1

Temat: ZyXEL P-2812HNU-F3 - problem z WANem

Podmieniłem ostatnio w takim routerze system Telenora na Opewrt (wg opisu na openwrt) i póżniej go zaktualizowałem do najnowszego LEDE.
Sęk w tym, że jak podłączę interenet do WANu to interfejs nie wstaje. W oknie Status w LEDE jest niezmiennie "IPv4 WAN Status - Not connected". W zakładce WAN ->Status mam:

ptm0   
Uptime: 0h 0m 0s
MAC-Address: 00:20:DA:86:23:75
RX: 0 B (0 Pkts.)
TX: 0 B (0 Pkts.)

MAC jest jakiś znikąd, bo powinien być z serii B0-B2-DC-D1-37-90. Ustawiłem go ręcznie ale to nie pomogło. Co więc schrzaniłem i jak to teraz naprawić?

PS. Dodam że na innym routerze też z LEDE działa mi ten internet jak burza smile

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink

2

Odp: ZyXEL P-2812HNU-F3 - problem z WANem

Co podłączyłeś do wanu? Piszesz o zwykłym ethernecie czy łączu dsl?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez drk 2017-12-19 21:12:43)

ethernecie. i przełącznik z tyłu mam na WAN

4

Przecież ten przełącznik nie zmieni ci automatycznie konfiguracji. Zrób normalnie dhcp na interfejsie na jednym z portów a nie dsl (która jest domyślną konfiguracją).

5 (edytowany przez drk 2017-12-19 21:21:29)

yyy.. ale to ja wiem o tym przełączniku (napisałem żeby uniknąć podejrzeń że jest inaczej smile ) w zakładce WAN mam dhcp, jest tak:

WAN

6

To sobie wydziel port ze switcha. Nie mam pojęcia czy ten od dsla może pracować jako zwykły ethernet.

7

Instrukcja zeznaje że port WAN (ten niebieski) powinien działać z ethernetem. A jak mam wydzielić port bo nie wiem smile

8

Poczytaj http://eko.one.pl/?p=openwrt-vlan w szczególności punkt 2.1

9

ja mam tak   i działa smile

config switch
    option name 'switch0'
    option reset '1'
    option enable_vlan '1'

config switch_vlan
    option device 'switch0'
    option vlan '1'
    option ports '0 1 2 4 6t'

config switch_vlan
    option device 'switch0'
    option vlan '2'
    option ports '5 6t'

10 (edytowany przez drk 2017-12-19 22:50:39)

dla takiego Zyxela właśnie? jeśli tak to ja mam tak samo

11

juz  wiem  - nie działa  ci  bo  nie masz MAC adresu smile   ustaw  clonowanie  MAC  adres  w sekcji  wan 

config interface 'wan'
    option ifname 'eth0.2'
    option proto 'dhcp'
    option macaddr 'xx:xx:xx:xx:xx:xx'

ten  mac adres powinien byc ustawiony w bootloaderze  ale   nie jest   ( w sumie nie jest potrzebny )

12

super teraz działa smile Przeczytałem w tak zwanym między czasie Twój wpis o tym, że wersja stabilna działa tylko na jednym CPU. Wgrałem więc snapshot już o nazwie OpenWrt i luci dogram ręcznie, czy orietnujesz się może czy wersja stabilna będzie kiedyś działać z dwom CPU?

13

nie wiem  może  kiedys  bedzie    ale   w  snapshocie   nie wszystko  działa  np . diody  nie działaja  wszystkie  ,  ale  generalnie  reszta  działa  ,  wi -fi  czasem  sie wiesza

14

fakt power led nie działa, ale i tak go wyłączam. Wieszające się wifi trochę mnie martwi, jakimś watchdogiem trzeba będzie to załatwić. Widziałem, że masz taki router i jakiś czas go używasz, więc jak mogę to się zapytam czy jesteś zadowolony z niego (tak ogólnie)?

15 (edytowany przez geos 2017-12-25 20:29:05)

@drk, miałem, używałem, byłem bardzo zadowolony. najbardziej byłem zadowolony z tego, że można go było kupić za małe pieniądze a miał sporo ramu i równie dużo flasha. obsługiwał domową sieć bez fajerwerków. pojawiały się głosy, również na tym forum, że ogólnie te modele mają słabe wi-fi. nie odczułem tego ale moje lokum nie jest duże. najbardziej wkurzało mnie przywieszanie wi-fi, co działo się znienacka, i w logach objawiało się tak:

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=15074

a później Cezary zrezygnował z budowania obrazów dla nich i zrobiło się smutno smile