1

Temat: R7800 i eSATA

Cezary, czy mógłbyś w kolejnej kompilacji włączyć obsługę eSATA dla R7800? W configu na stronie widzę włączone moduły ata tylko dla C2600.
Po podłączeniu dysku 2.5" kablem eSATA-SATA dioda się nie zapala i dysku brak. A może dodatkowo także hardware crypto?

Wally

2

Odp: R7800 i eSATA

Są domyślnie w obrazie - kmod-ata-ahci,  kmod-ata-ahci-platform, kmod-ata-code

Dla C2600 ja je USUWAM bo C2600 nie ma zewnętrznego sata.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

To ciekawe, dlaczego nie widzi... Chyba będę musiał wrzucić OFW i sprawdzić. Swoją drogą można jeszcze włączyć SATA Port Multiplier - na forum LEDE widziałem, że nie jest włączony.

Wally

4

Wally napisał/a:

To ciekawe, dlaczego nie widzi... Chyba będę musiał wrzucić OFW i sprawdzić. Swoją drogą można jeszcze włączyć SATA Port Multiplier - na forum LEDE widziałem, że nie jest włączony.

Też z forum lede:

Unfortunately most (e)SATA PMs seems really dodgy, the best one around seems to be Marvell 88SM9705 or 88SM9715 but good luck finding appliances.

Więc raczej nie, bo mogę zepsuć jeszcze więcej niż to jest warte.

5

PS. A ty w ogóle masz zasilanie do tego dysku? lub masz kabel psata czy podłączyłeś tylko zwykłym kabelkiem sata jaki jest w pecetach?

6

Taki jak w pecetach nie pasuje smile Może i jestem laikiem ale kable jeszcze ogarniam smile
Oczywiście używam kabla eSATAp-SATA 22-pin z liniami zasilania 5 i 12V, dysk wymaga tylko 5V.

Wally