGLINE
do
    if [ "$LOGLINE" != "${LOGLINE/Dropping frame due to full tx queue/}" ]; then logger "Found \"$LOGLINE\". Rebooting..."; reboot; else echo "No errors found in \"$LOGLINE\"" >>/mnt/sda1/monitor.log; fi
done

Obecnie wybrałam restart routera zamiast przeładowania modułów WiFi jako najpewniejszą metodę.

Jeśli natomiast chodzi o tytułowe WPS to alternatywnie przycisk można wykorzystać jako WiFi On / WiFi Off:

mv /etc/rc.button/wps /etc/rc.button/wps.bak
ln -s /etc/rc.button/rfkill /etc/rc.button/wps

20

Zrobiłam obraz CC, gdzie jest 1.59MB wolnego miejsca i można doinstalować sobie aplikacje, przy okazji problem z wieszającym się WiFi został rozwiązany i już nie trzeba stosować skryptu: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 81#p207381