Temat: Easybox 802 niedziałąjące wifi

Witam,
ostatnio stałem się posiadaczem podanego w tytule routera.
Wgrałem na niego openwrt Chaos Chalmer 15.05.01 i nie działa mi wifi.
Może ktoś z was miał podobny problem i pomoże big_smile
aaa, i od razu wspominam, że jestem początkujący big_smile

2

Odp: Easybox 802 niedziałąjące wifi

Wgraj lede.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Witam.
Mam ten sam problem. Nie działało wifi na Chaos Calmer 15.05.01. Też wgrałem Lede - teraz działa wifi, ale usb nie działa.

Jedyna kombinacja działającego wifi i usb to soft od jucom24, którą miałem po kupieniu urządzenia, niestety nie potrafię go teraz dostać. Po telefonie do pana z jucom24 zasugerował mi żebym odesłał mu urządzenia, a on (oczywiście odpłatnie) wgra na nowo. Oczywiście nie ma mowy o wysłaniu mi softu na maila. Może ma ktoś?

4 (edytowany przez Graffy 2017-03-22 11:39:07)

C Z Y T A J i jeszcze T U

APU2 @ OpenWrt 18.06-SNAPSHOT, r7852-7ac6044632

5

paternoster napisał/a:

Witam.
Mam ten sam problem. Nie działało wifi na Chaos Calmer 15.05.01. Też wgrałem Lede - teraz działa wifi, ale usb nie działa.

Jedyna kombinacja działającego wifi i usb to soft od jucom24, którą miałem po kupieniu urządzenia, niestety nie potrafię go teraz dostać. Po telefonie do pana z jucom24 zasugerował mi żebym odesłał mu urządzenia, a on (oczywiście odpłatnie) wgra na nowo. Oczywiście nie ma mowy o wysłaniu mi softu na maila. Może ma ktoś?

też mam od jucom24 i działało, ale zacząłem się bawić i nie działa sad
a co do LEDE, to albo jestem upośledzony albo nie działa client mode wifi

6

dobra, jestem upośledzony. poprostu nie zmieniłem ip routera z 192.168.1.1 na jakieś inne.

7

@Cezary: Skąd wziąć to LEDE do tego routera? Chciałbym również odpalić wifi na openwrt.

8

http://downloads.lede-project.org/relea … ntiq/xway/

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

9

tylko co teraz kurcze zrobić z niedziałającym USB?
ma ktoś jakieś rozwiązanie może?

10 (edytowany przez Zuzia 2018-08-04 16:16:46)

Na ostatniej dostępnej wersji Chaos Calmer nie działa prawidłowo WIFI, na LEDE działa już WIFI i USB, ale losowo usługi mogą się wieszać, na OpenWRT 18.06 działa WIFI i nośniki danych, ale nie działają modemy LTE. Ewidentnie deweloperzy nie ogarniają tematu całościowo. Trudno, trzeba radzić sobie inaczej.

paternoster napisał/a:

Jedyna kombinacja działającego wifi i usb to soft od jucom24, którą miałem po kupieniu urządzenia, niestety nie potrafię go teraz dostać.

Monopol przełamany, zrobiłam własny obraz Chaos Calmer 15.05.1 r49632 z kernelem 3.18.109 (Jucom24 zatrzymał się na 3.18.29). Działa WiFi, działają wszystkie trzy porty USB, jest automatyczna obsługa modemów 3/4G plus tethering z komórek, drukarek, automatyczne montowanie nośników danych. Sygnalizacja diod poprawna, port LAN/TV jest ustawiony jako WAN więc można podłączyć Internet z kablówki.

Upgrade z CC przez Luci z zachowaniem zmian natomiast downgrade z wyższych (LEDE/OpenWRT 18.06) w konsoli przez sysupgrade -n -F openwrt-lantiq-xway-ARV752DPW-squashfs.image - tutaj już niestety bez zachowania swojej konfiguracji, tę sobie należy zapisać gdzieś na boku.

Obraz podstawowy z Luci PL bez dodatkowych aplikacji: http://chomikuj.pl/ZuzannaCK/ROUTERY/EA … 5.1/r49632

Ponieważ w CC czasami nie da się sensownie doinstalować programów, bo potrafi sypać dziwnymi błędami typu segmentation fault itp. pojawi się tam też wersja wszystko-mająca (albo nawet kilka wersji pod różne zastosowania), upakuję w obrazach ile wejdzie, Sambę, DDNS, Adblock, QOS itp.

Edycja:
Obraz OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 r49632 zawierający dodatkowe aplikacje już jest dostępny: http://chomikuj.pl/ZuzannaCK/ROUTERY/EA … ock*2cWOL)

Opis:
- Luci PL oraz Samba, QoS, DDNS, WOL, UPnP, Load Banalsing, Watchat
- 3 porty USB aktywne, można podłączyć drukarki, nośniki danych na ext4, exfat, ntfs, vfat, f2fs lub zrobić Extroot
- działają modemy 3G/4G plus tethering z modemów z komórek
- poprawiona sygnalizacja diodami
- port LAN4/TV ustawiony jako WAN dla Internetu np. z kablówki
- po włożeniu modemu E3372 hilink Internet działa automatycznie
- zawiera wpasupplicant-mini oraz hostapd-mini
- Wi-Fi w trybie AP trzeba ustawić samodzielnie tzn. zmienić nazwę sieci, kanał, hasło itd.
- problem z zawieszającym się WiFI (błąd: "Dropping frame due to full tx queue") już nie występuje
- niestety pojawia się problem ze skanowaniem sieci WiFi (poza tym działa stabilnie)
- adres routera to 192.168.1.1
- 1.59MB wolnego miejsca na aplikacje

PS. Posiadacze routerów z jucom24 z Chaos Calmer 15.05.1 mogą spokojnie aktualizować przez Luci z zachowaniem swojej konfiguracji.

11

Zuzia napisał/a:

- niestety pojawia się problem ze skanowaniem sieci WiFi (poza tym działa stabilnie)
- adres routera to 192.168.1.1
- 1.59MB wolnego miejsca na aplikacje

PS. Posiadacze routerów z jucom24 z Chaos Calmer 15.05.1 mogą spokojnie aktualizować przez Luci z zachowaniem swojej konfiguracji.

Zachciało mi się kupić router od jucom24 z ich oprogramowaniem a że nie byłbym sobą, żebym nie popróbował wgrać różne softy, bo bez tego nie dowiem się jak działają. Trochę pozawieszał mi się, ale dzięki wewnętrznemu interfejsowi szeregowemu ponownie postawiłem go na nogi. Wgrałem sobie Chaos Calmer z Twojej strony Chomika i wszystko byłoby OK (nawet podobał mi się ten interfejs), gdyby nie wspomniany wyżej problem ze skanowaniem sieci WiFi. To, że on w ogóle działa przekonałem się po wgraniu czystego OpenWRT 18.08 również z Twojej strony. Czy jest jakiś sposób na to WiFi ? Przy okazji zapytam, jak można z Twojego Chomika ściągać pliki z kłódką.
Janusz