1

Temat: dumb AP i druga sieć bezprzewodowa

Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak zrobić to co poniżej:

Mam router z UPC i chcę do niego podłączyć drugi router,  który będzie miał dwie sieci bezprzewodowe:

Pierwsza ma mieć te same adresy jak z UPC i najchętniej to żeby tylko rozgłaszała sygnał a obsługę dns, firewall, nat itp to żeby robił router UPC. Oczywistym wydaje mi się tutaj dump AP, ale jest sieć druga.

Druga z kolei to chciałbym, żeby była jak najbardziej autonomiczna smile tj własne adresy, inny dns itd tak jakby sygnał z internetem przyszedł prosto od operatora smile. Tutaj wydaje mi się że sieć gościnna byłaby dobra. Tylko czy to ma sens czy lepiej zrobić coś innego? Jak wtedy podłączyć kabel z routera UPC do WAN czy LAN?

2

Odp: dumb AP i druga sieć bezprzewodowa

Tak prosto to się nie da. Pierwsza to oczywiście zwykły głupi ap, podłączasz pod lan.

Drugi - upc daje kolejny adres ip żebyś miał bezpośrednio od operatora?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

z UPC mam jeden adres.

4

No to nie tak - po prostu podłącz go przez wan i zrób dwie sieci, o innej adresacji itd.

5

ok, a czy to ma duży wpływ na wydajność (tak teoretycznie pytam), że jest podwójny nat i firewall ? Nie chciałbym, żeby mi gdzieś w gwizdek szła wydajność... bo wymyśliłem, że może zrobię to na jeszcze jeden router tj. to co mam jako dumb AP a tym trzecim podłączę się jako klient (widziałem Twój opis i wygląda że też może być) ?

6

Tak prawdę mówiąc to przy drugim nacie nie powinieneś nic nawet zauważyć.