1

Temat: TL-WR841N + aktualizacja czasu + polski interfejs?

Witam. Mam Router TP-Link TL-WR841N V9.1 i używam go jako access point razem z routerem TP-Link Archer D5 V1.

Wgrałem do nie go Gargoyle w wersji 1.10, czyli najnowszy ze strony www.gargoyle-router.com, ponieważ tylko tu znalazłem.

Ponieważ soft jest tylko po angielsku, mam pytanie czy da się dograć spolszczenie?

Druga sprawa ważniejsza: Router pokazuje sobie datę i godzinę: 02.11.2017 20:20 CET i cały czas odlicza. Jednak nie jestem w stanie jej zmienić na aktualną. Jak to zrobić?

W ustawieniach NTP Servers dałem custom

i adresy serwerów z Wikipedii:
0.ntp.itl.waw.pl
1.ntp.elpromaelectronics.com
2.time.coi.pw.edu.pl

Ustawienie NTP Servers na Europę czy global czy coś innego nic nie zmienia gdyż zegarek chodzi własnym życiem.

Gdzieś znalazłem że dobrze vby było dograć plugin ntpdate. Tylko jak? Nigdzie nie ma opcji wgrywania pluginów.

A może można ręcznie ten zegar przestawić, tylko jak?

Jak się można dostać do niego przez wiersz poleceń? Nigdy przedtem z alternatywnym softem nie miałem do czynienia. Wgrałem go gdyż ktoś mi się włamał do niego i podłączył  ze 2 komórki, telewizor 4K philipsa i może coś jeszcze.

2

Odp: TL-WR841N + aktualizacja czasu + polski interfejs?

Jak się do niego dostać masz w faq na górze tej strony  - przez ssh.

Język polski masz w menu "Plugins" - o ile masz jeszcze miejsce żeby obsługę języka zainstalować.

Żadnego pluginu ntpdate nie instalujesz. System sam aktualizuje sobie datę i godzinę, o ile masz połączenie z internetem i dostawca nie zablokował portów ntp.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez gilban 2017-12-18 16:51:04)

Witam.

U mnie zakładka plugins tak wygląda, czyli jednym słowem nic tu dodać poza linkami nie można. Dodatkowo Na początku po zmianie firmware po zalogowaniu było okno z opcją dodania spolszczenia w pliku, ale gdzieś zniknęło.
https://images82.fotosik.pl/942/ad3faaf769a2b550.jpg

Jeżeli chodzi o czas mój usługodawca to Orange - Neostrada ADSL+, a jak wcześniej pisałem tak wygląda sprawa z czasem:

https://images83.fotosik.pl/940/ebb75f73c2070e6a.jpg

4

Kliknij przycisk "refresh plugins" najpierw...

5 (edytowany przez gilban 2017-12-18 16:53:08)

Klikam, ale nic się nie dzieje.

Pod klawiszem są takie napisy:

An Internet connection is required to Refresh Plugins.
Packages not found. Refresh plugins list.

6

Masz połączenie z internetem? Przez port wan połączony a nie lan?

7 (edytowany przez gilban 2017-12-18 16:59:21)

Ponieważ jest on w trybie Access point - wpięty do drugiego routera to kabel - skrętka wpięty jest w port LAN. Po wpięciu w Wan, nie ma z nim kontaktu.

Takie mam jego ustawienia:

https://images84.fotosik.pl/941/8e62ea3efbe6ddc6.jpg

Przy opcji Wan Ethernet Port: można ustawić: Bridge To Lan.

Tylko czy to coś da?

8

Nie, nic nie da. Nie masz internetu na routerze, bo nie masz ustawionego gatewaya i dnsów. Więc nie działa i czas i ściąganie dodatków i 99% funkcjonalności które posiada gargoyle.

Możesz ręcznie zrobić tak: http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … doportulan , dodatki będą się ściągać, czas też powinien się aktualizować. Ale zapomnij o firewallu, ograniczeniach, sprawdzanie przepustowości, qos itd.

9 (edytowany przez gilban 2017-12-18 17:55:17)

Dzięki.

Więc ustawiłem IP takie jak IP głównego routera, jednakże gdy odświeżyłem listę pluginów pojawiło mi się takie coś:

Polski (PL) pakiet językowy dla interfejsu Gargoyle

Version: 20171012-1
Status: Not Installed
Required Disk Space: 11.356 MBytes
Package Cannot Be Installed (Insufficient Disk Space)

Czyli jednak spolszczenia i tak nie zainstaluję bo jest za mało miejsca. Mogę sobie tylko wygląd Gui zmienić, bo to jest aktywne.

Czas zaczął się zmieniać na właściwy, czyli już jest dobrze - dziękuję.

I jeszcze jedno ostatnie pytanie:

Zauważyłem że hasło do WiFi musi być takie samo jak hasło do logowania do Routera - czemu i czy da się to zmienić?

10

Nie, nie musi być. Natomiast ty masz włączone w przeglądarce zapamiętywanie haseł wiec przeglądarka domyślnie podstawia ci to samo co przy logowaniu. Twoja wina bo tak przeglądarkę skonfigurowałeś a nie routera.