1

Temat: TP-Link Archer C7 v2 - maksymalna prędkość pobierania - 170Mbit/s

Drodzy forumowicze,

chciałbym zapytać się czy komuś udaje się uzyskać na wspomnianym w temacie routerze większą prędkość internetu niż 170Mbit/s?

Mam UPC 300/30. Przed chwilą miałem wizytę technika z UPC, ponieważ byłem przekonany, że prędkość internetu jest ograniczona jakością sygnału, ale technik podpiął internet z pominięciem routera i osiągnął na speedtest 280Mbit/s/31Mbit/s  sad

Zacząłem drążyć temat i zauważyłem, że na htop przy prędkości ~170Mbit/s zużycie CPU dochodzi do 100%.

Zaktualizowałem oprogramowanie do najnowszego Gargoyle 1.9.2.4 (r49484). Jak tylko pojawił się internet to udało mi się na pierwszym teście osiągnąć 240Mbit/s, ale jak już wszystkie usługi się podniosły to znów prędkość została ograniczona do 170Mbit/s.

Wyłączyłem już monitor sieci, wszystkie QOS i inne ustawienia, które wg. mnie mogły ograniczać CPU lub prędkość pobierania, ale prędkość nie chce wzrosnąć.

Jedyne z czego nie mogę zrezygnować to OpenVPN.

I teraz pytanie:

Czy jest to ograniczenie sprzętowe?

2

Odp: TP-Link Archer C7 v2 - maksymalna prędkość pobierania - 170Mbit/s

Oczywiście. Na oryginalnym oprogramowaniu producenta by działało, openwrt/lede (a tym bardziej stare gargoyle) nigdy nie wspierało tzw HWNAT żeby całość osiągała maksymalną prędkość. Może się to zmieni w przyszłości (łatki do fastpath itd). Na razie możesz
- wgrać oryginalny soft
- wgrać czyste openwrt bez żadnych dodatków typu monitory połączenia, bandwidth itd. Będzie szybciej
- używać obrazów testowych z wspomnianymi łatkami: https://github.com/gwlim/Fast-Path-LEDE … her%20C7v2

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez aeiouy 2017-08-21 15:18:51)

Szkoda,

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Jeszcze jedno pytanie, przed tym, jak już zacznę się bawić. Czy jak robię kopię bezpieczeństwa na Gargoyle to kopia ustawień OpenVPN również się wykonuje?

Najbardziej zależy mi na tym, aby jak mi się nie uda postawić na czystym oprogramowaniu OpenVPN i powrócę do Gargoyle to czy Klienci wcześniej zdefiniowani z OpenVPN będą mogli się podłączyć?

Jeżeli będę zmieniać z Gargoyle na LEDE to czy mogę przez GUI w Gargoyle oraz czy wgrać plik obrazu z końcówką factory czy sysupgrade.bin?

4

Znalazłem wypowiedź z wątku https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=10201:

pepe2k napisał/a:
Payti napisał/a:

Kurcze szkoda bo przy aktualnych łączach kablówek powoli w OpenWRT brakuje transferu WAN<->LAN ;(
Jak będzie jeszcze szybciej jak FTTH np. 300Mbps+ to aktualne sprzęty będą się dławić ...
Oryginalny soft będzie śmigać ale to nie to co OpenWRT wink

pozdr,

Zanim będziesz miał 500 Mbps w domu, to na rynku już będą na tyle mocne jednostki, że będą w stanie obsłużyć to bez HNAT, nie martw się. 300 Mbps po ostatnich poprawkach w trunku jest osiągalne na sprzęcie dostępnym obecnie na rynku.

I tak się zastanawiam, czy poprawki z trunka, o których mówi @pepe2k są zaimplementowane w najnowszym Gargoyle?
Zainteresować się jeszcze trunkiem, czy skupić się tylko na obrazach przesłanych przez @Cezary?

5

Dlatego też napisałem żebyś używał czystego openwrt a nie gargoyle. gargoyle przez swoje bandwidth i monitory wprowadza jeszcze większe straty.

Wgrywasz sysupgrade, koniecznie bez zachowania konfiguracji. Jak chcesz to certyfikaty z openvpn możesz sobie zgrać ręczni żeby sobie skopiować, ale ustawić musisz wszystko ręcznie od nowa.

6

U mnie przy wyłączonym QOSie z protokołem pppoe na wan wyciągam ponad 400/300 na C7 v2, soft lede Cezarego w wersji gdzieś z kwietnia lub maja (nie jestem w stanie teraz sprawdzić). Co ciekawe na fabrycznym sofcie chodziło gorzej (testowałem z ciekawości kilka wersji).

Archer C7 v.2 + LEDE by Cezary http://beta.speedtest.net/pl/result/6621599402

7

Dzięki,

za 3-4 tygodnie powinienem mieć trochę więcej czasu, to porobię kilka testów :-)
Chwilowo, będę się "męczyć" z 170 Mbit/s wink

8

Hej,
u mnie na Archer C7 po ostatniej zmianie umowy w UPC 120 na 250 Mbps i otrzymaniu od nich nowego routera stwierdziłem, że spład transfer. Widzę na ich routerze, że połączenie zestawia się na 1Gb ale max co wyciągam to 80 Mbps. Na ich starym routerze bywało około 110Mbs. Gdy podłączam się bezpośrednio do ich routera to oczywiście mam blisko 250Mbs.
Kompletnie nie wiem co mogło się stać. Tak więc teraz na ich nowszym routerze i wyższej prędkosć z umowy w prataktyce mam teraz niższe transfery gdy miałem od nich stary router i niższą deklarowaną prędkość
Jakieś pomysł?

Mam wgraną wersjia 1.10 Gargoyle i jestem laikiem w kwestiach wgrywania alternatywnego oprogramowania. Szczytem było już samo wgranie go. Korzystam z alternatywnego oprogamowania ze wzgędu na Openvpn i nei mogę z tego zrezygnowac jak rózwnież na mozliwość lepszego zarządzania czasami dostępu do internetu i jego zasobów dla komputerów w sieci czego nie ma oryginał.

9 (edytowany przez Rixer 2018-03-06 15:55:30)

Wgraj LEDE od Cezarego, w tych obrazach jest patch poprawiający wydajność (http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=16128). Wszystko co do tej pory miałeś skonfigurowane da się ustawić na LEDE/LuCI.

Download: https://dl.eko.one.pl/luci/lede/17.01-S … x/generic/

10 (edytowany przez jan3k_ 2018-03-14 11:31:18)

Spróbuje zacząć się bawić w lede jak tylko znajdę jakiś testowy router. Może przetestuje na Tplinku 1043 v2 który mam jako repeter. Na razie tylko zastanawia mnie jeszcze ilośc wersji dla Archera C7 V2. Sa aż 3. Z rozszerzeniem "il" bez tego rozszerzenia no i jeszcze wersja EU i US. Jak mam to rozpoznać?

11

Jak kupisz u nas w kraju to będzie EU. Na opakowaniu zwykle to jest napisane.

12

a co to za rozszerzenie wersji "il"

13

inaczej mówiąc jesli kupiłem w Polsce w stacjonarnym sklepie to powinienem wybrać wersję bez "il" czy EU?
czy sugerować się opakowaniem i tym co tam jest napisane.

14

Jest w faq na górze tej strony, jest i w opisach obrazów tu na eko.one.pl To wersja dla izraela, więc w polsce takiej wersji nie kupisz, więc powinieneś wybrać EU.

15

dzięki wielkie

16

Cezary,
a powiedz mi czy możliwe jest, żeby na takim routerze TP link Archer c4 v2 z Gargoyle 1.10 osiągał tylko 70-90Mbps. W umowie teoretycznie mam 250Mbps i mniej wiecej tyle wyciąga mi gdy podłączam sie sie bezporednio do routera kablówki UPC(conect box). Co ciekawe gdy wczesniej miałem w umowie 120Mbps iale ich starszy modem to miałem ponad 100Mbps. Czy mogłem coś niechcący zmienić w ustawieniach , ze mam taką degradację. Nie mam pewności, że spadek nastąpił dokładnie wtedy gdy wymienili mi sprzęt. Korzystam tylko i wyłącznie interface GUI wiec tylko tak coś mogłem sknocić. Konsultant na infolini zasugerowałmi, że może powinienem zmienić tryb pracy Archera. Np na Bridge. Moja konfiguracja jest taka , że mój Archer stoi za routerem UPC. Wynegocjowane połaczenie jest 1Gbps

17

Generalnie - gargoyle jest wolne bo zawiera swoje monitory przepustowości, sprawdza kto korzysta z sieci itd, włączenie qos też mu nie pomaga. Co i tak oznacza że na tym sprzęcie powinieneś mieć trochę więcej też przepustowości. Przejdź na czyste lede i zobaczysz ile osiągniesz.

18

a czy mozna przechodzić bezpośrednio z Gargoyle do Luci i na odwrót wgrywając od razu obraz sysupgrade czy trzeba przez powrót do oryginalnego softu?

19

Możesz bezpośrednio obrazem sysupgrade, bez zachowania konfiguracji.