Temat: Multicast nie przechodzi przez WDS
Hej.
Mam 2 routery: WR1043ND V1 i WR1043ND V2. Ten pierwszy ma odebrać osobno internet, osobno telewizję i wysłać do drugiego przez WDS. Zrobiłem sobie potrzebne VLANy i skonfigurowałem WDS. Z internetem nie ma najmniejszych problemów. W przypadku telewizji, dekoder (podłączony do drugiego routera) dostaje IP przez DHCP z zewnątrz, jest też w stanie pobrać sobie listę kanałów i program TV. Niestety, obraz się nie pojawia. Wireshark nie pokazuje żadnego multicastu (a jest on widoczny, gdy podłączam się bezpośrednio do drugiego portu w pierwszym routerze).
W obu urządzeniach kable od telewizji są wpięte do jednego VLANu, wyłączone jest DHCP itd - chcę mieć funkcjonalność klasycznego switcha.
W obu wpisałem
echo "0" > /sys/devices/virtual/net/br-vlan3/bridge/multicast_snooping(tak w jednym jak i w drugim, sieć nazywa się vlan3, jest ok).
W konfiguracji sieci w obu urządzeniach mam
option igmp_snooping 1Nie jestem pewien jak powinna wyglądać konfiguracja /etc/config/igmpproxy, jako że nie ma tutaj osobnych interfejsów wan i lan, z których jeden jest upstream a drugi downstream. Nie wiem też czy coś nie jest blokowane przez firewall. Jak to wszystko powinno wyglądać w takim przypadku?
EDIT: rozwiązałem problem. Okazało się, że linijkę
echo "0" > /sys/devices/virtual/net/br-vlan3/bridge/multicast_snoopingtrzeba było dodać do /etc/rc.local w obu urządzeniach, inaczej po restarcie dalej nie działało. Teraz jest wszystko ok i bardzo dobrze to śmiga.