steel_rat napisał/a:Czytałem. Niestety to nie zmienia faktu, że szybkość trzeba dzielić na 2. N600/2=300. N300/2 = 150 N150/2 = 75.
Takie małe empiryczne testy. Telefon Huawei P9 Lite szybkość połączenia N150, realny transfer do 78Mb/s (przy routerze jako AP). Mam też taki most Asusowy na OFW szybkość N600 max co miałem to 220 Mb/s (ale dyby były bliżej siebie i bez sufitu to może te 300Mb/s by było).
Taki mały cytat z WIKI
"W styczniu 2004 roku IEEE ogłosiło rozpoczęcie prac nad nowym standardem 802.11n. Obejmuje on rozległe sieci bezprzewodowe. Teoretycznie dostępne są prędkości rzędu 600 Mbit/s, w praktyce górną granicą jest 150 Mbit/s przy paśmie o szerokości 40 MHz."
Chociaż jak widać na moim Asusowym moście miałem jednak więcej niż 150 Mb/s.
To nie jest takie proste jak "podziel na pół", bo przecież nigdy nie jest tak, że urządzenie pobiera i wysyła jednocześnie tyle samo danych, zazwyczaj komunikacja jest asymetryczna (downlink > uplink). Znacznie niższa prędkość na poziomie użytkownika niż prędkość linku na poziomie sprzętu wynika z narzutu protokołu Wi-Fi, protokołów IP, problemu agregacji małych ramek, pauzy pomiędzy ramkami, ramek ACK, itp. itd. (wymieniać można w nieskończoność, wliczając w to nawet wybuchy na słońcu). Jedni mają 50 Mbps, inni 180 Mbps ale to już zupełnie indywidualna sprawa.