1

Temat: OpenWRT Gargoyle + print server - kernel problem?

witam, aktualnie na swoim tp-linku 1043nd mam zainstalowany soft ze strony openwrt.pl :
1.03.2011 Gargoyle 1.3.11 PL / Backfire r25754

tak wiec, chcialem sobie wgrac dodatkowy pakiet umozliwiajacy uruchomienie print serwera, wszystko robie wg instrukcji zamieszczonej tutaj:
http://openwrt.pl/doku.php/usb:printserver

ale... problemem jest proba instalacji pakietu  opkg install kmod-usb-printer - przy probie wyskakuje mi komunikat:
opkg install kmod-usb-printer
Installing kmod-usb-printer (2.6.32.25-1) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/backfire/1 … r71xx.ipk.
Multiple packages (kernel and kernel) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kernel and kernel) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kmod-usb-core and kmod-usb-core) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Not downgrading package kernel on root from 2.6.32.27-1 to 2.6.32.25-1.
Collected errors:
* opkg_install_cmd: Cannot install package kmod-usb-printer.

i na tym koniec, z racji iz nie mam juz wiecej pomyslow i nie moge znalezsc innej wersji pakietu poprosilbym o mala pomoc
w tym temacie, o ile dobrze kombinuje mam za stary kernel do tego pakietu - i co by tu zrobic, zeby zadzialalo? :>

MT RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN
Asus RT-AC58U

2

Odp: OpenWRT Gargoyle + print server - kernel problem?

Musisz używać modułów zgodnych z wersją kernela. To co jest w backfire jest bardzo stare - musisz znaleźć moduł w tej samej wersji. Zakładam że Arteq kompiluje moduł do drukarki (będzie tam gdzie obraz pobrałeś). Jak nie to masz problem; mój nie zadziała bo ja mam inaczej numerowane wersje (chyba że zainstalujesz soft ode mnie).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez arteq 2011-03-09 16:46:19)

nie widze problemu aby taki moduł dodać

EDIT: dodałem

Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog

4

ok, dzięki, aktualnie z tym już nie mam problemu, problem pojawia się później tj:

robie wg instrukcji kolejne instrukcje:

opkg update
opkg install p910nd
uci set p910nd.cfg1=p910nd
uci set p910nd.cfg1.device=/dev/lp0
uci set p910nd.cfg1.port=0
uci set p910nd.cfg1.bidirectional=1
uci set p910nd.cfg1.enabled=1
uci commit p910nd
/etc/init.d/p910nd restart  - tutaj przy restarcie wyskakuje mi info
@TL-WR1043ND:~# /etc/init.d/p910nd restart
sh: cannot kill pid 1510: No such process
probowalem sam startowac proces, kilowac go, realodowac, nic nie pomaga ...

i drugie pytanie, mam drukarke hp photosmart c3100 - czy musze od niej wgrywac jakis driver na router?

Asus RT-AC58U

5

Jak proces nie jest uruchomiony to nie ma co ubić - proste. Po prostu uruchom go.
Ten serwer wydruku to tylko przezroczysta bramka - wiec nic nie wgrywasz, w sterownikach ustawiasz tylko określone ip i port.

6

rzeczywiscie nie byl uruchomiony, po reboocie routera wszystko pieknie ladnie wstalo, print server dziala jak ta lala:) pytanie za 100 punktow - czy moge jakos skorzystac rowniez z czytnika kart pamieci wbudowany w drukarke oraz z samego skanera? jezeli tak, to jak ?

Asus RT-AC58U

7

usbip pewnie, ale będzie Ci się to wykładało. http://openrouter.info/index.php?option … amp;id=160

8

swego czasu probowąłem z rpc odpalić USB over IP i nie działało to poprawnie na svnowym backfire. Być może coś tego się poprawiło.

Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog

9

ok, a jak wyglada sprawa z dzialaniem drukarki po odlaczeniu jej z zasilania, po ponowym wlaczeniu drukarki mam problem z drukowaniem, drukuje sie doslownie 1/10 strony wydruku i na tym koniec, wywala mi blad drukarki ... moja drukarka to hp photosmart c3180

Asus RT-AC58U

10

Widać, twoja drukarka nie chce do końca poprawnie współpracować z tym serwerem wydruku.

Przeszukaj to forum, był publikowany skrypt, który przy wyłączeniu drukarki zatrzymywał serwer wydruku.

11

w teorii tak, ale jeszcze wczoraj wieczorem wszystko dzialalo, dzis nic nie pomaga, ani reboot tplinka ani drukarki, znalazlem cos na forum nt tych skryptow ale to po 1 nie jest do mojej drukarki po 2 nie mam pojecia jak i gdzie to zaimplementowac :> moge jakos recznie uruchomic proces drukowania przez ssh?

Asus RT-AC58U

12

/etc/init.d/p910nd restart

13

sh: cannot kill pid 1953: No such process
co najlepsze proces ten jest wrzucony w autostart, nie moge go natomiast ani zrestartowac, ani zastopowac i uruchomic :>

co do samej drukarki zauwazylem, ze drukarka drukuje tylko dokumenty o bardzo malej zawartosci i wielkosci pliku :>

Asus RT-AC58U

14

to samo /etc/init.d/p910nd start. Ja nie jest uruchomiony to nie da się go zabić.

15

wlasnie napisalem, ze wystartowac tez nie moge, robie tak i nie widze go pozniej w procesach ...

Asus RT-AC58U

16

No to albo coś nasłuchuje na tym samym porcie albo masz błędy w konfiguracji. Uruchom go z palca i zobacz czy w ogóle się uruchomi.

/usr/sbin/p910nd -f /dev/lp0 0

17 (edytowany przez skrzat06 2011-08-13 16:01:08)

Mam bardzo podobny problem z postawieniem printserwera, tylko ja mam openwrt z tej strony: http://eko.one.pl/?p=openwrt-gargoylepl
Jestem na tyle zielony że nie rozumie w jaki sposób autor rozwiązał problem, czy ktoś mógłby mnie oświecić? smile
Do tego momentu dochodzę:
pserwer
Ktoś podpowie rozwiązanie?

18

Używasz starszej wersji Gargoyle, do której już nie ma modułów. Zrób upgrade najpierw.

19

Ok, a skąd wziąć takiego upgrade?

20

Po prostu nowy obraz wgraj.

21

Tak prawdę mówiąc to jeszcze przechowuję pliki ze starej wersji w http://ecco.selfip.net/backfire/packages/ - możesz poszczególne pakiety ręcznie instalować. Ale lepiej zrób upgrade.

22

no tak, chcę zrobić upgrade, tylko skąd ten nowy obraz wziąć? mógłbym prosić o link?

23

Na eko.one.pl masz odnośniki do aktualnych wersji.

24

http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/ar71xx/
czy obraz stąd jest najnowszy? "openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-sysupgrade.bin" jego mam zainstalować, normalnie przez update przez www?

25

Tak.