Temat: Lede wifi bridge - brak dostępu do bridga od strony sieci A

Cześć,

mam skonfigurowany wifi bridge na najnowszym lede na tp-mr3220 zgodnie z tą instrukcją: wifi extender

internet działa, dhcp działa, ale nie mogę wejść na stronę administarcji routera jeśli łączę się od strony sieci A(nie pinguje też jego adresu). Natomiast widzę i mogę wejść na kolejny router za tym bridgem.

konfiguracja wygląda tak:
sieć: A to serwer główny również router lede z ip 10.0.0.1/8

sieć: B to bridge łączący się do serwera w sieci A

Ustawienia tego bridga są identyczne jak w instrukcji, używam tylko innych ip:
interface lan: 10.0.2.1/8
interface brige (Relay "repeater_bridge")
interface wwan 10.0.2.2/8 - client wifi (otrzymywane numer poprzez dhcp i można go pingować)

za bridgem stoi kolejny router z ip 10.0.2.3/8 (mogę go pingować i mogę wejść w jego knfigurację)

Jeśli łączę się od strony sieci B (czyli do routera za bridgem lub bezpośrednio do bridga) to wtedy mogę wejść w konfigurację 10.0.2.1

Co muszę dodać lub zmienić aby mieć dostęp do bridga od strony sieci A ?

2 (edytowany przez avathar 2017-09-21 16:36:35)

Odp: Lede wifi bridge - brak dostępu do bridga od strony sieci A

hmmm odfajkowałem w interfejsie LAN creates a bridge over specified interface(s) -lan -master wifi
i teraz mogę wejść od strony sieci A na router pod adresem 10.0.2.2, natomiast nie mogę na niego wejść od strony sieci B.
Nie jest to idealne rozwiązanie, ale lepsze niż poprzednie.

3

Źle adresację masz. W poradniku wyraźnie jest napisane że na lan masz mieć inną adresację niż na bridge, więc skoro po wifi dostajesz adres 10.0.2.2 to lan ma mieć np. 192.168.1.1 a nie tą samą klasę adresową.

Do routera wtedy dostajesz się po adresie jaki masz ustawiony lub dostał na wifi - czyli 10.0.2.2

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Teraz wszystko jasne, dziękuję, już działa.