1

Temat: Dwa radia i konflikt - restarty

witam,

zauważyłem problem z działaniem routera ze softem     LEDE Reboot 17.01-SNAPSHOT r3106-c53bb97  + LuCI,

konfiguracja:
router  WRT3200 /oryginalny zasilacz 1,5A/
aktywne USB z 5A

w chwili gdy chodzą dwa radia tj. 5 i 2,4GHz router restartuje się a jego obciążenie sięga 260%, wymieniłem zasilacz firmowy z 1,5A na 4A jednak problem dalej pozostaje. W chwili gdy radio np 5GHz wyłączę router pracuje "stabilnie" z obciążeniem 20%

Co go może boleć?

mocno skomplikowana jest droga powrotu do softu producenta celem sprawdzenia działania obu radia jednocześnie?

2

Odp: Dwa radia i konflikt - restarty

Linksys wrt3200acm? Otwórz buga związanego z działaniem radia na tym modelu: https://bugs.lede-project.org/

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Problem z restartem ktoś opisał co prawda dla 2,4GHz https://bugs.lede-project.org/index.php … ask_id=263
Tak się jeszcze zapytam:

1) w zakresie SSID gdy mamy dwa radia w routerze to nazwy SSID nie mogą być o tej samej nazwie czy mogą? na org były dwie nazwy, w lede jest takie samo.

2) w moim modelu powrót do oryginalnego tak jak w tym przykładzie http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=6920 ?
plik może mieć taką nazwę jak po pobraniu tj. FW_WRT3200ACM_1.0.5.176416_prod.img czy inaczej nazwać? katalog temp?

4

1. Mogą być, to nie jest problem
2. sysupgrade -F  podobno działa wg forum lede.

5

@Cezary, mam wpisać z poziomu konsoli sysupgrade -F i dać enter? nawet jeśli był wgrany luci-mvebu-linksys-wrt3200acm-squashfs-factory.img?

6

I nazwa obrazu oryginalnego oczywiście, nie samo sysupgrade -F

7

Rozumiem, że  dajemy tak, uprzednio umieszczając plik w tmp

# sysupgrade -f /tmp/archiwum /tmp/code.bin
wg https://eko.one.pl/?p=openwrt-backup

co do radio, to o dziwo problem się rozwiązał tj. w chwili pozbawienia zewnętrznego zasilania pod aktywny hub usb pod który są podłączone dwa E3372. W 1043 wręcz wymagały zasilania, a tutaj ładnie stabilnie działa; nawet obciążenie spadło
Obciążenie 15 min.:     0.02.

W pierwszym poście błędnie wpisałem prąd zasilacza routera, prawidłowy to 12V i 3A.

8

Nie.... Chcesz wrócić do orygnału to robisz

sysupgrade -F /tmp/plik.img

Sprawdź, ponoć działa dla wrt3200acm (przynajmniej wg forum lede)

9

Oczywiście miałem na myśli FW_WRT3200ACM_1.0.5.176416_prod.img a nie code.bin zrobiłem copy/past z Twojego postu.

o 16:45 dałem
Reply from 192.168.5.1: bytes=32 time=1ms TTL=64

i leci bez restartów, także ten router nie lubi zasilania na hubie USB.
Zostaję przy openwrt

10

Jakiego typu miałeś ten hub usb? Czasami on nie dawał zasilania znów na usb wejściowe (co jest błędem konstrukcyjnym)?

11 (edytowany przez szymek 2017-02-22 21:29:12)

Dokładnie taki mam https://tinyurl.com/jzccow2 lecz zmieniłem zasilacz na 5A. Natomiast na 1043 działało dobrze,  co ciekawe to to  gdy router nie miał zasilania a hub był włączony to diody w routerze wszystkie świeciły.

Mam jeszcze taki https://tinyurl.com/jffut38

tutaj sprawdziłem miernikiem, tylko to boczne wyjście posiada 5V, pozostałe w tym wejście na kompa czy router 0V
instrukcja od tego https://tinyurl.com/znmpvfh

edit.
ten pierwszy hub który wprowadzał zamieszanie w wrt3200acm pozbawiłem 5V+ przecinając przewód prowadzący do routera.

12

szymek napisał/a:

Dokładnie taki mam https://tinyurl.com/jzccow2 lecz zmieniłem zasilacz na 5A. Natomiast na 1043 działało dobrze,  co ciekawe to to  gdy router nie miał zasilania a hub był włączony to diody w routerze wszystkie świeciły

To bardzo źle.

13

@pepe2k
możesz polecić mi jakiś sprawdzony hub który dobrze zasili modemu a przy okazji nie ubije routera?

14

Cezary napisał/a:

Sprawdź, ponoć działa dla wrt3200acm (przynajmniej wg forum lede)

root@LEDE:~# sysupgrade -F /tmp/FW_WRT3200ACM_1.0.5.176416_prod.img
Image metadata not found
Image check 'fwtool_check_image' failed but --force given - will update anyway!
Saving config files...
killall: watchdog: no process killed
Sending TERM to remaining processes ... logd rpcd netifd odhcpd crond uhttpd smb                                                                                                             d nmbd ntpd dnsmasq ubusd askfirst
Sending KILL to remaining processes ... askfirst
Switching to ramdisk...
Performing system upgrade...
Unlocking kernel2 ...

Writing from <stdin> to kernel2 ...
Upgrade completed
Rebooting system...

działa.

15

Cezary, pepe2k, tak z ciekawości - dlaczego takie zasilanie w hubie jest złe? Przeciez na tej samej zasadzie działaja kable USB "Y". Jeżeli nie ma różnicy potencjałów miedzy zasilaczem a portem USB routera to chyba nie powinien płynąć prąd z huba do routera?

16

s4s napisał/a:

Cezary, pepe2k, tak z ciekawości - dlaczego takie zasilanie w hubie jest złe? Przeciez na tej samej zasadzie działaja kable USB "Y". Jeżeli nie ma różnicy potencjałów miedzy zasilaczem a portem USB routera to chyba nie powinien płynąć prąd z huba do routera?

A w domu też podłączasz przedłużaczem dwa gniazdka ze sobą? Założenie o brak różnicy potencjałów jest błędne - przeczytaj wyżej, co w takim wypadku się dzieje jak router jest wyłączony a HUB nadal zasilany. Poza tym, nigdy nie wiesz jak jest zrealizowane zasilanie USB w takim routerze, nie w każdym przypadku podanie napięcia na wyjście takiego układu jest nieszkodliwe.

17

Różnica potencjałów zawsze jakaś będzie, tolerancja na usb jest o dziwo dość duża.

18

pepe2k napisał/a:

A w domu też podłączasz przedłużaczem dwa gniazdka ze sobą?

Nigdzie nie pisałem o prądzie przemiennym.

pepe2k napisał/a:

jak router jest wyłączony a HUB nadal zasilany.

Nigdzie też nie pisałem o zasilaniu routera z gniazda USB ;-) Jeżeli router i zasilacz od huba są podłączone do tej samej listwy to nie powinno być takiego problemu.
Co do reszty to macie rację - nie pomysłalem o tym, że specyfikacja USB dopuszcza takie przedziały napięć.

19

s4s napisał/a:
pepe2k napisał/a:

jak router jest wyłączony a HUB nadal zasilany.

Nigdzie też nie pisałem o zasilaniu routera z gniazda USB ;-) Jeżeli router i zasilacz od huba są podłączone do tej samej listwy to nie powinno być takiego problemu.

Przecież nadal będziesz miał różne napięcia (na pewno nie będą równe) w gnieździe USB routera i w HUBie. Nawet jeśli w specyfikacji byłoby idealnie równe 5 V, to przecież coś takiego nie istnieje.

20

Przecież to napisałem właśnie ;) Z listwą to chodziło mi o to, że wtedy nie będzie sytuacji, że jest zasilanie z huba, a router jest wyłączony. A z tym zasilaniem routera przez USB to napisałem półżartem, bo wiadomym jest, że jak się zapoda napięcie na jakieś wyjście (bez różnicy co to za port) to nic dobrego z tego nie wyniknie. Do tego zakładam, że routerki z dolnej półki nie mają super zabezpieczń (tego nie wiem, bo nigdy nie interesowałem się tym tematem) A co do autora tematu, to może przerobić swój hub. Wystarczy odlutować czerwony przewód od huba (ten który idzie do routera). Wtedy oczywiście hub nie będzie działał bez podłączonego zasilacza. Pozdrawiam

21

s4s napisał/a:

Przecież to napisałem właśnie wink Z listwą to chodziło mi o to, że wtedy nie będzie sytuacji, że jest zasilanie z huba, a router jest wyłączony.

OK, teraz łapię, chociaż to też nie jest prawda. Wystarczy, że router ma jakiś dodatkowy układ załączający zasilanie z opóźnieniem (to wcale nie jest takie niespotykane, szczególnie w przypadku przetwornic DC/DC, które załączają swoje wyjście dopiero jak osiągnie ustawioną wartość).

22

Aha i żeby nie było, to nie uważam routera z tematu za router z dolnej półki big_smile

23

Ten pierwszy hub działa wadliwie, z tego drugiego huba nie pojawia się napięcie zwrotne także diody w routerze nie świecą gdy hub jest włączony a router odłączony od zasilania.

Martwi mnie to, że ten router wyłącza przy teście speedtest czy innym pobraniu danych poprzez wifi z LEDE na pokładzie a podczas wgrania oryginału działa ok., w chwili gdy radio wyłącza się, LAN działa prawidłowo wraz z WAN.

Wgram CC dla tego modelu i przetestuję.

Co do przerwania czerwonego przewodu, uczyniłem to w kablu smile pomiędzy hub a router. Zastanawiam się natomiast, dlaczego producenci hubów z aktywnymi portami zasilającymi np ten drugi czynią z tego jednego portu ładowarkę i pozbawiają je środkowych DATA co rozwiązało by problem użycia modemów USB z dodatkowym zasilaniem.