Temat: 1043 i sewer VPN

Witam wszystkich bo to mój pierwszy post. Jeżeli pisze w złym miejscu to priosze admina o przeniesienie do właściwego działu. Przechodząc do tematu. Obecnie posiadam Asusa 500 Premium V2 i chcę zamienic na tp linka model jak wyżej. Oczywiście zmiana softu na jakiś alternatywny - nie wiem jeszcze jaki bo sporo tego. Chodzi mi o uzyskanie serwera vpn i z tego co już wyczytałem to jest to możliwe. Jaki firmware do tego polecacie. Lub inaczej. Kupiłem dysk sieciowy Qnap TS-110 i chcę uzyskać do niego dostęp z internetu ale poprzez VPN czyli tak jakbym był w sieci lokalnej. Tak żeby mieć zmapowane udostepnione na qnapie zasoby. Adres mam publiczny. Porty na obecnym routerze prekierowane i wchodę z zewnątrz ale pliki musiałbym kopiować a chce mieć dostęp do streamingu jak w LAN. Chyba że trzeba jakieś paczki do qnapa doinstalowac i można mieć wspomniana funkcjonalność. A może polecacie jakiś inny router w podobnej cenie tak dobrze oprogramowany.

2

Odp: 1043 i sewer VPN

OpenWrt, a gotowe rozwiązanie masz opisane na eko.one.pl.

Stawiasz na tplinku openvpn, łączysz się do niego i z komputera widzisz zasoby jak byś był w sieci lokalnej, czyli będziesz miał dostęp do qnapa.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czyli tak jak odpisałeś  do @PioterC instaluję to "openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory" poprzez "Firmware upgrade" i "gra  muzyka" a potem w jakiś sposób doinstalowuje openvpn. Chyba jest tylko jedna paczka z taka nazwa wiec raczej sie nie pomylę. A asusa 500 V2 jest sens tuningować poprzez to http://eko.one.pl/?p=openwrt-wersja czy to raczej słaba platforma i lepiej pchnąć?

4

Za 100zł kupisz już o wiele mocniejszą - patrz tplinka mr3420. Ew 740n za 60zł  jak chcesz to sobie usb dolutujesz.

5

rozumiem że tego 3420 to polecasz zamiast asusa a nie zamiast 1043 na którego jestem zdecydowany. 1043 jest lepszy czy 3420? i jak mozesz to podaj linka do tego openvpn

6

Poza gigabitowym switchesz to 3420 od 1043 nie wiele się róźni.

Link do opisu openvpn ma na eko.one.pl.

7

Wiec 1043 kupiony wgrany Gargoyle ale konfiguracja już nie zrobiona bo nie mogę się puttym po telnecie wbić. Po SSH na porcie 23 woła o login, wiadomo ale co z tego jak hasło nie ustawione. Na porcie 22 telnet tylno mignie i tyle. Jakieś sugestje jak dostać się do routera i jak ustawić to hasło żeby ruszyć dalej? Proszę łopatologicznie. Dzięki

8

Nie doczytałeś. Gargoyle ma już ustawione hasło ("password"), wiec właśnie przez telnet sie nie wbijesz tylko przez ssh.

9

Dzięki, po robocie sprawdzę, ślepy chyba jestem ale czytałem "FAQ o OpenWrt (dla początkujących)" a powinienem chyba o Gargoyle. Dzisiaj to uzupełnie. Jeszcze jak byś mi palcem pokazał gdzie jest to Open VPN opisane kompleksowo to by było fajowo. Na razie sprawdziłem strony do 10 i od 30 do najstarszych wpisów.

10

No naprawdę... Trzeba było na głównej ctr-f wciśnać i openvpn napisać smile http://eko.one.pl/?p=openwrt-openvpn

11 (edytowany przez gonzales 2011-03-03 01:16:30)

Lamerskich pytań ciąg dalszy. Hasło zmienione. Router skonfigurowany, ale... zarówno przy "DHCP przewodowo" jaki i wpisaniu "statyczny IP przewodowo" pobiera ustawienia od operatora (w statusie niby OK) ale w lanie internetu nie ma. nie jest to mój pierwszy router i zawsze robiłem dhcp w wan i działało. Co może być nie tak, co sprawdzić?

12

Nie ma w sensie? pingi po ip są? pingi po nazwie są? do ip routera, do bramki, do googli?

13

w statusie jest tak
Adres IP LAN:192.168.2.1
Maska podsieci LAN:255.255.255.0
Adres IP WAN: prawidłowy taki jaki powinienem dostać od ISP
Maska podsieci WAN:prawidłowa
Adres MAC WAN:OK
Adres bramki WAN:OK
Serwer(y) DNS WAN:192.168.2.1
i poniżej dwa prawidłowe DNSy od operatora
w zakładce konfiguracja>DHCP adresy z puli 192.168.2.2-192.168.2.10
nie wiem dlaczego nie może być początek 192.168.2.1 - w innych routerach tak było.
co do ping to adres bramki WAN wyrzyca: Port docelowy jest nieosiagalny
ping do routera 192.168.2.1 :czasy <1 ms TTL=64
ping do eko.one.pl :Port docelowy jest nieosiagalny

nie podoba mi się ten wpis: Serwer(y) DNS WAN:192.168.2.1
oraz nie rozumiem tego wpisuw zakładce Identyfikacja>domena: lan
czy to wystarczy żeby mnie naprowadzić na właściwy kierunek
czy coś jeszcze żebym miał w lanie Internet?

14

Tu wszystko wydaje się ok. Serwer dns masz taki, to router robi za dns cache.

15

No to wychodzi na to ze nie poszaleje z tym Gargoyle. Powrót do fabrycznego softu to pewnie przez konsole i odpowiednie komendy? Ewentualnie jak zaktualizować do najnowszej wersji Gargoyle bo wgrałem tą z 28.02? Zakładka aktualizacja nie działa w GUI na obecnym sofcie.

16

Pod spodem masz normalnie openwrt, więc przewal soft przy pomocy winscp do /tmp

a później sysupgrade -n /tmp/nazwa_pliku...

17 (edytowany przez gonzales 2011-03-04 12:00:47)

a mogę w sposób opisany powyżej zamienić twoją wersje na wersje arteqa (ten plik openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-sysupgrade )? oczywiście najpierw zaktualizuje twoje Gargoyle ale nie wiem cy to coś pomoże.

18

Tak, możesz w ten sposób wgrać cokolwiek.

19

Po aktualizacji do wersji z 1.03.2011 twojej moda internet już działa. Ale skoro była dyskusja na openrouter.info o nie działającym internecie po ostatnich (z końca lutego) aktualizacjach i wiadomo że winny był firewall to można było tu wspomnieć o tym a nie człowiek już na starcie przygody z OpenWrt taki stres przeżywa. Ale zostawmy już to. Walczymy dalej.
Jeżeli dobrze doczytałem u ciebie extroot trzeba dograć a u artqa już jest w image, czy tak? Tak czy siak czy warto go robić jeśli na razie mam zamiar uruchomić tylko OpenVPN?

20

Nie mam pojęcia co macie wgranie bo nigdy nikt tego nie pisze. Problem z firewallem miała pierwsza wersja opublikowana 28 lutego, 1 marca pojawiła się następna poprawna. Akurat miałeś pecha i załapałeś się na tą złą.

21 (edytowany przez gonzales 2011-03-05 01:49:39)

Tak jak pisałem wyżej

gonzales napisał/a:

Ale zostawmy już to. Walczymy dalej.
Jeżeli dobrze doczytałem u ciebie extroot trzeba dograć a u artqa już jest w image, czy tak? Tak czy siak czy warto go robić jeśli na razie mam zamiar uruchomić tylko OpenVPN?

Przecież nie zgłaszam żadnych pretensji - nie śmiał bym. Proszę o odpowiedź na dalsze pytania. Człowiek się uczy to i potknięcia muszą być a że wiedzy brak bo to nowy obszar zainteresowań to tak to jest. Rozumiem że często pytania zadawane przez "nowych" powodują że "ręce opadają" prowadzącym je adminom o potężnej wiedzy, ale to jest chyba ryzyko zawodowe. Pozdrawiam

22

Extroot jest potrzebny jak nie masz miejsca. Jak Ci starczy tyle ile jest to nie ma sensu (bo i po co).

23 (edytowany przez gonzales 2011-03-05 23:37:09)

serwer czasu poszło OK
polem wiadomo reboot
dalej
root@Gargoyle:~# opkg install openvpn
Unknown package 'openvpn'.
Collected errors:
* opkg_install_cmd: Cannot install package openvpn.
sugestie mile widziane. dodam że znalezienie na stronie projektu http://openvpn.net/ bo to chyba ta jest dla mnie raczej trudne

24

opkg update
opkg install openvpn

Albo /etc/opkg.conf nie masz podanych odpowiednich repo.

25 (edytowany przez gonzales 2011-03-06 02:04:28)

Dzięki teoretycznie na routerze zainstalowane. Rozumiem że to nie gra roli że na Windows zainstalowałem nowszą wersję OpenVPN czyli 2.1.4? 
I oczywiście komputer kliencki powinien być połączony do Internetu poza siecią lokalna w której jest router?