1 (edytowany przez solargrim 2017-08-15 12:21:09)

Temat: Gargoyle, problem z wolnym miejscem

Mam problem z oprogramowaniem Gargoyle. smile

Więc tak zacznę od początku.

gargoyle_1.6..1.8-ar71xx-generic-tl-wr740n-v4-squashfs
- dziala mi wifi bridge/repeater

gargoyle_1.9.2-ar71xx-generic-tl-wr740n-v4-squashfs
- nie dziala mi wifi bridge/repeater
- ma najwiecej wolnego miejsca

Przy Root Drive 320.000 kBytes Total, 40.000 kBytes Free nie idzie nic zrobic  w GUI smile nie ma mozliwosci usuniecia pluginu, zmiany w konfiguracji. Takze po instalacji Gargoyle lepeiej nie instalowac zadnego pluginu - niestety. Chociaz przy 1.9.2 widzialem najwiecej wolnego miejsca ale tam znowu nie dziala mi bridge.

Swiezo po instalacji 1.8.1 mam Root Drive 320.000 kBytes Total, 88.000 kBytes Free

2

Odp: Gargoyle, problem z wolnym miejscem

Nie, nie idzie bo zapchałeś flash. 40kB to za mało żeby cokolwiek zapisać. Przywróć ustawienia domyślnie i zmieniaj tylko to co potrzebujesz, żeby znów niepotrzebnie nie zapychać pamięci zbędnymi plikami.

Np. motyw dodatkowy xeye jest zbędny, bo zawaliłeś pamięć a żadnej funkcjonalności to nie daje.

W wersji 1.9 inaczej ustawia się repeater - chodzi o adres lan. Uwzględniłeś to?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez solargrim 2017-08-15 12:29:37)

Po sysupgrade z keep settings i tak zostaje mi prawie nic (nie mam zadnych pluginow, tematow, jezykow). Wydaje mi sie, ze cos zalega w pamieci.

Dam porownanie bo mam dwa takie same routery z openwrt i gargoyle. Zerknij.

openwrt rootfs                  704.0K    604.0K    100.0K  86% /
gargoyle rootfs                  320.0K    232.0K     88.0K  73% /

W 1.9 jeszcze nic nie kombinowalem, moze pozniej popatrzę.

Co innego się ustawia? Takie sa moje ustawienia bridge/repeater dla 1.8

http://i.imgur.com/dxVytmq.png

4

Nie czytasz w ogóle.
1. Masz za mało flash żeby zachowywać konfig przy flashowaniu.  Wgrywaj na czysto bez zachowywania czegokolwiek i ustawiaj ręcznie tylko to co potrzebujesz. Zrozum że masz tam mało flash i musisz robić tylko to co niezbędne.
2. W wersji 1.9 inaczej się ustawia, nie w 1.8

5 (edytowany przez solargrim 2017-08-15 15:21:00)

No tak rozumiem ale co ma konfig do tego? Przeciez zachowuje tylko ustawienia z /etc tak? (oraz /tmp i /usr tale tam nic nie ma)
Przeciez konfig zachowuje sie poprawnie i poprawnie przywraca przy flashowaniu takze chyba miejsca jest odpowiednia ilosc?

Wieczorem walne nowa instalke na czysto bez zachowywania czegokolwiek. Pytalem dlaczego partycja root z gargoyle jest polowe mniejsza niz z openwrt przeciez to te same systemy a nawet gargoyle powinno miec wiecej wolnego miejsca skoro nie ma luci.

6 (edytowany przez steel_rat 2017-08-15 15:23:41)

Config jest zapisywany do jffs (/overlay) czyli tam gdzie nie masz wolnego miejsca.
Przy flashu 4MB to może lepiej wgrać LEDE bez LUCI i skonfigurować wszystko z putty?

7

Konfig mialem na mysli backup ktory moge zrobic z UI np. backup_monitoring_20170814_235618.tar czyli procz tego cos jeszcze sie zapisuje.

8

Zapisuje sie partycja /overlay to jest cała pamięć na dodatkowe moduły oraz pliki konfiguracyjne. Najczęściej jest to pamięć wewnetrzna jffs. Gdy masz USB w routerze możesz ja podmienić na zewnętrzna z np. Pena.

9 (edytowany przez solargrim 2017-08-15 15:52:46)

Teraz prawie wszystko gra problemem w 1.9 bylo to ze importowalem konfiguracje dlatego nie dzialal bridge (w poprzednich wersjach import dzialal).

Internet na moscie chodzi ale nie moge sie wbic przez wifi/ssh na niego smile

10

A na jakie ip się logujesz? Powinieneś na ip jakie ma klient WIFI.

11 (edytowany przez solargrim 2017-08-15 16:08:30)

Chodzi o to ze bridge/repeater dziala na 1.6 i 1.8 bez problemu. A na 1.9 mam jakies dziwne problemy.

Aktualnie nie moge sie z sieci TERROR #2 wbic na TERROR #MONITORING gdzie na 1.6 itp nie bylo zadnego problemu.

Co najlepsze nawet wbijajac sie na siec TERROR #MONITORING nie moge wbic sie na UI gargyule - time out. smile jedynie po kablu moge sie poalczyc. Cos jest ewidentie skopane z ta wersja.

Pingowac 192.168.100.5 nie idzie (kazdy kazdego pinguje z kazdego miejscsa smile. Wszystkie pozostale routery sa pingowalne (i kazdy na *wrt)

http://i.imgur.com/wQOu7Jc.png

Zaznaczam, ze gdy polacze sie z sieca WiFi (TERROR #MONITORING - to ten bridge/repeater) to internet dziala.
Niestety nie moge sie polaczyc przez ssh/www z routerem (gargoyle) - jedynie po kablu.

12

Ja akurat mam most na LEDE.
Ale z tego co widzę to pierwsze ip powinno być z innej podsieci. W 2 polu ustaw ip z 1 to co jest teraz.

13 (edytowany przez solargrim 2017-08-15 16:21:06)

Zaraz sprawdze to co Ty piszesz.

14

Jeszcze wyłącz DHCP na tym moście (jakby było załączone)

15 (edytowany przez solargrim 2017-08-15 16:31:02)

DHCP mam wlaczone tylko na glownym routerze na pozostalych jest wylaczone. Wiesz co poddaje sie, wracam do Gargoyle 1.8 tam wszystko dziala poprawnie. Jeszcze sprawdze sobie na szybko Lede z tego co widze to to samo co openwrt.

Zrrobilem przed chwila swieza instalacje LEDE - ponad 200K wolnego miejsca. Zainstalowalem z powrotem Gargoyle 1.8 (swiezo, bez konfigow) - 90K wolnego miejsca... smile

No i na Gargoyle 1.8 Bridge/Repeater pieknie chodzi. Nie wracam do 1.9 szkoda czasu.

16

Bridge IP małeś zły. Pisałem że tym się różni 1.9, w gui też masz napisane że ip musi być spoza puli głównego AP. A ty nie, i tak ustawiłeś takie samo. Takie ustawienie było dla 1.6/1.8, a nie 1.9. Nie czytasz po prostu tylko robisz na pamięć.

17

Bo coś pozmieniali w gargole 1.9 smile Podobno gargole już przechodzi na LEDE.
Tak offtop ja mam most na TPlinku c50. Miałem go na urlopie z modelem huawei 3372s. Wgralem gargole 1.9.2 w sumie modem nieźle chodził ale zasięg WIFI był pływający. Po powrocie wróciłem do LEDE ustawiłem most na 5GHz a AP na 2.4GHz i zasięg jest dużo lepszy mam nawet na całym placu.

18 (edytowany przez solargrim 2017-08-15 16:44:33)

Cezary napisał/a:

Bridge IP małeś zły. Pisałem że tym się różni 1.9, w gui też masz napisane że ip musi być spoza puli głównego AP. A ty nie, i tak ustawiłeś takie samo. Takie ustawienie było dla 1.6/1.8, a nie 1.9. Nie czytasz po prostu tylko robisz na pamięć.

Czarku, nie denerwuj sie. Nie ma to sensu. Zostalem na 1.8 tutaj chodzi poprawnie. smile

Z ciekawosci, dlaczego musi byc z poza puli a we wczesniejszych wersjach moze byc z tej samej puli?

19

Nie czytasz smile 1.9 ma inny mechanizm wireless bridge i wymaga innej konfiguracji niż była w 1.6/1.8. Po prostu to inna wersja.

20

steel_rat napisał/a:

Bo coś pozmieniali w gargole 1.9 smile Podobno gargole już przechodzi na LEDE.

Mi pasuje Gargoyule na most siecowy ze wzgledu na prostote i szybkosc konfiguracji. smile

21

Cezary napisał/a:

Nie czytasz smile 1.9 ma inny mechanizm wireless bridge i wymaga innej konfiguracji niż była w 1.6/1.8. Po prostu to inna wersja.

Tak na szybko czy na LEDE takze bedzei smigal wireless bridge dla tego routera? Jesli tak to moze kiedys sie przesiade. smile

22

Gargoyle 1.9 korzysta z tego samego mechanizmu co jest w OpenWrt i LEDE - relayd. I tak, działa.

23

Spoko, dzieki ;-)

24 (edytowany przez solargrim 2017-08-15 19:19:24)

Huh pod postem ale dobra. Gargoyle i ten router to chyba nieporozumienie. Miejsce samo znika nic nie robiac. Zmiany sie nie zapisuja i ogole sie psuje. Co moge wywalic? Po instalacji mialem ok 100K free. Teraz po kilku godzinach mam 48K free - czyli nic.
Zadnych pluginow czy jezkow nie instalowalem.

25

Patrz w /overlay - tam się odkłada wszystko co dodałeś zmieniłeś czy wywaliłeś.