1 (edytowany przez namado 2017-11-04 23:57:04)

Temat: Aktualizacja LEDE, opkg-upgrade.sh

Cześć,
mam kilkanaście pracujących 1043 na LEDE 
i
zastanawiam się czy aktualizować, konfiguracja dość specyficzna,
i myślę o opkg upgrade

np. w ten sposób
opkg-upgrade.sh
https://gist.github.com/tavinus/bf6dff1 … 4e33eb6076

Gdzieś kiedyś czytałem, ze po aktualizacji pakietu aktualizowany pakiet zajmuje dwa razy więcej miejsca, gdyż starszy nie jest usuwany. Jak jest naprawdę?

Co sądzicie?
Jak aktualizujecie swoje openwrt?

NETGEAR WNDR4300

2 (edytowany przez sty 2017-11-05 04:59:26)

Odp: Aktualizacja LEDE, opkg-upgrade.sh

Jak na prawdę chcesz zaoszczędzić miejsca to skompiluj potrzebne pakiety do fw i wtedy dopiero zaoszczędzisz maksymalnie dużo miejsca we flaszu (bardziej oszczędzić się już nie da - pomijam oczywiście metodę docelową z extroot, bo chyba nie o to Ci chodzi) - to jest jedyna optymalna metoda.
Poza tym nie wiem czy chodzi Ci o aktualizację z LEDE do OpenWrt, czy słowo openwrt to jest tylko synonim wszystkiego co wywodzi się z OpenWrt - jednakże OpenWrt to nie LEDE (póki co) - różnią się jednak - jeżeli jednak o to Ci chodzi (czy na odwrót - z OpenWrt do LEDE) to trzeba zaktualizować całe fw bez zachowania konfiguracji (wtedy dopiero docenisz zalety wcześniej zrobionego backup'u - jest się na czym wzorować przy konfigurowaniu wszystkiego na nowo, o ile się da - różne systemy, więc nie wszystko musi działać lub działać tak samo).
Co do zwykłej aktualizacji pakietów to wiadomo, że to co siedzi w /overlay nie zniknie, aż do pełnej aktualizacji fw.
Co do konfiguracji można zrobić backup, a to co nie obejmuje skrypt (np. nietypowe ścieżki do plików konfiguracyjnych, ręcznie modyfikowane pliki/biblioteki, itd.) to można ręcznie zrobić ich kopię zapasową - także w sumie nie ma znaczenia jak egzotyczna jest konfiguracja.

3

Dziękuję za odp.

Właśnie chciałbym uniknąć pełnej aktualizacji fw dlatego, że primo pracują po całej Polsce, secundo dość specyficzna konfiguracja. A z miesiąca na miesiąc jest ich coraz więcej.
Trochę to w kontekście podatności KRAK ... i innych ewentualnych.

Z jednej strony najchętniej bym to zrobi w automacie, jednak to większe ryzyko obecnie na "problem" niż potencjalna podatność (routery nie są dostępne z zewnątrz), lokalnie dostępne WiFi.

Stąd pytanie, jak nasza społeczność podchodzi do tematu czy w ogóle robi aktualizację. Zakładam, że większość nawet z czystej ciekawości robi dość często upgrade pełnego fw, albo zmienia sobie różne fw do testów/wiedzy/zabawy - ja tak kiedyś robiłem.
Ale w sytuacji, gdy jest to już w środowisku komercyjnym, to podejście jest inne.
Zatem, robicie aktualizację? Jeśli tak to jakie doświadczenia, metody.

Dziękuję i pozdrawiam.

NETGEAR WNDR4300

4

Wiec budujesz własne obrazy zawierające wszystko co potrzebujesz łącznie z właściwą już konfiguracją. I robisz aktualizację takim obrazem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez sty 2017-11-05 10:11:44)

Jeżeli faktycznie Twoja obsługa i wykorzystanie w/w maszyn jest bardziej typu komercyjnego zdecydowanie metoda zaproponowana przez Cezarego jest jedyną rozsądną i optymalną metodą - tu liczy się gwarancja, że po aktualizacji nic nas nie zaskoczy i ma po prostu działać od strzała zgodnie z wypracowanymi/wymaganymi założeniami.
Polecam też dobre przetestowanie na jakimś egzemplarzu testowym + korekta ewentualnych niuansów, bo jak znam życie nie wszystkie z w/w maszyn pracują w identycznych warunkach, więc wcale niekoniecznie wgrana konfiguracja w fw (ta nowa) musi być identyczna we wszystkich modelach, nie wspominając już o różnicach z oryginalną, która jest teraz - dużo zmiennych i jak zależy Ci na...no sam nie wiem...reputacji, wiarygodności, kasie, itd. to nie da się tak banalnie zrobić samo upgrade fw z zachowaniem konfiguracji lub z wgraniem gotowej.
Oczywiście jest to tylko moja opinia i ja bym tak do sprawy podszedł - każdy ma swoje preferencje i niepowtarzalną, osobistą sytuację, itd.

6 (edytowany przez namado 2017-11-05 10:57:39)

Dzięki za zainteresowanie.

Usługa działa bezawaryjnie od 2 lat. W sumie działa kilkadziesiąt routerów (kilkanaście z LEDE). Nie tłumacząc dlaczego tak a nie inaczej (głównie czas) z wygrywaniem i konfiguracją jest bajka, całość trwa kilka minut. Wgrywam sprawdzony obraz i uruchamiam skrypt podając jeden parametr (+ login i hasło) i skrypt ściągaja specyfikę ze zdalnego serwera i  wszystko się  wgrywa i ustawia.

Pytanie dotyczy aktualizacji pakietów przez opkg.

Z tego co zrozumiałem z wypowiedzi dotychczasowych, to raczej nie jest to wykorzystywane (nawet wydaję mi się, że rozumiem dlaczego), a kierunek jest taki jak napisał cezary indywidualny obraz do każdego sprzętu (szczerze, to właśnie takie odpowiedzi się obawiałem wink smile)

NETGEAR WNDR4300

7

Masz kilkadziesiąt. Ja mam kilka tysięcy smile i wierz mi że zdarzają się cuda -  od padu flasha, poprzez kompletną utratę konfiguracji a poprzez czynniki ludzie skończywszy (ktoś nacisnął reset, ktoś wyciągnął modem itd). Tworzenie kompletnego obrazy zabezpiecza przynajmniej przez częścią problemów, a jak byś miał taki zresetowany goły router na drugim końcu polski to bez wyjazdu nie da sie nic zrobić. Chyba że masz kogoś na miejscu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8

smile smile smile
nie muszę Ci wierzyć smile, ja to wiem. Tu nie ma dyskusji.

Na tą chwile był spokój, ekipa montuje router dość wysoko pod osobne gniazdo (mam takie fajne gniazda, że zasilacz siedzi pewnie i stabilnie).

Na tą ewentualność w umowie mam zapis, że wysyłam paczką nowy router (dla mnie to nie problem) i klient odsyła mi "ten na którym wydarzył się "cud"" smile smile
Dla mnie to najtańsza opcja na ten moment.
Ale jeszcze się nie przydarzyło.

kilka tysięcy smile smile smile
to przy samej statystyce nie ma tygodnia/lub nawet dnia że nie ma cudu zapewne

NETGEAR WNDR4300