Temat: TL-WD1043NDv2 zawisy

witam.

mam problemy z tym tplinkiem.
wgrane jest do niego lede z luci od Cezarego.
do wanu mam podłączony DWR-921.

ostatnio próbuję ściągać pliki w nocy z racji lepszego transferu.
niestety, gdy download przekracza 60Mbit/s, router zawisa.
wszystkie diody zaczynają migać, router nie odpowiada
na pingi ani mactelnet.
ograniczenie downloadu do 35Mbit/s wydaje się pomagać.

co można zrobić żeby transfer był lepszy ?

2

Odp: TL-WD1043NDv2 zawisy

Wgrać do dwr lede w przyszłości.

Wygląda tak jak by sie router przekręcał przy obciążeniu. Wgraj oryginalny soft i zobacz przez kilka dni czy będzie się tak samo zachowywał. To jest po to żeby wyeliminować ew problemy sprzętowe.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Wygląda tak jak by sie router przekręcał przy obciążeniu. Wgraj oryginalny soft i zobacz przez kilka dni czy będzie się tak samo zachowywał. To jest po to żeby wyeliminować ew problemy sprzętowe.

ok. potestuję go na oryginale.

czy orginalny soft ma mieć wycięty bootloader, jak w openwrt?

4

Tak. Możesz wgrać jeden z tych: https://dl.eko.one.pl/orig/tl-wr1043ndv2/ i później popraw ostatnim jaki dostępny jest na stronie tplinka.

5

ok. dzięki

6

Trochę w temacie. Na WDR4300 mam wgrane Gargoyle 1.4 by obsy. Do routera podpięty jest po USB czytnik kart i router działa też jako serwer TV po lokalu. Od dziś router co około 2-3 minuty wpada w restart. Nic z nim nie robilem, a konfiguracja ta działa od prawie 2 lat. Zasilacz sprawdzony, wszystko ok, próbowałem także na innym efekt ten sam. Przed wpadnieciem w reset na routerze zapalają się niemalże wszystkie diody. Co może być problemem tych rwswtow, czy np. może to być bardzo stary soft?

7

Trudno powiedzieć jak przez kilka lat działał dobrze. Tylko konsola szeregowa mogła by powiedzieć co się dzieje.

8

Cezary napisał/a:

Trudno powiedzieć jak przez kilka lat działał dobrze. Tylko konsola szeregowa mogła by powiedzieć co się dzieje.

Logi czy coś też chyba nie pomogą?  Niestety nie ogarniam tej konsoli...

9

Daj mu ustawienia domyślne, najlepiej zaktualizuj do bieżącej wersji i zobacz czy nadal będzie działać.

10

Cezary napisał/a:

Daj mu ustawienia domyślne, najlepiej zaktualizuj do bieżącej wersji i zobacz czy nadal będzie działać.

Czy ustawienia domyślne, usuną oscama który jest wgrany za pomocą putty?

11

Tak, wszystkie ustawienia zostaną skasowane.

12

Cezary napisał/a:

Zrobiłem jak polecles, zainstalowałem najniwszego Gargoyle by odsy. Myślałem że problem rozwiązany, bo router działał prawidłowo przez ponad 2hz bo tym okresie resety wróciły. Znowu resetuje mi co 2 minuty i tak w kółko. Zastanawiam się czy coś mechanicznie się nie grzeje i po zagrzaniu wpada w tę ciągle resety. Bo już normalnie rece opadają. sad

13

Jeszcze jedna próba - zainstaluj oryginalny soft i niech pochodzi przez kilka dni.