Temat: Jaki kupić router? ~150zł

Witam Chciałbym kupić router z dobrym zasięgiem na duży dom, ale nie wiem jaki smile
Z możliwością instalacji oprogramowania gargoyle żeby router odbierał wifi przez jedną antenę zewnętrzną a drugą w domu wysyłał

2

Odp: Jaki kupić router? ~150zł

Nie ma obecnie żadnego routera który by działał w ten sposób co napisałeś. Wszystkie anteny nadają i obierają w tym samym czasie.

Kup oddzielny najtańszy routera na klienta i drugi na AP. Za taką cenę to szukaj używanego wdr3600 lub archery c5/c7

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez major007-18 2017-11-09 18:04:28)

myślałem że ten program to zmienia.
używane nie, na fakturę najlepiej.
Więc muszę dwa kupić jeden będzie odbieraj 2,4czestotliwosc a drugi wysyłał na dom do 200zł w takim razie oba.
Może coś polecasz?
nie musi być na gargoyle bo myslalem ze ten program daje taką możliwość smile

4

Żaden program nie daje takiej możliwości - sprzętowo jest to niemożliwe. Ale sam router może działać jako klient i ap jednocześnie. Tylko jak pisałem - wszystkie anteny są wykorzystywane jednoczenie a nie jedna do tego a druga do tego.

Na górze masz link do RouterDatabase. Znajdź sobie coś co ci odpowiada.

5

Jest taki ruter AirLive AC-1200R ale nie zainstalujesz na nim Gargoyle. Używałem jego poprzednika G.DUO ładnych parę lat, dopóki nie padł :-) Natomiast rozwiązanie, które w takim przypadku stosowałem z powodzeniem dość długo, to dowolny ruter na którym da się zainstalować Gargoyle/LEDE z portem USB i do tego karta sieciowa na USB (najlepiej z odkręcaną anteną). U mnie pracował tak WR1043ND v1. Oczywiście karta musi być wspierana przez LEDE.

Qui vit sans folie, n'est pas si sage qu'on croit

6

dobry pomysł, a karty sieciowe są tansze niż rutery i mniej pradu pobierają smile a gdzie pisze jakie karty sieciowe na usb wspierają LEDE, jest jakiś wykaz modeli?

7 (edytowany przez c#Hunter 2017-11-10 13:17:22)

Nie bez powodu routery z dwoma radiami są w zaniku. Teraz zamiast anteny zewnętrznej dajesz takie zintegrowane rozwiązanie:
http://www.dipol.com.pl/oferta-wlan-lan … w,5293.htm
wychodzisz z tego kablem eth i normalnie wpinasz go w port wan routera. Robi się tak bo sygnał wifi w kablu jest mocno tłumiony i jak kabel do anteny ma więcej jak 5m zaczyna się robić nieciekawie, 10m to absolutny max.

8 (edytowany przez pepe2k 2017-11-10 13:34:10)

c#Hunter napisał/a:

Nie bez powodu routery z dwoma radiami są w zaniku.

Bzdura.
Nie tylko coraz więcej routerów ma dwa radia (coraz częściej zintegrowane w jednym SOC, patrz seria IPQ4k od Qualcomma i radio MT7615 od MediaTeka), ale na rynku zaczynają się pojawiać nawet takie z trzema.

Rozwiązanie z kartą Wi-Fi na USB to półśrodek, będzie działać ale nie spodziewałbym się po tym cudów (czytaj: wydajność USB głównego SOC).

c#Hunter napisał/a:

Teraz zamiast anteny zewnętrznej dajesz takie zintegrowane rozwiązanie:
wychodzisz z tego kablem eth i normalnie wpinasz go w port wan routera. Robi się tak bo sygnał wifi w kablu jest mocno tłumiony i jak kabel do anteny ma więcej jak 5m zaczyna się robić nieciekawie, 10m to absolutny max.

Edit: przeczytałem raz jeszcze i dopiero załapałem smile

9

pepe2k napisał/a:
c#Hunter napisał/a:

Bzdura.
Nie tylko coraz więcej routerów ma dwa radia (coraz częściej zintegrowane w jednym SOC, patrz seria IPQ4k od Qualcomma i radio MT7615 od MediaTeka), ale na rynku zaczynają się pojawiać nawet takie z trzema.

Rozwiązanie z kartą Wi-Fi na USB to półśrodek, będzie działać ale nie spodziewałbym się po tym cudów (czytaj: wydajność USB głównego SOC).

c#Hunter napisał/a:

wink Wyraziłem się nie precyzyjnie. Oczywiście miałem na myśli routery z dwoma w pełni niezależnymi torami radiowymi jak wspomniane i pamiętne airlive duo.g

10

c#Hunter napisał/a:
pepe2k napisał/a:
c#Hunter napisał/a:

Bzdura.

c#Hunter napisał/a:

wink Wyraziłem się nie precyzyjnie. Oczywiście miałem na myśli routery z dwoma w pełni niezależnymi torami radiowymi jak wspomniane i pamiętne airlive duo.g

Przecież taki TL-WDR3600 ma dwa w pełni niezależne tory radiowe, nie wiem co miałeś na myśli ale routery dual-band są bardzo popularne i na pewno nie zanikają.

11 (edytowany przez major007-18 2017-11-10 13:54:48)

Znam ten sposób tego typu z anteną z wbudowanym routerem, ale to drogi interes plus router do tego który będzie rozsyłał w domu, czyli najlepszy sposób to kupić tanszy router za około 60zł do odbioru, a drugi lepszy na wifi w domu. niż bawić się w tanszą kartę sieciową na usb która może mieć mniejszą wydajność.

12

pepe2k napisał/a:

Przecież taki TL-WDR3600 ma dwa w pełni niezależne tory radiowe, nie wiem co miałeś na myśli ale routery dual-band są bardzo popularne i na pewno nie zanikają.

Pisałem o routerach z dwoma niezależnymi torami 2,4GHz a nie o dualband... O tym jest ten wątek i o to było pytanie.

13

c#Hunter napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Pisałem o routerach z dwoma niezależnymi torami 2,4GHz a nie o dualband... O tym jest ten wątek i o to było pytanie.

Pisałeś o routerach z dwoma radiami, a sam autor wątku sprecyzował jedynie że potrzebuje odbierać na 2,4 GHz - nie widzę gdzie jest napisane, że w domu ma też pracować w na tym samym paśmie.

Jeżeli rzeczywiście ma to być 2x 2,4 GHz, niezależne, to wszystko jasne, takich już nie robią.

14

major007-18 napisał/a:

dobry pomysł, a karty sieciowe są tansze niż rutery i mniej pradu pobierają smile a gdzie pisze jakie karty sieciowe na usb wspierają LEDE, jest jakiś wykaz modeli?

Nie wiem czy jest gdzieś oficjalna lista kart wspieranych przez LEDE. Ja swojej szukałem tak, że wpisywałem w wyszukiwarkę model karty i OpenWrt/Linux/LEDE. Można w ten sposób wyszperać czy jest wspierana. Ja kupiłem za parę złotych u chińczyka kartę na mt7601u i byłem z niej zadowolony. Do łącza, które wtedy obsługiwała (5 Mbit/s), była aź nadto wystarczająca. Jeśli potrzebujesz dużo większych przepustowości, to faktycznie może to nie być za dobre rozwiązanie, bo karta będzie wąskim gardłem.

Qui vit sans folie, n'est pas si sage qu'on croit

15

Tak potrzebuję żeby odbierało 2,4 Ghz i wysyłało jednocześnie,  mi potrzeba do 10Mbit/s
ale nie wiem jeszcze czy szukać taniej karty na usb do rutera i to będzie miało dobrą wydajność. czy lepiej drugi router dokupić.

16

Kup drugi router...