1

Temat: zablokowane kasowanie - samba

witam,
wiem, że temat bardzo ogólny, precyzuję więc:

czasem wrzucam sobie coś przez transmission do pobierania na podpięty i zamontowany dysk twardy.
wszystko działa OK. oprócz tego na routerze ma sambę, a ten dysk jest widoczny w sieci lokalnej, a dodatkowo zmapowany na moim komputerze z windows 10 home.

no i tu pojawia się problem. wchodząc na dysk przez sambę nie mogę skasować żadnego pliku utworzonego przez transmission.
bez problemu mogę coś skopiować z windowsa do katalogów na dysku (via samba), mogę też je usunąć. ale nie mogę skasować żadnegon pliku, który został utworzony przez transmission.

aby tego dokonać, muszę się zalogować przez putty'ego na router i tam z poziomu wiersza, albo przez program MC mogę porobić porządki.

co mam zmienić by użytkownik przy pomocy którego się loguję do samby miał prawo do usuwania tych plików?

2

Odp: zablokowane kasowanie - samba

Musisz nadać uprawnienia do tego pliku. Szczególnie jak coś skopiujesz np. przez PUTTY. Np chmod 0777 <nazwa pliku>.

3

W konfigu tranmission nie ustawiłeś odpowiedniego umask. Czyli nie przeczytałeś manuala...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

steel_rat napisał/a:

Musisz nadać uprawnienia do tego pliku. Szczególnie jak coś skopiujesz np. przez PUTTY. Np chmod 0777 <nazwa pliku>.

a nie da się jakoś automatycznie tych uprawnien nadawać??? średnio mi się chce za każdym razem gdy obejrzę jakiś film logować przez puttego