Temat: MR3420 v2 jako karta sieciowa, bez natowania, brak funkcji bridge

Witam,

mam MR3420 v2 na najnowszym gargulcu, ale w tej wersji brakło miejsca na funkcję przekaźnik/repeater. Zrobiłem na domyślnej funkcjonalności, dałem Wifi jako Klient, dałem adres IP rutera z tej samej warstwy co ruter z internetem, wpiąłem Ethernet do peceta i wszystko działa, ale nic co jest wpięte w WiFi rutera z internetem nie jest widoczne dla tego komputera.
Da radę zrobić tę funkcję przeźroczyście? Żeby mr3420 pracował jako karta sieciowa taka, która nie blokuje portów/nie natuje drugi raz? Czy trzeba wrócić na starszy soft i użyć funkcji bridge/przekaźnik?

2

Odp: MR3420 v2 jako karta sieciowa, bez natowania, brak funkcji bridge

Czyli zwykły klient wifi z drugim natem? Działa, tylko ip masz mieć z innej klasy adresowej niż na wanie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Lechu1777 2017-04-15 19:21:23)

Ruter z netem (MR3420 v3, soft TPL, Qualcomm procek) ma 192.168.0.1. Drugi ruter (MR3420 v2, Gargoyle) ustawiłem na 192.168.1.1 i nie działa mi kamera internetowa podłączona po WiFi pod ruter z netem. Jak dałem 192.168.0.200 (ta sama klasa) to to samo, dalej nie działa. Chciałbym, żeby ruter pod pecetem robił za kartę sieciową, bez blokowania czegokolwiek.

4

Który to jest "router pod pecetem"? ten drugi? Zmień mu soft na oryginalny gargoyle (z gargoyle-router.com), będzie wireless bridge. Ustaw, zapisz, zapomnij.

5

Próbuje zainstalować sysupgrade z tej stronki i w nieskończoność mam prosze czekać i nawet nie wiem co robić, ruter normalnie działa, jakby się nic nie działo.

6

Zrestartuj i spróbuj jeszcze raz ew z konsoli przez ssh/sysupgrade.

7 (edytowany przez Lechu1777 2017-04-15 20:46:02)

Ok, poszło. Ale niestety Bridge nie działa na tym sofcie. Testowałem 1.9.2 i 1.8.1 i nic z tego. Wpisuje adresy poprawne, jeden z softów wymaga, żeby ruter miał adres z tej samej klasy, drugi żeby był z innej klasy, tak robie. Ustawiam adres gatewaya dobry, wpisuje poprawne hasło, samo wyszukuje sieć wifi, zapisz i nic się nie dzieje. Nie moge pingować głównego rutera, kompletnie nie ma z nim komunikacji, pomimo że zakładka status mówi, że jest wszystko OK, pokazuje nazwe rutera głównego. Działa tylko taka opcja jak na Twoim sofcie, czyli DHCP Wireless.

EDIT/ Pamiętam, że kiedyś ten ruter miałemna Twoim sofcie, jakimś bardzo starym i tam była aktywna opcja przekaźnika i jej używałem z ruterem od neostrady. Możesz mi podlinkować sysupgrade do softu MR3420 V1 z aktywnym tym trybem?

8

Nie, nie mam starych wersji gargoyle.

9 (edytowany przez Lechu1777 2017-04-15 21:29:18)

Wrzuciłem jeszcze 1.6.2, jest to samo. Tzn. tu jest zachowanie delikatnie inne, bo karta sieciowa dostaje adresacje poprawną tj. brama ruter główny i adres IP z puli tego rutera, ale dalej z bramą zero kontaktu.

Bridge IP Address:192.168.0.14
Bridge Netmask:255.255.255.0
Bridge MAC Address:90:F6:52:85:62:C6
LAN Gateway IP:192.168.0.1
Connected via:Client Bridge
Bridge SSID:TP-LINK_3E8E

EDIT/ na 1.8.0 ruszył internet na 20 sekund i koniec, a potem było tak, że ruter ten który robi za sieciówkę odpowiadał po kilkunastu sekundach, traciło 90% pakietów przy pingowaniu go. Ewidentnie ten tryb nie działa softwareowo tak jak trzeba. Narazie daje spokój, przetestowałem ze 3-4 wersje Gargulca oficjalnego i nic nie chodzi.

10 (edytowany przez kynetsov75 2017-04-17 20:39:04)

Help add a fix ttl to the firmware Gargoyle PL 1.6.2.2 from the Polish obsy just need not know where to write here on the forum izvenite that is not in the subject or the admin answer in PM pobschayemsya urgently))))

11

Fix? What kind of fix?