Temat: OpenWRT - sposoby aktualizacji

Mam pytanie o sposób aktualizacji OpenWRT. Do routera TPLink TL-WR1043ND mam wgrany firmware OpenWRT 2011-02-07 - r25399. System mam przeniesiony na extroot.

Wykonałem uaktualnienie poprzez:

opkg update
opkg upgrade

Chodzi mi o to, czy aktualnie system wykorzystuje moduły jądra do obsługi wifi (ath itp) te zaktualizowane zapisane na extroocie, czy nadal te "stare" z  wgranego wcześniej firmware??

Czy może lepiej aktualizować przez:

sysupgrade
Pozdrawiam
Grzegorz Chmiel
Linksys WRT1200AC

2

Odp: OpenWRT - sposoby aktualizacji

upgrade nie aktualizuje modułów kernela. A że wersje się zmieniają - już lepiej zrób sysupgrade nowego obrazu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez grzegorzch 2011-03-14 16:44:09)

Cezary napisał/a:

upgrade nie aktualizuje modułów kernela. A że wersje się zmieniają - już lepiej zrób sysupgrade nowego obrazu.

po wykonaniu

opkg upgrade

nowe pakiety z modułami kernela, nagrały mi się na extroocie.
Wydawało mi się, że moduły są ładowane w momencie ich pierwszego wykorzystania. A jeśli chodzi o moduły do obsługi WiFi, to WiFi jest uruchamiane po zamontowaniu extroota. Czyli powinny być ładowane już z extroota.
To taki mój tok myślenia, ale mogę się myleć.

Problem jest w tym, że router, którym zarządzam nie znajduje się u mnie w domu, a po drugi, łączę się z nim przez WiFI.
Po wykonaniu sysupgrade i wymazaniu konfiguracji stracę możliwość jego zdalnego ustawienia (przez wifi).

Pozdrawiam
Grzegorz Chmiel
Linksys WRT1200AC

4

To nie rób upgrade. Jeżeli są to moduły z tej samej serii wystarczy jak same pliki skopiujesz na extroota i zrobisz restart  - tak działa.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.