1 (edytowany przez tuvok 2017-05-26 11:47:48)

Temat: MR3420 wymiana czy upgrade?

Witam,
Od kilku lat korzystam z obrazu Gargoyle na TL-MR3420. Ostatnio hardware zaczął chyba padać bo dwa razy dziennie moduł wifi przestaje działać (ethernet działa) i trzeba restartować router albo wyłączać i włączać wifi ręcznie.
Pomyślałem że może czas na nowszy sprzęt, zwłaszcza że 4MB flash też ma swoje wady. Mam kilka pytań na które nie mogę znaleźć jednoznacznych odpowiedzi, może doradzicie w którą iść stronę
1) kupno TL-WR1043ND, który jest mocniejszy ale nie do końca wiadomo czy ZTE MF823 na nim będzie działać
2) kupno nowego-używanego MR3420 + wymiana flash z 4MB na 8 lub 16MB => czy to się w ogóle opłaca?
3) kupno innego routera, który będzie dobrze działał z Gargoyle i MF823 => co polecacie?

Z góry dzięki za pomoc i sugestie,

2

Odp: MR3420 wymiana czy upgrade?

3. Kupno innego. Najmocniejszego na jaki Cię stać, bo pewnie i tak przez kilka lat nie zmienisz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez tuvok 2017-05-26 11:31:43)

Cezary napisał/a:

3. Kupno innego. Najmocniejszego na jaki Cię stać, bo pewnie i tak przez kilka lat nie zmienisz.

Dzięki, co byś polecał? Interesuje mnie wrzucenie tam Gargoyle'a oczywiście bo po latach pracy z nim nie wyobrażam sobie powrotu do stockowego firmware'u.

Prawdę mówiąc testowałem Huawei B593 ale zasięg Wifi fatalny i go oddałem

4

Spójrz na to co obsługuje gargoyle i kup jeden z takich. TP-Linki w Gargoyle to 1043v3, nowe linksysy (ale możesz mieć problem z wifi), ew coś z Archerów - C20i, C50.

Aktualne gargoyle oparte jest o CC a tam nic nowego nie jest portowane. Zanim gargoyle zmigruje na lede to minie z rok, więc wybór masz dość ograniczony.

Chyba ze jednak nie chcesz gargoyle, wtedy masz naprawdę szeroki wybór.

5

No właśnie o TL-WR1043 myślałem (mój błąd - miał być w pierwszym poście p.1) ale jak sobie poczytałem wątek https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=7416 to boję się że będę musiał z nim na dzień dobry stoczyć walkę żeby modem MF823 odpalić i to mnie trochę zniechęca

6

MF823 jest zwykłym routerem na usb, działa jak hilink. Jakoś nie ma z nim problemów.

7

OK, dzięki za pomoc. Wejdę w takim razie w TL-WR1043ND. Nowe v3 można za 150zł kupić, używane v1 za połowę tej ceny więc nie ma co się zastanawiać, problem rozwiązany smile

8 (edytowany przez KevinG 2017-08-19 22:26:03)

A jak wygląda sprawa WR1043ND v4, szykujesz Czarku Gargoyla do tej wersji? Na razie stoi na nim najnowszy LEDE. Chyba, że nie ma sensu przesiadka na gargoyla.
----
Jako, że rozkręciłem po raz pierwszy ten router to strzeliłem parę fotek jakby ktoś potrzebował to dajcie znać. Mogę również, zrobić fotki mr3420 v1 i v2.

9

V4 nie jest obsługiwany przez CC na którym jest gargoyle. I CC nie żyje od dawna, więc nie, nie jest szykowana.

Będzie obsługiwany jak gargoyle skończy się przepisywać na lede.