1 (edytowany przez doman18 2017-04-07 07:27:51)

Temat: Jaki stabilny router 1Gbit dualband i do tego switch?

W domu mam 80Mbs z UPC i do tego ubee evw3226. Zaczyna mnie wkurzać bo lubi często długo pomyśleć zanim wczyta strony na tablecie czy Iphonie. Wcześniej miałem WDR3600 z OpenWRT (a jeszcze wcześniej 1043nd) ale oddałem go rodzicom do internetu LTE na wsi. Chciałbym przełączyć tego Ubee w bridge a jako router postawić coś porządniejszego. Mieszkam w bloku, sporo sieci wokół więc przydałby się dualband, zasięg nie istotny bo mieszkanie małe.

Urządzenia
1. kabel
- komputer
- NAS ( FX160 a na nim debian, NFS i torrenty)
- mediaplayer (LibreELEC na raspberry pi 2) który odtwarza przez LAN z NASa
2. Wifii (głównie youtube, facebook i strony)
- 2 tablety
- 2 telefony

Wymagania
- 1gbit switch
- dualband ale nie koniecznie z AC
- stabilny
nie potrzebne mi usb, wifi ac, czy alternatywny soft. Grunt żeby był STABILNY - stabilność >> szybkość. Np. WDR3600 z OpenWRT był spoko ale na 5Ghz lubił wywalić z sieci.

Da radę do 300zł? Docelowo Mikrotik lub Asus ewentualnie Netgear. Do tej pory na "oczy" rzuciły mi się MT RB951G-2HnD, ASUS RT-AC53 i ASUS RT-AC52U B1. Droższe Asusy (ASUS RT-AC1200G+ czy RT-N18) to chyba będzie już overkill w moim przypadku. MT nie ma dualband ale słyszałem dużo dobrego o ich "niewzruszalności".

Do tego switch, do 5portów, po 1Gbit. Nie wiem czy brać jakiegoś Netgeara bo mam dobre doświadczenia z FS108-300PES w firmie czy może wziąć zarządzalnego TP-Linka TL-SG105E. Warto bawić się w zarządzalność?

2

Odp: Jaki stabilny router 1Gbit dualband i do tego switch?

Przeniosłem do inne bo całkiem nie to forum.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.