1 (edytowany przez a.bakus 2011-03-25 05:25:42)

Temat: loopback na /dev/ttyS0

Witam

Na routerze tl-mr3420 założyłem zworkę na pinach TX i RX portu szeregowego. Oczekiwałem, że znaki wychodzące pojawią się na wejściu lecz ku mojemu zdziwieniu widzę tylko "krzaczki".

Sprawdzaliście kiedyś port szeregowy tym sposobem? W zasadzie niezależnie od ustawień prędkości itd. zawsze powinienem dostać te same dane co na wyjściu.

Więc kto mi powie skąd tu "krzaczki"?.

Michał

2

Odp: loopback na /dev/ttyS0

no ja attiny 2313 podłączałem przez usb (też sterownik ftdi) i działa bez zarzutu z openwrt (no trzeba było pogrzebać w stty ale działa)
krzaki to znak że jest zła szybkość RS lub któryś z innych parametrów

3

tl-mr3420 ma dzielnik napięcia na linii tx i stąd te krzaki. Możesz wlutować się przed tym dzielnikiem. Podobno pomaga też rezystor podciągający pomiędzy vcc a tx, ale nie wiem, ja się wlutowałem bezpośrednio przed elementy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Podłączałem Adruino w ten sposób i nie kontaktowało. Arduino ma interface na 5V więc się wystraszyłem że upaliłem port i zacząłem ćwiczyć ze zworką. Ale jeśli router ma dzielnik napięcia to pewnie po to by obniżyć do tych 3,3V. A tak w ogóle na jakim napięciu chodzi procesor? Wydaje mi się, że na 3,3V. Ile wynosi Vcc w routerze?

5

3.3v. Ten dzielnik jest nie wiadomo po co - możesz go zlutować na krótko i będzie ok. Możesz za nim się podłączyć i będzie ok.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6 (edytowany przez a.bakus 2011-03-26 06:43:19)

Może ktoś wykonać ćwiczenie ze zworką? "Najlepiej na tl-mr3420.

Pomocny skrypcik:

#!/bin/sh
echo "A" >/dev/ttyS0
read line < /dev/ttyS0
echo "Odebrano [$line]"