Temat: TL-MR3020 - brak połączenia seriala

Witajcie,

wpadł w moje ręce router TP-Link TL-MR3020 i w związku z brakiem możliwości podłączenia się do niego oraz resetu fabrycznego postanowiłem sprawdzić moich sił w migracji go MiFi za pomocą seriala smile

Mam w domu konwerter USB na chipsecie FT232R ( http://www.ftdichip.com/Products/ICs/FT232R.htm ) więc po rozłożeniu urządzenia wlutowałem piny i podłączyłem zgodnie z https://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl … al_console

Niestety - zarówno PUTTY (win10, zmieniłem ustawienia COM w menedżerze urządzeń) jak i screen (os x) nie są zainteresowane pokazaniem czegokolwiek - luty są na 99% ok, w międzyczasie spróbowałem wlutowania rezystora 10k pomiędzy TX a VCC - dalej bez rezultatu.

Objawy - po podłączeniu zasilania zapala się dioda, po kilku sekundach zapala się druga i miga.

Byłbym bardzo wdzięczny za sugestie co mogę jeszcze zrobić aby go zreanimować smile

2

Odp: TL-MR3020 - brak połączenia seriala

Sprawdź czy nie pomyliłeś tx z rx. Ponad to konwerter musi działać na napięciach 0-3.3V. Ten twój tak ma?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez freedomsarge 2017-09-22 21:33:43)

Tak, ma zworkę - 3.3 lub 5V (ustawioną na 5V).

Co do pomylenia RX z TX - właśnie podłączyłem wszystko dwa razy (z rezystorem i bez) i niestety dalej bez skutku sad

4

Masz mieć 3.3v a nie 5v...

5

Przepraszam, mój błąd - oczywiście 3.3 smile

6

Więc użyj innego konwertera. Mało prawdopodobne żebyś spalił rsa w mr3020

A nie masz trybu awaryjnego w uboocie?

7

Jak mogę to sprawdzić [tryb awaryjny]? Co do innego konwertera - najpierw będę musiał takowy zdobyć smile

Obecnie niestety nie mam jak się dostać do tego urządzenia aby cokolwiek sprawdzić.

8

Po prostu naciśnij przycisk i podłącz zasilanie. Jeżeli będzie chciał pobrać obraz po tftp to masz oczywiście tryb awaryjny.

9

Czyli postawić serwer tftp i spróbować wtedy? Gdzie umieścić plik z firmware?

10

W katalogu głównym serwera tftp pod nazwą mr3020v1_tp_recovery.bin

11

Próbowałem, ale póki co bezskutecznie - będę jeszcze sprawdzał, czy może problem tkwi w tym, że serwer TFTP ma inny IP niż 192.168.0.66 (mam adresację 10.79.22.x).

12

No tak to jest zasadniczy problem smile  Masz mieć 0.66 inaczej nie ściągnie.

13

Postawiłem osobną sieć w adresacji 192.168.0.x, serwer tftp z plikiem mr3020v1_tp_recovery.bin w katalogu głównym na IP 192.168.0.66, zresetowałem router... wiele razy, ale nie widzę w logach nawet próby połączenia. Serwer DHCP nie widzi w ogóle abym podłączał to urządzenie do sieci.

Serwer TFTP sprawdzony za pomocą tftp.exe - plik pobiera się prawidłowo.

Podejrzewam, że nie mogę wejść do trybu recovery - próbowałem już:
-uruchomienia routera z wciśniętym przyciskiem
-uruchomienia routera i wtedy wciśnięcia przycisku
-uruchomienia routera i wciśnięcia przycisku po rozpoczęciu mrugania diody.

Problem jest taki, że dioda miga co około 0.5 sekundy - więc zbyt wolno jak na recovery mode (na podstawie youtube).

Innymi słowy - wychodzi, że mam nowy przycisk do papieru? smile

14

Tak, wychodzi na to że masz przycisk do papieru, chyba że możesz własnoręcznie wylutować flash. Bo robienie u kogoś też już się średnio opłaca.

15

freedomsarge napisał/a:

...wychodzi, że mam nowy przycisk do papieru?

to połączenie po serialu coś Ci pokazuje - zrzuca jakieś logi przy bootowaniu routera?

nie łącz VCC (+ zasilania) pomiędzy serialem na płycie routera a konwerterem na USB!
w konwerterze ustaw napięcia na 3V3 i podłącz RX,TX i GND (-) do płytki.
konwerter zasila się sam przez USB, a router tak jak zwykle zasilasz router.
może Ci być potrzebne połączenie rezystora pull-up: 10K pomiędzy VCC a TX - opis
sprawdź czy nie zamieniłeś RX, TX pomiędzy routerem a konwerterem - ewentualnie odwróć.
daj znać jaki efekt - czy widzisz coś w konsoli...

empty

16

Spróbuj podłączyć router bezpośrednio do kompa, z uruchomionym serwerem, ustawiajac na sztywno adres. Sprawdz też czy firewall nie blokuje serwera tftp. W ostateczności jak potrafisz wylutować flash to mogę Ci go zaprogramować.

17 (edytowany przez freedomsarge 2017-10-30 10:52:16)

Witajcie,

chwilę to trwało ale udało się zreanimować router smile

Co zrobiłem:
- wlutowałem rezystor 10k ohm pomiędzy VCC a TX na płytce routera
- zamieniłem RX z TX (tj. RX z routera połączyłem z TX konwertera oraz TX routera z RX konwertera)
- nie połączyłem VCC na routerze
- ustawiłem napięcie konwertera na 3.3V
- software: OS X Terminal -> Screen
- serwer TFTP: Synology DiskStation

Efekt? W końcu zobaczyłem coś w konsoli i byłem w stanie wgrać najnowsze MiFi Cezarego zgodnie z instrukcją:
https://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl … tp_experts
(podpowiedź dla innych - czas na przerwanie bootowania i wpisanie tpl to dosłownie mniej niż sekunda więc kilka prób jest prawie pewne)

Baaardzo dziękuję za pomoc wszystkim!

@Cezary - dla Ciebie oczywiście podziekowania razy kilka(set) za super pracę i natychmiastową pomoc smile