Temat: Pomoc w doborze nowego sprzętu Internet LTE

Witam
Aktualnie posiadam router TP-Link TL-WR1043N/ND v2 + modem Huawei e3372 hilink + antenę dualną LTE/4G 15dBi MIMO.
Wszystko to obsługuje internet LTE Play, zainstalowany mam Gargoyle. Zasięg mam dość dobry 3/4 kreski na 5, ale zastanawiam się nad zamianą modemu i routera na lepszy sprzęt. Antena oczywiście zostaje. Myślałem o routerze z wbudowanym slotem na kartę sim, ale takowe pewnie nie mają możliwości dołączenia zew. anteny? Zależy mi też na tym abym również mógł w hilink wybrać sobie sposób łączenia "tylko LTE". Proszę i pomoc w doborze.

2

Odp: Pomoc w doborze nowego sprzętu Internet LTE

Mają. Zobacz np. tplinka Archer MR200 lub TL-NR6400 czy teltonikę rut 955.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ten teltonika jest fajny, ale trochę nie na moją kieszeń. Z z tych 2 pozostałych, który jest lepszy? No i czy będę mógł do nich jakoś podłączyć antenę zewnętrzną dualną LTE/4G 15dBi MIMO którą aktualnie posiadam podłączoną do h. e3372? Bez anteny zewnętrznej zasięg operatora Play będzie dużo słabszy...

4

MR200 ma dodatkowo 5GHz (obecnie nie obsługiwane przez lede). I to chyba tyle. Tą antenę nie podłączysz, ma inne złącza. Jakieś przejściówki musiał byś dać.  O ile da się w ogóle w MR200 odłączyć anteny.

5

czyli jednak najlepszą opcją pozostaje router + modem...

6

A co Pan sądzi o routerze Huawei B315?

7

Nie działa na nim openwrt...

8

Przeczuwałem jakąś kraksę dlatego napisałem o zmianę sprzętu.. No i się stało. Nie ruszałem niczego.. w ustawieniach też niczego nie zmieniałem. Wróciłem z pracy i router zaczął sie rozłączać.. rozłącza i łączy wifi, tak samo jest przez kabel lan.. Pochodzi jakąś minutę i rozłącza..chciałem wgrać ponownie oprogramowanie, ale nie mogę bo lan się rozłącza.. nie chcę uszkodzić routera. Przytrzymywałem też przez 10 sek przycisk reset żeby przywrocić go do ustawień początkowych jednak nie reaguje router na reset. Dopiero gdy przycisnę na chwilę przycisk reset, puszczę go i przycisnę ponownie na dłużej to router zaczyna reagować jak na reset jednak w gargoyle są po tym rzekomym resecie wszystkie ustawienia, nazwa mojego połączenia takie same..

9

Zależy jak długo trzymasz. Pierwsze sekundy to tylko reboot urządzenia.

10

Udało mi się zrobić reset.. Okazało się, ze wina stoi po stronie modemu. Gdy go rozłączyłem mogłem zaktualizować gargoyle do 1.9.2.3 i już wszystko działa jak wcześniej

11

Proszę jeszcze raz o pomoc.. Niestety połączenie router+modem nie jest u mnie stabilne..
Internet się rozłącza i po ok 15 sek. łączy ponownie. Nie jest to uciążliwe, ale przy pobieraniu plików przez internet połączenie się zrywa i pobieranie się przerywa i muszę ściągać plik od nowa. Np przy pobraniu pliku ok 1.2 GB 3 razy nie mogłem pobrać takiego pliku ponieważ pobieranie zatrzymywało się na ok 70%. Cały plik mogłem pobrać dopiero, gdy włączyłem transmisję danych w telefonie, udostępniłem internet i pobrałem z drugiej karty (2 karty mam u jednego operatora-Play).. Proszę o pomoc co z tym zrobić, czy mam może wymienić router na taki z kartą sim, ale nie wiem co zrobić z w/w anteną zewnętrzną z której nadal chciałbym korzystać hmm

12

Strzelam, że niedomaga USB. Modemy są prądożerne, szczególnie jak psuje się pogoda/spada zasięg. U mnie tak się raz działo jak zmieniłem położenie modemu i routera. Myślę, że aktywny HUB może pomóc. Tak strzelam...

13

Miałem aktywny hub i internet też się rozłączał.. później dłużej się łączył niż przy bezpośrednim połączeniu z routerem.. mam od soboty kartę plusa i internet działa stabilniej ale szału nie ma bo jakość połączenia jest bardzo niedobra.. udaje mi się osiągnąć 3 kreski zasięgu w modemie a po kilku minutach zasięg ten spada do jednej albo 0... jednak internet działa ale nie wiadomo jak długo. Do nadajnika plusa mam ok 1.5 km.. czyli tak jak do nadajnika play mniej wiecej gdzie w play mam 4 kreski...

zdjęcie pomiaru zasięgu plusa:
https://www.easypaste.org/file/nEmDJu2x … pg?lang=pl