Temat: Jaki kupić router? ~150zł
Witam Chciałbym kupić router z dobrym zasięgiem na duży dom, ale nie wiem jaki ![]()
Z możliwością instalacji oprogramowania gargoyle żeby router odbierał wifi przez jedną antenę zewnętrzną a drugą w domu wysyłał
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Jaki kupić router? ~150zł
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam Chciałbym kupić router z dobrym zasięgiem na duży dom, ale nie wiem jaki ![]()
Z możliwością instalacji oprogramowania gargoyle żeby router odbierał wifi przez jedną antenę zewnętrzną a drugą w domu wysyłał
Nie ma obecnie żadnego routera który by działał w ten sposób co napisałeś. Wszystkie anteny nadają i obierają w tym samym czasie.
Kup oddzielny najtańszy routera na klienta i drugi na AP. Za taką cenę to szukaj używanego wdr3600 lub archery c5/c7
myślałem że ten program to zmienia.
używane nie, na fakturę najlepiej.
Więc muszę dwa kupić jeden będzie odbieraj 2,4czestotliwosc a drugi wysyłał na dom do 200zł w takim razie oba.
Może coś polecasz?
nie musi być na gargoyle bo myslalem ze ten program daje taką możliwość ![]()
Żaden program nie daje takiej możliwości - sprzętowo jest to niemożliwe. Ale sam router może działać jako klient i ap jednocześnie. Tylko jak pisałem - wszystkie anteny są wykorzystywane jednoczenie a nie jedna do tego a druga do tego.
Na górze masz link do RouterDatabase. Znajdź sobie coś co ci odpowiada.
Jest taki ruter AirLive AC-1200R ale nie zainstalujesz na nim Gargoyle. Używałem jego poprzednika G.DUO ładnych parę lat, dopóki nie padł :-) Natomiast rozwiązanie, które w takim przypadku stosowałem z powodzeniem dość długo, to dowolny ruter na którym da się zainstalować Gargoyle/LEDE z portem USB i do tego karta sieciowa na USB (najlepiej z odkręcaną anteną). U mnie pracował tak WR1043ND v1. Oczywiście karta musi być wspierana przez LEDE.
dobry pomysł, a karty sieciowe są tansze niż rutery i mniej pradu pobierają
a gdzie pisze jakie karty sieciowe na usb wspierają LEDE, jest jakiś wykaz modeli?
Nie bez powodu routery z dwoma radiami są w zaniku. Teraz zamiast anteny zewnętrznej dajesz takie zintegrowane rozwiązanie:
http://www.dipol.com.pl/oferta-wlan-lan … w,5293.htm
wychodzisz z tego kablem eth i normalnie wpinasz go w port wan routera. Robi się tak bo sygnał wifi w kablu jest mocno tłumiony i jak kabel do anteny ma więcej jak 5m zaczyna się robić nieciekawie, 10m to absolutny max.
Nie bez powodu routery z dwoma radiami są w zaniku.
Bzdura.
Nie tylko coraz więcej routerów ma dwa radia (coraz częściej zintegrowane w jednym SOC, patrz seria IPQ4k od Qualcomma i radio MT7615 od MediaTeka), ale na rynku zaczynają się pojawiać nawet takie z trzema.
Rozwiązanie z kartą Wi-Fi na USB to półśrodek, będzie działać ale nie spodziewałbym się po tym cudów (czytaj: wydajność USB głównego SOC).
Teraz zamiast anteny zewnętrznej dajesz takie zintegrowane rozwiązanie:
wychodzisz z tego kablem eth i normalnie wpinasz go w port wan routera. Robi się tak bo sygnał wifi w kablu jest mocno tłumiony i jak kabel do anteny ma więcej jak 5m zaczyna się robić nieciekawie, 10m to absolutny max.
Edit: przeczytałem raz jeszcze i dopiero załapałem ![]()
c#Hunter napisał/a:Nie bez powodu routery z dwoma radiami są w zaniku.
Bzdura.
Nie tylko coraz więcej routerów ma dwa radia (coraz częściej zintegrowane w jednym SOC, patrz seria IPQ4k od Qualcomma i radio MT7615 od MediaTeka), ale na rynku zaczynają się pojawiać nawet takie z trzema.Rozwiązanie z kartą Wi-Fi na USB to półśrodek, będzie działać ale nie spodziewałbym się po tym cudów (czytaj: wydajność USB głównego SOC).
c#Hunter napisał/a:Teraz zamiast anteny zewnętrznej dajesz takie zintegrowane rozwiązanie:
wychodzisz z tego kablem eth i normalnie wpinasz go w port wan routera. Robi się tak bo sygnał wifi w kablu jest mocno tłumiony i jak kabel do anteny ma więcej jak 5m zaczyna się robić nieciekawie, 10m to absolutny max.Edit: przeczytałem raz jeszcze i dopiero załapałem
Wyraziłem się nie precyzyjnie. Oczywiście miałem na myśli routery z dwoma w pełni niezależnymi torami radiowymi jak wspomniane i pamiętne airlive duo.g
pepe2k napisał/a:c#Hunter napisał/a:Nie bez powodu routery z dwoma radiami są w zaniku.
Bzdura.
Nie tylko coraz więcej routerów ma dwa radia (coraz częściej zintegrowane w jednym SOC, patrz seria IPQ4k od Qualcomma i radio MT7615 od MediaTeka), ale na rynku zaczynają się pojawiać nawet takie z trzema.Rozwiązanie z kartą Wi-Fi na USB to półśrodek, będzie działać ale nie spodziewałbym się po tym cudów (czytaj: wydajność USB głównego SOC).
c#Hunter napisał/a:Teraz zamiast anteny zewnętrznej dajesz takie zintegrowane rozwiązanie:
wychodzisz z tego kablem eth i normalnie wpinasz go w port wan routera. Robi się tak bo sygnał wifi w kablu jest mocno tłumiony i jak kabel do anteny ma więcej jak 5m zaczyna się robić nieciekawie, 10m to absolutny max.Edit: przeczytałem raz jeszcze i dopiero załapałem
Wyraziłem się nie precyzyjnie. Oczywiście miałem na myśli routery z dwoma w pełni niezależnymi torami radiowymi jak wspomniane i pamiętne airlive duo.g
Przecież taki TL-WDR3600 ma dwa w pełni niezależne tory radiowe, nie wiem co miałeś na myśli ale routery dual-band są bardzo popularne i na pewno nie zanikają.
Znam ten sposób tego typu z anteną z wbudowanym routerem, ale to drogi interes plus router do tego który będzie rozsyłał w domu, czyli najlepszy sposób to kupić tanszy router za około 60zł do odbioru, a drugi lepszy na wifi w domu. niż bawić się w tanszą kartę sieciową na usb która może mieć mniejszą wydajność.
Przecież taki TL-WDR3600 ma dwa w pełni niezależne tory radiowe, nie wiem co miałeś na myśli ale routery dual-band są bardzo popularne i na pewno nie zanikają.
Pisałem o routerach z dwoma niezależnymi torami 2,4GHz a nie o dualband... O tym jest ten wątek i o to było pytanie.
pepe2k napisał/a:Przecież taki TL-WDR3600 ma dwa w pełni niezależne tory radiowe, nie wiem co miałeś na myśli ale routery dual-band są bardzo popularne i na pewno nie zanikają.
Pisałem o routerach z dwoma niezależnymi torami 2,4GHz a nie o dualband... O tym jest ten wątek i o to było pytanie.
Pisałeś o routerach z dwoma radiami, a sam autor wątku sprecyzował jedynie że potrzebuje odbierać na 2,4 GHz - nie widzę gdzie jest napisane, że w domu ma też pracować w na tym samym paśmie.
Jeżeli rzeczywiście ma to być 2x 2,4 GHz, niezależne, to wszystko jasne, takich już nie robią.
dobry pomysł, a karty sieciowe są tansze niż rutery i mniej pradu pobierają
a gdzie pisze jakie karty sieciowe na usb wspierają LEDE, jest jakiś wykaz modeli?
Nie wiem czy jest gdzieś oficjalna lista kart wspieranych przez LEDE. Ja swojej szukałem tak, że wpisywałem w wyszukiwarkę model karty i OpenWrt/Linux/LEDE. Można w ten sposób wyszperać czy jest wspierana. Ja kupiłem za parę złotych u chińczyka kartę na mt7601u i byłem z niej zadowolony. Do łącza, które wtedy obsługiwała (5 Mbit/s), była aź nadto wystarczająca. Jeśli potrzebujesz dużo większych przepustowości, to faktycznie może to nie być za dobre rozwiązanie, bo karta będzie wąskim gardłem.
Tak potrzebuję żeby odbierało 2,4 Ghz i wysyłało jednocześnie, mi potrzeba do 10Mbit/s
ale nie wiem jeszcze czy szukać taniej karty na usb do rutera i to będzie miało dobrą wydajność. czy lepiej drugi router dokupić.
Kup drugi router...
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Jaki kupić router? ~150zł
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc