Temat: mostek na TL-WDR4300 v1

Witam,

mam na TL-WDR4300 v1 gargoyla 1.9.2.3

jest w opcji bramy ...
chciałem z niego zrobić "switcha" z wifi i mi się nie udało
temat tak "banalny" że nawet nie mogę znaleźć "how to" dla inteligentnych inaczej ...

w momencie, kiedy wybieram opcję mostka w gui, z portu WAN robię LAN to wszystko co jest połączone kablem ładnie łapie bramę, DHCP-a z bramy do której się łączę po lan-e (po porcie Wan-owskim)

gorzej jest z WiFi ...
niestety konfiguracja w gui jest przystosowana do łączenia się do AP-ka ...

jak to skonfigurować żeby mieć jeszcze AP Wifi 

co robić jak żyć?

czy muszę zmienić gargoyla na np. ddwrt ?

sorry za lameriadę, ale z gui nie potrafię tego przeklikać

2

Odp: mostek na TL-WDR4300 v1

Odłącz kabel z internetem od wanu. To normalne że jak zrobisz mostek portu wan z lan i masz kabel w wannie to robisz właśnie jeden switch i żądania dhcp idą z dostępnego serwera dhcp.

Wszystko jest do wyklkania. Przecież jak wybierzesz tryb mostu lub wan jako dhcp bezprzewodowo to na dole masz możliwość ustawienia dodatkowego AP. Tak masz żyć.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Kamil00s 2017-07-05 10:52:30)

Dzięki Cezary za odpowiedz,

Moja wina bo chyba źle opisałem problem ...

1. Mam router w domu podłączony do sieci osiedlowej
2. chcę aby moje urządzenia domowe miały tą samą klasę adresową co sieć osiedlowa (to udało się zrobić zmianą trybu na mostek)
3. działanie jako switch jest dla mnie 100% ok (urządzania domowe są widoczne w sieci osiedlowej)

zostaje kwestia WiFi
w trybie mostka nie umiem ustawić AP na routerze ponieważ robi się tryb reapiter-a i jak nie podam sieci bezprzewodowej z którą ma się  łączyć to moja sieć nie pobiera ustawień które dostaję po "Wan-ie"

... @Cezary jeśli mówisz Ty mówisz że można wyklikać to na pewno można wink ... wieczorem sprawdzę

Bardzo dziękuję za odpowiedz
dam info wieczorem

4

W gui:
- nie ustawiaj mostka (bo to bezprzewodowy) tylko zostaw domyślnie tak jak jest - router
- wyłącz wan a port wan połącz z lan
- wyłącz serwer dhcp
- nadaj na lan adres ip na jakiś z ten samej klasy adresowej co ten główny nadaje
- jeżeli chcesz mieć internet na nim - ustaw dnsy i   Gateway w sekcji lanu (to musisz zrobić ręcznie przez putty)

W ten sposób robisz po prostu głupiego ap, pamiętaj że tak nie będą działać qos, limity i ograniczenia - do tego potrzebny jest normalny wan i tryb natowania pakietów.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Ustawiłem działa wink

obeszło się bez putty wszystko w gui się udało
mam swiadomość że to głup AP ale tylko ja z niego korzystam (przynajmniej mam taką nadzieję wink)

jeszcze raz dzięki