1 (edytowany przez DiamondBack 2017-08-17 07:31:30)

Temat: WNDR 3700v2 a prędkość WAN

Dziwna sprawa, która mnie męczy.
Od ISP mam 250/20 (prędkość realna testowana bezpośrednio na modemie)

Aktualnie na gargoyle 1.6.2.2 z aktualnymi ustawieniami dławi mi prędkość internetu do 180-193M, prędkość 250M jestem w stanie osiągnąć przez krótką chwilę tylko w momencie restartu połączenia WAN (włączenie OpenVPN lub jego wyłączenie) lub chwilkę po restarcie routera.
Później prędkość zwalnia do tych max 190M.

Aktualizacja czysta do 1.9.2.4 skutkuje jeszcze większym spowolnieniem aż do max 130M
Powróciłem więc do czystego gargoyle 1.6.2.2 - problem ustąpił. Przywróciłem konfigurację i znów spowolniło.
Dodam, że połączenia lokalne idą często z prędkością powyżej 100MB/s (800-900Mbps)

Czy interfejs wan jest jakość szczególnie uzależniony od wydajności samego routera? Powyłączałem wszystkie zbędne już dodatki i usługi zostawiając tylko konfigurację ddns, DHCP i adresy statyczne oraz włączone UPnP ale nadal mam chomąto na 190M.

2 (edytowany przez steel_rat 2017-08-17 07:59:25)

Odp: WNDR 3700v2 a prędkość WAN

Szybkości miedzy wan <-> lan w dużej mierze zależy od wydajności procesora. Nie wiem jak tu ale w routerach by pominąć problem z wydajnością procesora i mieć wyższą szybkość na wanie stosuje się  fastnat albo hwnat. W openwrt (gargole też) nie ma tego mechanizmu. W LEDE są już próby A nawet działające poprawki.
Albo można też kupić router z procesorem opartym na architekturze ARM. Są wydajniejsze.

3

Masz włączone qos/bandwidth itd które spowalniają to.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4 (edytowany przez DiamondBack 2017-08-17 08:35:39)

Cezary napisał/a:

Masz włączone qos/bandwidth itd które spowalniają to.

Żadnych ograniczeń, QoSów. Chyba, że sama usługa jeśli działa w tle mi to spowalnia?

Teraz robię testy zdalnie po TV - idzie max. Nie wiem na jak długo i czym są spowodowane te spadki. Podejrzewam, że router przez swój wiek już może niedomagać.

5

Bandwidth zawsze jest włączony w gargoyle, bez tego nie miał byś wykresów zużycia pasma.

6

Czyli polecasz w moim wypadku wyłączenie tej opcji?

7

Raczej zainstalowanie czystego openwrt lub lede...

8

Cezary napisał/a:

Raczej zainstalowanie czystego openwrt lub lede...

Potwierdzam - zainstaluj LEDE - teraz mam ok 29 MB/s downloadu, na Gargoyle miałem maksymalnie 16 MB/s.

Zresztą podobno będzie Gargoyle oparte na LEDE, więc nic, tylko czekać smile

Xiaomi 3G Cezarego (!), Xiaomi 4 i 4A z Openwrt by Obsy i Pandorabox 19.2, modem fiber ZTE 660, NAS Qnap 453mini, net 250/25Mb/s, hackintosh