1 (edytowany przez rajjar 2017-12-09 00:57:58)

Temat: Nowy internet - fast czy giga ethernet

Witam,

Zmieniłem niedawno operatora na UPC z planem 250 Mb/s (max) i potrzebuję do niego dołączyć albo wifi extendera albo drugi router w trybie access pointa, żeby wszyscy w domu mieli internet. Chcę połączyć te dwa urządzenia kablem, bo poprzednio też tak było. Czy mając w routerze od UPC port gigabitowy warto kupić urządzenie też z portem gigabitowym? Jeżeli tak to jakie jest najtańsze (nowe, nie musi działać z LEDE i wystarczy standard N)?

I jeszcze jedno mam położony kabel 100 mbitowy czy gigabitowy jest taki sam?

2

Odp: Nowy internet - fast czy giga ethernet

Zacznijmy od początku. Masz internet do 250 Mbit/s a chcesz dokładać router/AP który ma 100 Mbit/s. Przecież już w N na 2,4 GHz można osiągnąć 150 Mbit/s. Trochę bez sensu. Ale jak wolisz ograniczyć pasmo na routerze to twoja sprawa. Co do kabla to musi być kategorii min. 5e (może nie działać na 1Gbit/s) najlepiej kat. 6. oraz musi mieć wyprowadzone wszystkie 8 kabelków. Wracając do urządzenia to kupuj to na co cię stać jak nie masz wymagań. Po za tym nie to forum..

3

Tak mam internet do 250 Mbit/s (miałem 50) i tak mi po wymianie routera z przeczytania parametrów wychodziło, że powinno być szybciej i że Fast Ethernet mi to pasmo ogranicza i stąd pytanie o port gigabitowy. Wifi N, bo nie licząc smartfona to żaden komputer nie ma karty w standardzie AC. Czy jeżeli i router i karta są w standardzie N 300 Mbps to czy do tego moje internetu nie jest to wystarczające ?

wygląda, że  kabel mam dobry smile Dzięki za podpowiedź.

4

Jak masz N300 to realna transmisja w 1 stronę to ok. 150 Mbit. Standard ten podaje sumę transmisji tx i rx. Tylko że te 150 Mbit > 100 Mbit/s. A jak byś kupił router ustawiony jako AP i do switcha podłączył jakiś inny komputer, media box. Myślę że teraz nie opłaca się kupować urządzeń (przynajmniej typu router, switch ewentualnie AP) które mają tylko fast nat.

5

steel_rat napisał/a:

Jak masz N300 to realna transmisja w 1 stronę to ok. 150 Mbit. Standard ten podaje sumę transmisji tx i rx.

Ale że co? Wyjaśnij proszę.

6

W skrócie wyglada to tak. Każdy standart Wi-Fi należy podzielić przez 2. Jak masz N150 to tak naprawdę masz szybkość w jedną stronę 75Mbit/s. Ponieważ nadawanie i odbiór nie ma w tym samym momencie. Taki Half-Douplex.

7

steel_rat napisał/a:

W skrócie wyglada to tak. Każdy standart Wi-Fi należy podzielić przez 2. Jak masz N150 to tak naprawdę masz szybkość w jedną stronę 75Mbit/s. Ponieważ nadawanie i odbiór nie ma w tym samym momencie. Taki Half-Douplex.

Zachęcam doczytać o MIMO i spatial streams.

8 (edytowany przez steel_rat 2017-12-09 17:28:35)

Czytałem. Niestety to nie zmienia faktu, że szybkość trzeba dzielić na 2. N600/2=300. N300/2 = 150 N150/2 = 75.
Takie małe empiryczne testy. Telefon Huawei P9 Lite szybkość połączenia N150, realny transfer do 78Mb/s (przy routerze jako AP). Mam też taki most Asusowy na OFW szybkość N600 max co miałem to 220 Mb/s (ale dyby były bliżej siebie i bez sufitu to może te 300Mb/s by było).
Taki mały cytat z WIKI
"W styczniu 2004 roku IEEE ogłosiło rozpoczęcie prac nad nowym standardem 802.11n. Obejmuje on rozległe sieci bezprzewodowe. Teoretycznie dostępne są prędkości rzędu 600 Mbit/s, w praktyce górną granicą jest 150 Mbit/s przy paśmie o szerokości 40 MHz."
Chociaż jak widać na moim Asusowym moście miałem jednak więcej niż 150 Mb/s.

9

steel_rat napisał/a:

Czytałem. Niestety to nie zmienia faktu, że szybkość trzeba dzielić na 2. N600/2=300. N300/2 = 150 N150/2 = 75.
Takie małe empiryczne testy. Telefon Huawei P9 Lite szybkość połączenia N150, realny transfer do 78Mb/s (przy routerze jako AP). Mam też taki most Asusowy na OFW szybkość N600 max co miałem to 220 Mb/s (ale dyby były bliżej siebie i bez sufitu to może te 300Mb/s by było).
Taki mały cytat z WIKI
"W styczniu 2004 roku IEEE ogłosiło rozpoczęcie prac nad nowym standardem 802.11n. Obejmuje on rozległe sieci bezprzewodowe. Teoretycznie dostępne są prędkości rzędu 600 Mbit/s, w praktyce górną granicą jest 150 Mbit/s przy paśmie o szerokości 40 MHz."
Chociaż jak widać na moim Asusowym moście miałem jednak więcej niż 150 Mb/s.

To nie jest takie proste jak "podziel na pół", bo przecież nigdy nie jest tak, że urządzenie pobiera i wysyła jednocześnie tyle samo danych, zazwyczaj komunikacja jest asymetryczna (downlink > uplink). Znacznie niższa prędkość na poziomie użytkownika niż prędkość linku na poziomie sprzętu wynika z narzutu protokołu Wi-Fi, protokołów IP, problemu agregacji małych ramek, pauzy pomiędzy ramkami, ramek ACK, itp. itd. (wymieniać można w nieskończoność, wliczając w to nawet wybuchy na słońcu). Jedni mają 50 Mbps, inni 180 Mbps ale to już zupełnie indywidualna sprawa.

10

Przy wifi nic nie jest proste. Zakłócenia, odbicia, tłumienie ścian, jakość anten i nadajników dużo zmiennych. Mogę przyznać, że mój opis działania wifi nie do końca jest prawdziwy. Tak naprawdę chodzi mi o to, że jak ktoś czyta na pudełku np N300 nie miał złudzeń, że taką będzie miał realną szybkość. Właściwie przy dobrych warunkach  (urządzenia blisko siebie) będzie około połowy podanej szybkości. A czasami może być i mniej albo więcej..