Temat: Archer c50 oraz nexx 3020

Witam.
Mam problem z własną kompilacją na to-linka c50. Router ten pracuje jako bridge.
Miałem wgrany obraz od Cezarego W sumie działało dobrze ale, że nie potrzebuję sterowników do modemu, tylko do kamerki oraz pełnego pliku do radiusa, postanowiłem sobie go skomponować sam. No i wszystko działa oprócz aktualizacji przez LUCI. Aktualizacja przez sysupgrade z poziomu putty też działa. Jak aktualizuje przez LUCI to router się wiedzą i restartuje zaraz na 1 kroku, przy wysyłaniu pliku. Jest na to jakaś rada. Używam głównej gałęzi LEDE.

Druga, rzecz to problem z nośnikami typu pen w NEXX. Obraz też od Cezarego, podobny do tego co był w C50. Przy próbie ręcznego podmontowania karty sd (przez modem) lub pena dostaję taki komunikat.
NTFS signature is missing.
Failed to mount '/dev/sda1': Invalid argument
The device '/dev/sda1' doesn't seem to have a valid NTFS.
Maybe the wrong device is used? Or the whole disk instead of a
partition (e.g. /dev/sda, not /dev/sda1)? Or the other way around?
Dodam, ze pen ma system fat, zresztą nawet jak nośnik był sformatowany na ext4 to był taki sam komunikat. Pendrive się jednak podmontowuje.

2

Odp: Archer c50 oraz nexx 3020

Ten komunikat się pojawia zawsze jak nie podasz konkretnie systemu plików. Wtedy sprawdza po kolei wszystkie a że akurat ntfs jest bardziej gadatliwy to masz taki wynik. Montuj jawnie podając system plików (mount -t vfat /dev/....)

Brak możliwości wgrania obrazu może wynikać z zapchanego ramu. Najpierw wyłącz wszystko co zbędne - i tak robisz upgrade, więc wyłączyć możesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez steel_rat 2017-09-26 11:45:45)

Ok. Dzięki za szybką odpowiedź. Co do NEXX to wszystko jasne. Co do C50 już nie do końca. Na routerze mam wolne 25000KB ramu. Obraz waży około 5MB. Kopiowanie obrazu do /tmp i wgranie go za pomocą sysupgrade działa dobrze router się aktualizuje. Przez LUCI już nie działa w ogóle. Zastanawiam sie gdzie szukać błędu. Mam jeszcze WRT3200 na którego też sobie buduje obrazy i tam nie ma takiego problemu...

4

Ja bym strzelał że to jednak ram.  Zrób eksperyment, wyłącz wszystko, nawet wifi, wyładuj moduły od wifi i zobacz czy przejdzie przez luci.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.